Non-fictie

Michael Bright

1001 Natuurwonderen die je gezien moet hebben
Michael Bright (Red)


Dit boek staat bol van verrassingen en doet je permanent verwonderd staan over de vele gevarieerde vormen van natuurschoon en – wonderen. Het is werkelijk ongelooflijk wat er op onze aarde aanwezig is: bergen, baaien, meren, watervallen, kloven, vulkanen, moerassen, gletsjers, ravijnen, bossen, breuken, geisers, archipels etc. Alle werelddelen passeren de revue in dit boek dat i.s.m. Unesco tot stand is gekomen; een groot aantal (175) van de vermelde plaatsen behoort namelijk tot het natuurerfgoed.


Het boek opent met een inleiding over beschermde gebieden en bedreigde diersoorten en is daarmee een pleitbezorger om zorgvuldig met onze aarde om te gaan. Een landenregister maakt het gemakkelijk om bv. ter voorbereiding op een vakantie te kijken de natuurlijke bezienswaardigheden op te zoeken. Nederland komt (nog) niet voor in dit boek waarvan de Engelstalige uitgaven dateren van 2005 en 2009. De Waddenzee heeft na 2009 de Unesco-status gekregen.
In een groot aantal gevallen worden er twee bladzijden aan een plaats besteedt met een fraaie foto maar er zijn ook veel plaatsen die alleen met een halve pagina tekst worden aangeduid. Handig zijn de tips voor bezoeken die er dikwijls worden gegeven. Ik noem per werelddeel een aantal plaatsen die mij in het bijzonder raakten.


Noord-Amerika

-    Gros Morne National Park in Canada, pag 22, wordt het ‘Galapagos van de archeologie’ genoemd. Het gesteente is 12 miljoen jaar oud en behoort daarmee tot de oudste gesteenten van de aarde.
-    In 1871 werd het Yellowstone Park, pag 64, door president Grant tot beschermd natuurgebied uitgeroepen; het was tevens het eerste natuurpark ter wereld.
-    Death Valley in California, pag 86, herbergt ondanks de naam een enorme variatie aan leven en behoort tot de heetste plekken op aarde. Gemiddeld is het hier ’s zomers 38 graden Celsius.
-    Grand Canyon in Utah en Arizona, pag 110, behoeft geen nadere introductie. Het landschap is 2 miljard jaar geleden ontstaan en getuigt derhalve van een indrukwekkende geologische geschiedenis.
-    Markant is het Petrified Forest, een National Park in Arizona, pag 112, bestaande uit versteend hout dat 225 miljoen jaar oud is.
-    De Antilope Canyon in Arizona, pag 116, wordt vergezeld van een grot met een schitterende lichtval, één van de allermooiste foto’s in dit boek.


Zuid-Amerika

-    De Angelvallen in Venezuela, pag 196, is de grootste waterval ter wereld met een hoogte van 1002 meter en is vernoemd naar Jimmy Angel die deze in 1935 ontdekte.
-    De Pantanal in Brazilië, Bolivia en Paraguay is met z’n oppervlakte van 210.000 km2 het grootste moeras ter wereld.
-    De Galápagos-eilanden, die bij Ecuador behoren, werden in 1835 door Charles Darwin bezocht. Zijn onderzoeksbevindingen leidden tot de evolutietheorie. Hier had wel iets meer aandacht aan besteed mogen worden.
-    De foto van Altiplano in Bolivia, Chili en Peru op pag 245 is van grote schoonheid en toont de Laguna Verde en een uitgedoofde vulkaan.
-    In de Atacamawoestijn in Chili valt nooit regen en daarom is dit de droogste plek op aarde. Het is een testgebied voor de Nasa.


Europa

-    IJsland is goed vertegenwoordigd in dit boek met 7 items op pag 270 – 277, o.a. de Geysir en Stokkur geisers worden genoemd.
-    Ook Noorwegen is duidelijk aanwezig met 9 bezienswaardigheden waaronder de Noordkaap, pag 280 en het Geirangerfjord van 16 km. lengte, pag 285.
-    Van Schotland zijn maar liefst 23 natuurwonderen opgenomen waaronder het meer Loch Ness, pag 296.
-    Ook Groot Brittannië heeft veel bezienswaardigheden: 22, waaronder de Seven Sisters aan de zuidkust, prachtige krijtrotsen, pag 330; Durdle Dor, een boog van kalksteen aan de kust van Dorset, pag 332; de Needles bij de kust van Hampshire, pag 337.
-    Frankrijk heeft veel natuurschoon: 28 plaatsen zijn in dit boek opgenomen waaronder de baai van Mont Saint Michel in Normandië, pag 317, die het sterkste getij van Europa heeft; met eb trekt het water zich maar liefst 18 km terug.
-    De Mont Blanc op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Italië is met 4807 de hoogste berg van Europa, pag 360.
-    Van de Stromboli vulkaan op de Eolische eilanden boven Sicilië, pag 410, is een prachtige foto met lavastralen opgenomen. Elk uur zijn er uitbarstingen.
-    Kroatië is bekend om zijn Plitvice meren, pag 415, een reeks meren die d.m.v. watervallen met elkaar zijn verbonden en zich in een bijna tropische context bevinden.
-    De Meteora in Griekenland, pag 454, is een prachtige synthese van natuur en cultuur. Hier bevinden zich op en aan de bergtoppen 24 kloosters, van orthodoxe signatuur; deze behoren tot de lijst van Werelderfgoed.
-    De Samariá kloof op Kreta, pag 456, is een belangrijke maar wel pittige toeristische attractie op dit Griekse eiland en heeft een lengte van 16 km.
-    Cappadocië is een zeer markante streek in Turkije, pag 459 waar erosie bijzondere vormen in het tufgesteente heeft veroorzaakt. Deze streek heeft een oude christelijke geschiedenis en hier zijn dan ook vele eeuwenoude kerken en kloosters te vinden, dikwijls voorzien van fresco’s.
-    De Dode Zee in Israel, pag 469, is het laagste punt van de aarde: 400 meter beneden de zeespiegel. Het is één van de bekendste toeristische attracties van het land die echter geleidelijk kleiner wordt; er is meer verdamping dan aanvulling omdat er veel water aan de toevoerende Jordaan wordt onttrokken voor menselijk gebruik.


Afrika is uiteraard rijkelijk aanwezig met o.a. de Victoria-watervallen in Zambia en Zimbabwe en de Namib (‘plaats waar niets is’) woestijn in Namibië. Zuid-Afrika spant de kroon met 45 items waaronder de Tafelberg en de Drakensbergen.


In Azië is het Bajkalmeer in Zuid-Siberië vermeldenswaardig; het is 1640 meter diep en 25 miljoen jaar oud. De Flaming Cliffs in Mongolië danken hun naam aan de vuurrode zandsteen. Bergsporters kennen én vrezen de K2 in Pakistan en China die 8611 meter hoog is. Pas in 1954 werd de – gevaarlijke – top voor het eerst bereikt.
De Mount Everest is nog wat hoger, 8850 meter, bevindt zich in Nepal en China en werd in 1953 voor het eerst bedwongen.


In Australië is het uiterst kwetsbare en ten dele aangetaste Great Barrier Reef wereldberoemd; het rif is 2000 km. lang. Opvallend zijn in dit werelddeel de Mount Kilama op Hawaï, de actiefste vulkaan ter wereld die in 1790 is ontstaan en nog steeds groeit in omvang.


Antartica
heeft zijn eigen, ijzige schoonheid waarmee dit indrukwekkende boek afsluit dat in een iets groter formaat een nog mooier koffietafel-boek zou zijn!


ISBN 9789089981417 | Hardcover | 960 pagina's | Uitgeverij Librero | september 2011
In samenwerking met Unesco. Afmetingen 6,3 x 22,0 x 17,6 cm

© Evert van der Veen, 6 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER