Non-fictie

Judith H. Morrison

Ayurveda in je leven
Judith H. Morrison


Ayurveda wat is dat eigenlijk? De laatste tijd hoor je er steeds meer van, in positieve zin. Het zou hét antwoord zijn voor mensen die niet lekker in hun vel zitten of ziek zijn en niet allerlei chemische rommel in hun lijf willen stoppen om zich beter te voelen. In dit 'Handboek voor persoonlijk welzijn' zoals de cover aangeeft zal  helder moeten worden wat Ayurveda nou eigenlijk inhoudt.


In de inleiding lezen we dat ayurveda (Ayur betekent leven, veda betekent kennis, wetenschap) een zeer uitgebreide geneeskunde is die in India en o.a. Sri Lanka wordt beoefend. "De ayurveda is gebaseerd op vijf fundamentele levensprincipes die oude zieners in diepe meditatie hebben ontdekt." Vervolgens wordt ons verteld dat onze constitutie verband houdt met drie basale levensenergieën, dosha's genaamd. Deze drie dosha's (Vata, Pitta en Kapha) vormen de kern van de ayurveda. "In dit boek vind je de basisprincipes van de ayurveda, die je helpen om de kenmerken van de dosha's te leren herkennen aan de hand van bekende eigenschappen als warm/koud, licht/zwaar, vochtig/droog." Daarnaast kun je leren hoe je jouw constitutie in balans kunt brengen en welk type je bent (Vata, Pitta of Kapha).

Het boek begint met de uitleg wat ayurveda nu eigenlijk is. Om eerlijk te zijn, ik snap er weinig van wat daar staat. Als ik het goed heb, is het belangrijk dat we de eigenschappen van de drie dasha's goed leren kennen zodat we ze kunnen herkennen in alles wat we om ons heen zien, maar ook in onszelf. We kunnen bijvoorbeeld aan iemands gezichten zien welke dosha overheerst, we zien tekeningen met daarnaast de kenmerken van een Vata, Pitta of Kapha.  Ook kunnen we onze emoties indelen naar deze 3 dosha's. Aan de hand van allerlei aanwijzingen kun je zelf vaststellen of jij Vata, Pitta of Kapha bent.


Daarna volgt het deel over onze gezondheid en ook hierin hebben Vata, Pitta en Kapha hun eigen functie en indeling. De maag en longen zijn bijv de hoofdlocatie van Kapha, en de dikke darm is de hoofdlocatie van Vata. En deze kun je weer onderverdelen in nevenlocaties. Ook een goede spijsvertering is van groot belang. 


Inmiddels begint het me al flink te duizelen. De taal is dermate omslachtig en ingewikkeld dat je zinnen soms drie keer moet lezen voordat je doorhebt wat er staat. Bijvoorbeeld: "Doorgaans is er bij een verstoorde dosha een 'overmaat' aan een bepaalde voedselsoort, substantie, activiteit of emotie de aanleiding voor ziekte. Wat een overmaat is hangt af van een persoon en ook van het moment. Iemands toleranties zijn afhankelijk van zijn constitutie, de toestand van zijn dosha's zijn leeftijd en het seizoen." Wat staat hier eigenlijk, of staat er niets?


Als ik het goed begrepen heb moet je een teveel aan Vata, Pitta of Kapha opheffen door de andere dosha te activeren. Dus overheerst Pitta teveel dan moet je dat opheffen door bijv. Vata voedsel te eten of Vata sport te gaan beoefenen.
Er staan verder voedseltabellen in het boek horend bij een van de drie dosha's waarin aangegeven wordt welk voedsel voor jouw type wel en niet aan te raden is. Ook het gebruik van kruiden, granen en groenten wordt toegelicht, er staan eveneens enkele bewegingsoefeningen in, enz.


Natuurlijk is leven volgens de regels van Ayurveda gezonder dan een kant-en-klaar pizza met een beker cola vol suiker. Natuurlijk is een goede voedselcombinatie bevorderlijk voor de spijsvertering. Ik ben er ook van overtuigd dat Ayurveda ons Westerlingen veel te bieden heeft. Maar Ayurveda is een wetenschap, een leer die niet zo makkelijk uit te leggen is. Wat in Aziatische landen heel gewoon is, is voor ons vreemd, er zijn soms zelfs geen Westerse woorden voor.
Ook is het zo dat als iemand iets heel goed begrijpt dan kan diegene iets op een simpele manier uitleggen. Deze schrijfster doet dat eenvoudige uitleggen in ieder geval niet. Maar het kan ook zo zijn dat Ayurveda in haar leven zo vanzelfsprekend is dat ze niet beseft dat wat voor haar vanzelfsprekend is, voor anderen (nog) niet te begrijpen is.


Ik kan verder weinig met dit boek, ik heb het geprobeerd, keer op keer opgepakt en doorgeworsteld, maar naast de lastig geconstrueerde zinnen riep de inhoud steeds teveel vragen op die ik niet beantwoord zag. Bijvoorbeeld: Wat te doen als je bijvoorbeeld gemengde eigenschappen hebt? Kenmerken hebt van zowel Kapha als Pitta? Wat als je een aandoening hebt die zowel op Kapha als Pitta kan slaan? enz. enz.
Misschien denk ik te ver door want kennelijk kunnen anderen wel overweg met deze teksten, er zijn immers al meer dan 100.000 exemplaren van dit boek verkocht staat op de cover.
Ik vind het echt jammer dat ik de essentie van Ayurveda en de bijbehorende leefwijze en handelingen niet goed kon begrijpen. Ik was erg nieuwsgierig naar wat Ayurveda mij te bieden heeft maar ik kom er helaas met dit boek niet uit.


Judith H. Morrison heeft in 1991 haar studie in de Ayurveda afgerond aan het Ayurvedic Institute in New Mexico. In de jaren negentig heeft ze de Ayurveda meer bekendheid gegeven in Engeland en daarbij workshops gegeven waarin de nadruk ligt op verandering van levenswijze om jezelf te genezen.


ISBN 9789020209167 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij AnkHermes | augustus 2013

© Dettie, 12 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER