Non-fictie

Irene Schampaert & Judith Baehner

Wonderplants
Planten in je interieur
Irene Schampaert & Judith Baehner

Planten, ik kan niet zonder. Een huis zonder planten of bloemen voelt kaal. Niets is leuker dan zien dat je goede zorgen beloond worden en de plant prachtig begint te bloeien of ineens na jaren 'niets' doen een groeispurt krijgt. Dat zijn allemaal kleine cadeautjes die planten je kunnen geven.

Judith Baehner heeft dankzij haar vader eveneens een passie voor planten. Hij is degene die haar de liefde voor planten bijbracht. Dit boek gaat dan ook over planten, heel veel planten, die verspreid over de hele wereld in de meest bijzondere huizen gekoesterd en verzorgd worden.  Op de mooie foto's zien we wat planten kunnen bijdragen aan het interieur in huis en het resultaat is elke keer opnieuw heel bijzonder.


Het eerste interieur is al adembenemend. De eigenaren hebben namelijk in Lombardije (Noord-Italië) een oude bioscoop gekocht en helemaal opgeknapt. Dat huis met zijn prachtig gevormde, authentieke,  ramen, enorm lichte ruimte en fraaie inrichting is al een lust voor het oog, maar ook de planten die weelderig staan te groeien op de 'entresol' ofwel de lounge loft zoals de schrijvers het noemen zijn enorm mooi om te zien. Ze staan "Geconcentreerd op slechts enkele vierkante meters, maar met een groots effect op de volledige woning." Het is fantastisch om te zien hoe de planten zo volledig tot hun recht komen.


© foto Tim Van de VeldeVia een licht huis met een honderdjarige Aloë in Milaan belanden we in een voormalige opslagplaats/fabrieksruimte in New York waar we o.a. een rubberbladplant mogen bewonderen en een flink uit de kluiten gewassen gatenplant. En dan volgt een van mijn favorieten, een heel licht, ruim huis met twee ateliers in Antwerpen. Een van de muren is heldergeel, er staat mooi natuurlijk gekleurd meubilair in alle ruimtes en dan die planten erbij... geweldig! Er is een binnentuin gecreëerd die overloopt in het huis, waardoor het lijkt alsof je deels buiten zit. De planten zijn enorm en exotisch, de drakenbloedboom speelt de hoofdrol. Maar ook de rest van de planten zijn zeer de moeite van het bekijken waard. (zie foto)


Maar... het volgende huis in Ho Chi Minh stad is ook al zo'n juweeltje. De ramen zijn zo geplaatst dat ze groene schilderijen lijken. Het hele huis is sober maar warm, het straalt een serene rust uit. Er staan ook hier flinke planten in, o.a. een Livistona die 'door z'n indrukwekkende grootte en z'n prachtige blad het ultieme decorstuk is.'


Verder reizen we naar Penny Lane, een vrouw woonachtig in Australië, die dankzij de planten haar voornamelijk zwart-witte ingerichte huis een ziel geeft. We blijven nog even in Australië en gaan op bezoek bij John Henry in Melbourne. Zijn woning staat in schril contrast met het huis van Penny Lane. Het staat vol met kleurrijke designmeubelen, zoveel meubelen zelfs dat het unieke ontwerp van dat meubilair bijna wegvalt. Er is teveel te zien. De planten zorgen echter voor buffers en maken de kamer vriendelijker en rustiger. (foto2)

Woning John Henry © foto Armelle Habib


En dan komen we weer in zo'n bijzondere ruimte, dit keer in Madrid. Waar in een voormalige opslagruimte gewoond wordt. De Mexicaanse eigenaresse miste het groene buitenleven van haar land en begon in huis haar groene 'indoor jungle' wat het oude pand meer vriendelijkheid geeft.


Tja en dan strijken we neer in Kopenhagen, in een voornamelijk wit huis waar de vorige bewoner dertig jaar lang met veel liefde en zorg een oranjerie had onderhouden. De huidige bewoonster voelde zich haast verplicht om dat werk voort te zetten en is inmiddels zelf een gepassioneerd plantenliefhebber geworden. De woning is sober en heel rustig maar erg sfeervol ingericht. De planten staan op bijzondere plekken zoals in een kastje met schuifdeuren of onder een glazen vierkante stolp. Heel bijzonder.


En zo zou ik wel alle interieurs met hun planten willen bespreken. Er wordt ook nog een glazen huis van vier verdiepingen in Tokio getoond, de buitenwanden, de vloeren, alles is van glas. Er zijn geen binnenmuren maar de planten zorgen voor de benodigde privacy, en die planten groeien met al dat licht die ze krijgen, weelderig en skyehigh. Ik zou nog willen vertellen van de Wunderkammer in Amsterdam, de fantastische indoor jungle in Lier (Begië) het mooie huis in Bentveld enz. enz.


Opvallend aan al de interieurs is dat de gatenplant, diverse cactussoorten, de asparagus, en de graslelie veel in de huizen voorkomen. Maar ook zien we allerlei planten die ik nog nooit gezien had. Het prettige aan dit boek is dan ook dat achterin van elk interieur een kleine foto staat weergegeven waarop de planten genummerd staan. Onder de foto zien we de nummers met daarachter de namen. Een stukje verderop in het boek staat in alfabetische volgorde de herkomst, de verzorging, de beste standplaats en de bijzonderheden van al die planten vermeld.


Hoe meer ik las en keek, hoe enthousiaster ik werd. Je bekijkt ook  je eigen huis gelijk met andere ogen. In gedachte heb je enkele planten al aangeschaft en zie je ze in hun volle glorie in jouw kamer staan. En dat is nu precies wat de schrijfsters van dit boek voor ogen hadden. In hun voorwoord schrijven ze namelijk "Wonderplants wil je inspireren, je de liefde voor planten laten zien, je tonen welke plant op welke plaats het mooist tot zijn recht komt, welk exemplaar die donker hoek aankan en wat je badkamer doet opfleuren." De dames zijn daar wonderwel in geslaagd! Prachtig boek.


Zie ook het inkijkexemplaar


Over de auteurs:
Judith Baehner heeft een passie voor planten dankzij haar vader die haar de liefde voor planten bijbracht. Ze is auteur, blogster, freelance redacteur en styliste. In haar groenlab (hetgroenlab.nl) experimenteert ze met alles wat het leven een beetje groener maakt. Zij is ook degene die voor ons de tekst van het plantengedeelte verzorgd heeft.
Irene Schampaert die een passie voor fotografie, illustratie, mode, muziek en interieur heeft. Zij is grafisch ontwerpster en won met haar blog Puur Confituur (puurconfituur.be) de Weekend Knack Blog Awards in de categorie 'deco & design'. Zij schreef voor dit boek de teksten over de interieurs.


ISBN 9789401436809 | Hardcover | 240 pagina's met veel foto's | Lannoo | 23 augustus 2016
Formaat 24  x 29 cm

© Dettie, 4 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren