Non-fictie

David Chandler

Kerkuilen
David Chandler


Jullie willen vast wel een lesje over uilen!
Ik zal me beperken tot de kerkuil, omdat wij in Nederland de andere soorten niet echt te zien krijgen.  Hij heet Tyto guttata, en komt behalve in Nederland ook voor in België, en het gebied een beetje oostelijk en zuidelijk  van ons land. Hoe zie je dat die vogel die daar vliegt al of niet een uil is?
Het begint er al mee dat het donker of minstens in de schemering zal zijn, want dan is de uil actief.
Het is geen grote vogel, tussen de 30 en 35 centimeter, en zijn kleurstelling kan zeer divers zijn: orange-bruin, beige, met grijze, zwarte en witte vlekken. Hun gezichtsluier (zo heet dat) is wit, en er staat in dit boek een prachtige foto van een uil die waakzaam is, naast eentje van een uil die ontspannen is. Die uitdrukkingen zijn totaal verschillend! Maar als hij vliegt is hij waakzaam, en zien we het ronde gelaat dat we allemaal van uilen kennen.
De vogel die we zien vliegen lijkt op een hoogte tussen de anderhalve en vierenhalve meter ‘in de lucht te zweven, keren en stijgen, draaien, dalen, naar links, naar rechts, tuimelen en soms bidden’. Als je ziet hoe de vogel zich omlaag stort en met zijn klauwen naar voren een prooi pakt, die vaak beschermd met zijn vleugels, dan was het dus een uil.
En ik denk zomaar dat uilenouders hun kroost soms ook erg ondankbaar zullen vinden: op  een aandoenlijke foto staan  een stel uilskuikens met een hele voorraad muizen! Ze kijken een beetje dommig uit hun ogen, die uiltjes, en eentje ligt er zelfs op te dutten!


Het boek staat overigens vol met de meest fraaie foto’s. De meeste daarvan zijn gemaakt door Nigel Blake. En als je meer wil weten over het voedingspatroon, over het broeden, en het jagen, dan is dit boek een aanrader. Ook wordt nog van alles verteld over andere uilen, over hoe onderzoekers de feiten verzameld hebben. Het uitpluizen van braakballen is daar heel belangrijk bij gebleken.
Alles wordt verteld op een vlotte toon, niet van humor gespeend, en al moeten er soms veel feiten vermeld worden, het wordt nooit echt droge kost. Dat is mede te danken aan de vertaler en bewerker van dit boek: Ger Meesters.


ISBN 9789052108520  | 128 pagina's | Tirion | februari 2011
Met register.

© Marjo, 30 maart  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER