Non-fictie

Dana Carpender

http://danaslowcarbforlife.com

 

Keto for one
Het keto-dieet in 100 makkelijke en snelle eenpersoonsgerechten
Dana Carpender


Omdat niet iedereen weet wat een keto-dieet is: het is een dieet dat zo weinig koolhydraten bevat dat je lichaam gedwongen wordt vet te gebruiken als belangrijkste brandstof. Je kunt via strookjes of andere testen controleren of je 'in ketose' bent. Wat wil zeggen dat je daadwerkelijk vet verbrandt en geen koolhydraten. Maar die test zegt niets over de bron van het vet. Het kan gewoon het vet zijn van je laatste maaltijd in plaats van het door velen zo gewenste lichaamsvet. Dus als je wilt afvallen moet een deel van het vet dat verbrandt wordt van je eigen vetvoorraad af komen.


Het probleem is echter hoeveel vet moet je eten? Dat is afhankelijk van je eiwit- en koolhydraatinname. In het boek staan twee benaderingen over het berekenen van de te nemen hoeveelheid vet want op dit punt is het nog steeds moeilijk om unaniem uitsluitsel te geven wat nu de ideale verhoudingen eiwitten, koolhydraten en vetten voor iemand zijn. Een veelgehoorde opvatting is dat je maximaal 20 gram koolhydraten en minstens 80 procent van je calorieën uit vet moet bestaan. Het is een mogelijk handige richtlijn maar je kunt beter aanhouden wat voor jezelf goed voelt, als je maar in ketose blijft.


Na deze toelichting vertelt de schrijfster welke materialen ze gebruikt (o.a. keramische anti-aanbakpan) en waar je in de supermarkt op kan letten om porties voor 1 persoon te kunnen maken zonder een enorm restant aan ingrediënten over te houden. Verder zijn er nog enkele tips voor de bereiding en samenstelling van de maaltijd.


En dan begint het koken zelf. Te beginnen met eieren die op allerlei manieren bereid worden, maar veelal zijn het omeletten met verschillende vullingen.
Gevolgd door lekkere soepjes en allerlei soorten 'rijst' ofwel bloemkoolrijst.  Gevolgd door diverse maaltijdsalades.
Persoonlijk vind ik deze recepten qua groente nogal karig. Ofwel de hoeveelheden groenten zijn niet echt groot.


De warme hoofdgerechten bestaan uit eenvoudige vlees en visgerechten. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van Konjacpasta, wat erg moeizaam te verkrijgen is in de supermarkten. De recepten zijn wel aardig maar als je een beetje handig met koken bent verzin je deze gerechten zelf ook wel en misschien nog wel meer.
Echt spectaculair is het dus allemaal niet. Er staan wel aardige dingen in maar heel bijzonder is het niet. Het zijn veelal vleessoorten en vissoorten met een aantal kruiden en eventueel een saus erbij.


Wat wel een voordeel is, is dat er bij het eten weinig gebruik wordt gemaakt van slagroom, crème fraîche etc. wat in andere koolhydraatarme receptenboeken wel veelvuldig wordt gebruikt. Alles is vrij puur en zuiver gehouden. Alleen in het 'snacks en zoet' hoofdstuk wordt wèl de slagroom tevoorschijn gehaald maar ook niet in grote hoeveelheden.


In het boek staan verder enkele dingen die in Nederland moeilijk te krijgen zijn. Vooral de genoemde zoetstoffen en de wei producten met een smaakje zijn slecht te vinden evenals de konjac pasta's. (deze laatste bij twee supermarkten verkrijgbaar) Ook de MCT olie is hier (nog) relatief onbekend. Dat is helaas altijd het nadeel van kookboeken die door iemand uit een ander land geschreven zijn. Het aantal ingrediënten per gerecht is wel beperkt gehouden wat weer een groot pluspunt is.


Al met al is het een aardig kookboek met makkelijke recepten, maar als je je al een beetje verdiept hebt in een keto-dieet zijn de recepten niet echt verrassend.


ISBN 9789022336526 | Paperback | 175 pagina's | Uitgeverij Manteau/Standaard uitgeverij | oktober 2019
Vertaald door Roselle de Jong/Vitataal

© Dettie, 31 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER