De koolhydraat en calorieteller
Chris Cheyette & Yello Baliolia
Hier had ik naar uitgekeken! In Engeland wordt het boek de 'carb & calorie counting Bible' genoemd en is daar al jaren een bestseller.
Ook Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) beveelt De koolhydraat en calorieteller van harte aan: 'Met dit boek heeft u alles in handen om grip op uw voeding te krijgen. Het laat op een makkelijke manier de feiten over voeding zien. Het geeft inzicht zodat u zelf gezonde keuzes kunt maken in plaats van lijstjes te volgen met 'dit mag wel en dit mag niet'.
Na zoveel aanprijzingen en vooral omdat ik al geruime tijd een koolhydraatarm dieet volg vanwege diabetes 2 leek dit boek me superhandig. Gewoon even het ingrediënt opzoeken en gelijk weten hoeveel koolhydraten en calorieën datgene bevat en niet meer elke keer dat op de computer moeten zoeken. Ik ging er vanuit dat het boek lijsten met voedingsmiddelen zou presenteren met daarachter het aantal koolhydraten en calorieën per 100 gram of per stuk.
Dat is in dit boek echter toch wel even anders gedaan. De samenstellers hebben dit keer allemaal foto's van de voedingsmiddelen geplaatst. Deze liggen op een bord of zitten in een kom, glas of beker. Per bladzijde zien we zes blokjes waarin de etenswaren getoond worden met in die blokjes het gewicht van het product, het aantal koolhydraten, kilocalorieën, en de hoeveelheid aanwezige eiwitten, vetten, verzadigde vetten en vezels. Op zich een prima idee.
In het voorwoord wordt ons ook verteld waar gezond eten uit bestaat en waarom gezond eten belangrijk is. Ook wordt aangegeven wèlke producten gezond zijn (bonen, noten, volkoren producten, fruit en groente, noten) en welke niet (suikers, alcohol met mate enz.)
Eveneens wordt het verschil tussen verzadigd vet, enkelvoudig verzadigd vet en meervoudig verzadigd vet in het kort uitgelegd en kunnen we lezen in welke producten deze vetten voorkomen.
Verder wordt duidelijk gemaakt voor mensen met diabetes 2 hoe je kunt berekenen hoeveel koolhydraten en vetten je nodig hebt en hoe je het best koolhydraten kunt tellen. Dat verschilt namelijk per mens. Eveneens wordt uitgelegd wordt wat een glykemische index is. (snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken).
En dan begint op blz 31 het boek (de teller) zelf met de foto's en de bijbehorende informatie.
Op zich is het een origineel idee om nu eens alles op borden te presenteren in plaats van saaie lijsten. Het ziet er tenminste erg mooi uit. Je ziet op de foto een boterham van 22 gram waarbij o.a. vermeld staat dat de boterham 10 g koolhydraten en 48 kilocalorieën levert. Bij de foto van de boterham van 44 gram lezen we dat het aantal koolhydraten en calorieën verdubbeld zijn, alleen de hoeveelheid eiwit en vetten of vezels veranderen licht. Dat laatste is natuurlijk wel handig om te weten als je het koolhydraatarme dieet volgt.
De sheperds pie wordt zelfs 6 x getoond variërend in gewicht van 120 gram tot 730 gram per portie. Het is ergens wel handig als je moeilijk kunt rekenen, je weegt jouw portie af zoals aangegeven wordt op de plaatjes. Hoewel ik wel een beetje giechelig wordt van een bord met 485 gram of 605 gram shepperds pie. Waarom geen ronde getallen?
Het lijkt vreemd om steeds hetzelfde voedsel te tonen maar dan in grotere porties, maar het gaat er natuurlijk om dat niet alles gelijkwaardig verdubbeld als je 200 gram neemt in plaats van 100 gram. Vooral de eiwitten, vetten en vezels gaan niet gelijk op bij verdubbeling van de portie. Maar wat ik dus niet begrijp is waarom er zulke vreemde hoeveelheden zijn genomen. 505 gram vispastei, 90 gram curry met 32 gram rijst, 148 gram penne, 284 ml jus d'orange, 568 ml volle melk, 33 gram spaghetti. Andere keer wordt overigens alles weer wèl afgerond, waarom niet bij àlle gerechten?
(De genoemde jus d'orange en melk worden in een tot de rand toe gevuld glas getoond.)
Ook is duidelijk dat het boek niet door Nederlanders is geschreven. Zaken als worstjes gebakken in Yorkshire pudding, steak kidneypudding, geit-aardappelcurry, visstoof met jollof rijst, witte bonen op toast, Christmaspudding, flapjack, rozijnencake met niervet, Victoria Sponge-cake etc. zal iemand die geboren is in Nederland toch niet snel opzoeken.
Ik mis verder het gewone Nederlandse eten zoals rode kool, spitskool, zuurkool, witlof, Nederlandse kaassoorten (brie, edammer, cheddar, smeerkaas e.d. worden wèl gemeld) en gebak als moorkop, slagroompunt, tosti met ham en kaas (wel tosti met kaas) etc.
Wèl vermeld, zijn groentes zoals bietjes, prei, komkommer, courgettes, champignons en veel buitenlandse kaassoorten maar er staan ook veel reeds bereide maaltijden in het boek zoals stoofschotels, vis in beslag gebakken, vis gepaneerd gebakken, roerbakschotel met cashewnoten, spaghetti Bolognese, lasagne en vegetarische lasagne enz. Dat is te vaag, is mijn persoonlijke mening. Waarin is de vis gebakken? Olie of boter? Wat voor roerbakschotel? Een roerbakschotel met peultjes levert meer koolhydraten op dan een roerbakschotel met prei. Wat zit er in de lasagne? Dat kan nogal verschillen qua koolhydraten en kilocalorieën, enz.
We zien bbq ribs met een sausje (welk sausje, welke marinade?), varkenskotelet gegrild maar niet gebakken, chocolade puur. (hoeveel cacao? Hoe hoger de cacao hoe lager de koolhydraten 20,4 koolhydraten in repen pure chocola met 85% cacao en 49 koolhydraten in repen pure chocola met 54% cacao)
Kortom, op zich is het een prima en origineel idee om het calorieën- en koolhydratenteller op deze manier te presenteren, vooral dat het aantal eiwitten, vetten en vezels ook worden genoemd is een pluspunt. Voor een beginner die nooit op dieet is geweest zal dit boek zeker behulpzaam zijn. Maar voor mijn gevoel rammelt het her en der toch nog wel een beetje. Met name vanwege het regelmatig vreemde gewicht van de porties en de toch ook vrij Engels getinte inhoud.
Zie ook het inkijkexemplaar
Chris Cheyette is een diabetesvoedingsdeskundige die werkt met patiënten met diabetes type 1, 2 en zwangerschapsdiabetes.
Yello Balolia is ondernemer en fotograaf. Samen met Chris Cheyette publiceerden zij Carbs & Cals - een bekroonde bestseller én een app voor diabetici en gewichtscontrole - waarmee ze diverse keren in de prijzen vielen.
ISBN 9789021568805 | Paperback | 352 pagina's | NUR 443 | Uitgeverij Kosmos | april 2018
Uitstekend vertaald door Ingrid Buthod
© Dettie, 27 juli 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER