Non-fictie

Helen Rappaport

https://helenrappaport.com

 

Victoria, de jonge koningin
Helen Rappaport


Voor wie deze koningin niet kende was er onlangs de televisieserie Victoria, de jonge koningin. Het scenario voor die serie is van de hand van Daisy Goodwin. Zij schreef ook een voorwoord bij het boek dat bij de serie verscheen.


Victoria was de langst regerende koningin (voor Elisabeth): van 1837 tot 1901. In het kort schrijft Goodwin over hoe zij door de dagboeken van Victoria gefascineerd raakte. Zij vroeg zich af hoe het achttienjarige meisje zich gevoeld moest hebben toen ze plotsklaps de beroemdste vrouw ter wereld werd. Dat is de achtergrond van de serie en dus het boek: het gaat niet zozeer om de politiek en het koningschap - hoewel je er niet om heen kunt natuurlijk - maar het is vooral gericht op het meisje zelf. Hoe ging ze er mee om?
Jenna Coleman zet in de ogen van Goodwin een vrouw neer die worstelt met haar verschillende rollen: ze is vrouw, echtgenote, en werkende vrouw. Het verhaal stopt als haar eerste kind geboren is, vier jaar na het begin van haar koningschap.


Helen Rappaport, historicus en gespecialiseerd in het Victoriaanse tijdperk, schreef de tekst:
Alexandrina Victoria van Hannover werd geboren in Kensington Palace te Londen op 24 mei 1819. Ze was enig kind van de vierde zoon van koning George III, Edward, hertog van Kent, die al in 1820 overleed. Na de dood van George III en IV werd Victoria opvolgster van William IV. Haar moeder, Victoire van Saksen Coburg, hertogin van Kent, en diens raadgever Sir John Conroy wilde ze niet meer in haar buurt. Ze koos voor Lord Melbourne. Naast haar echtgenoot Albert- voor wie zij zelf koos - was hij een van de belangrijkste mannen in haar leven.
Op  28 juni 1838 werd zij gekroond in Westminster Abbey en bleef drieënzestig jaar lang koningin van het Verenigd Koninkrijk. Toen zij na een zeer beschermde jeugd haar eigen besluiten kon nemen, deed ze dat vol verve. Dat ging ook met fouten gepaard, en ze had vijanden. Er werden ook aanslagen op haar gepleegd!


De eerste foto’s van Victoria en Albert werden gemaakt rond 1858. Het boek staat dan ook vol met foto’s van de serie. Ook kun je in het boek afbeeldingen vinden van historische documenten en afbeeldingen van Victoria en tijdgenoten. Er staan dagboekfragmenten in, van Victoria zelf, maar ook stukjes dialoog zoals ze in de televisieserie uitgesproken worden.
En er staat extra informatie in over de mensen in haar hofhouding die een belangrijke rol hebben gespeeld, als ook over de politieke achtergrond. Tijdens het Victoriaanse tijdperk groeide de industrie, met niet alleen toenemende welvaart maar ook armoede, hetgeen weer tot onlusten leidde. 


Zo is dit boek niet alleen het verhaal over Victoria, de jonge koningin, maar ook dat van de serie en de hoofdrolspelers. Logisch is dan ook dat er achterin nog een verhaal staat over alles rondom deze serie: hoe worden de kostuums gemaakt, hoe kies je de cast, waar maak je de opnames, en nog veel meer. Een verhaal apart is dat over de pruiken: gebakken in een oven! Anders bleef het kapsel niet in optima forma...
Er waren al eerder films en natuurlijk ook veel boeken over deze legendarische koningin, maar dit boek is het eerste dat de biografie en de televisieserie daarover combineert.


Helen Rappaport (1947) is schrijfster, en ook actrice. Zij is als historica gespecialiseerd in het Victoriaanse tijdperk en het revolutionaire Rusland, waarover zij al veel geschreven heeft. Daisy Goodwin (1961) heeft eveneens al diverse boeken op haar naam staan, waaronder enkele over Victoria.


ISBN 9789492168290 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Karmijn | april 2019

© Marjo, 16 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER