Non-fictie

Dinesh D’Souza

Het christendom is zo gek nog niet
Dinesh D’Souza


Dit boek is waarschijnlijk heel interessant voor iemand die geïnteresseerd is hoe een gelovige, in dit geval een christen, zich te weer stelt ten opzichte van bijvoorbeeld een atheïst als Dawkins, schrijver van o.a. God als misvatting.
Maar, laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, ik vind dit boek van D’Souza vreselijk irritant. Het irritante is namelijk dat het geloven in het bestaan van een transcendente God niet valt te bewijzen, net zo min als er op wetenschappelijke gronden valt te bewijzen dat deze God niet bestaat. De wetenschap kan wel aantonen dat het onzin is om te zeggen dat je gelooft dat de zon om de aarde draait. De wetenschap heeft namelijk onomstotelijk aangetoond dat de aarde om de zon draait en niet andersom. Dus is geloven in dit specifieke geval onzin, we weten namelijk iets zeker.


Ongehoord is dat D’Souza beweert dat het christendom, volgens hem het voornaamste fundament van de westerse beschaving, en dus ook van de ontwikkeling van de wetenschap, een beter antwoord op het ontstaan van het heelal heeft dan diezelfde wetenschap. Wetenschappers zijn volgens hem helemaal niet zo blij met de Big Bang  theorie, omdat ze het waarom van de oerknal op zichzelf niet kunnen verklaren. Hij kan dat wel want in de bijbel staat in de beginnen schiep God den hemel en de aarde en dat is dus een bewijs voor hem dat God bestaat en waar alles vandaan komt. Wie die God dan weer heeft geschapen daar hebben we het dan maar even niet meer over, maar wat wil je als  diezelfde D'Souza beweert niets in de wetenschap maakt wonderen onmogelijk.
Alleen iemand met een dergelijke opvatting over wetenschap kan geloof en wetenschap moeiteloos in elkaar over laten lopen. Met deze opvatting is het ook niet zo moeilijk om het toch wel vervelende verschijnsel te verklaren dat er onnoemelijk veel lijden bestaat en heeft bestaan, waarvan je je op zijn minst zou kunnen afvragen waarom een almachtige God dit laat gebeuren. D’Souza stelt dat hij het ook niet weet, maar dat het mogelijk blijft dat het een hoger doel dient waar wij geen zicht op hebben. Kortom Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.
Met zulke redeneringen kun je natuurlijk alles verklaren. Maar D'Souza eist wel van de wetenschap, die qua tijd feitelijk net uit de startblokken komt, dat zij overal een sluitend antwoord op hebben.
Van de andere kant is het natuurlijk ook van fanatiek uitdragende atheïsten naïef om religies af te doen als onzinnig en gevaarlijk en daar dan enig effect van te verwachten, anders dan dat de tegenpartij zich nog fundamenteler gaat opstellen.


Dinesh D’Souza heeft met dit boek het belang van de religie geen goed gedaan door zich zo onverzoenlijk op te stellen tegen mensen die zich als ongelovig zien. Veel christenen zullen zich niet in zijn standpunten herkennen.

 
ISBN 9789046805718 | paperback| 432 pagina’s | Nieuw Amsterdam | mei 2009
vertaald door Jaap de Berg

© Cavendish, 28 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER