Non-fictie

Gerben Kappert

Olympisch Dagboek


Gerben Kappert ging in 2000 op goed geluk naar Sydney, in de hoop dat hij als vrijwilliger kan gaan werken tijdens de Olympische Spelen. Na veel zoekpogingen vindt hij uiteindelijk de juiste instantie om zich aan te melden en hij wordt aangenomen. Dan is het zoeken naar een 'woonruimte' en ook dat lukt redelijk snel.
De organisatie van de spelen blijkt niet de geoliede machine die je verwacht. De vrijwilligers krijgen wel instructies via een instructiedag en een, jawel, instructieboek... maar het komt eigenlijk neer op 'Zoek het maar uit'. Gerben en de andere vrijwilligers zoeken zich aanvankelijk inderdaad suf naar de juiste gebouwen, juiste paden enz.
Sportliefhebber als hij is koopt hij ook kaartjes voor sportevenementen die hij wil bezoeken op zijn roostervrije uren. Bepaalde kaartjes blijken onbetaalbaar maar gelukkig weet hij nog wel enkele kaartjes te bemachtigen voor een redelijke prijs.
Het werk zelf bestaat voornamelijk uit antwoord geven op de vragen van bezoekers en de mensen begeleiden en/of sturen over de juiste paden bij aanvang of na afloop van een evenement. Om als vrijwilliger niet in routine weg te zakken worden er via de megafoon veel grappen gemaakt, wat de bezoekers erg weten te waarderen.
Het is soms hard en lang werken, soms wordt er maar vijf uur geslapen om vervolgens weer aan de slag te moeten gaan.
Ook het Heineken Huis wordt een enkele keer bezocht maar de schrijver is er niet kapot van en gaat liever niet. Ook over de Nederlandse fans heeft hij zo zijn bedenkingen.
Voor Gerben zijn de wedstrijden die hij bezoekt toch de hoogtepunten en zijn beschrijving over het door de Australische tv totaal genegeerde wielerwedstrijden is bijna hilarisch.
Ook de Paralympics blijkt een hoogtepunt.


We volgen Gerben vanaf het plan naar Australië te gaan tot en met de Paralympics die na de 'gewone' Olympische spelen plaatsvinden.
Het boek is in A4 formaat wat mij een beetje bevreemdde toen ik het boek opensloeg. De pagina's zijn in twee kolommen opgedeeld en beslaan driekwart van de bladzijden. Wat erg leuk is, is dat Gerben ook artikelen schrijft voor een plaatselijke krant in Nederland en deze zijn opgenomen in het boek. De artikelen hebben een andere toon en belichten steeds een onderdeel van de Spelen met 'inside' informatie. Wel jammer dat de zwart-wit foto's erg klein en niet erg duidelijk zijn. Van mij hadden er ook wel wat meer foto's bij gemogen.
Maar het is een leuk, prettig leesbaar boek, dat je een goed kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen geeft.


Gerben Kappert, nu docent Toerisme, reisde jarenlang de wereld rond. Werkend als reisleider of animator, of gewoon met een rugzak.
Schrijven doet hij zijn hele leven al. 18 jaar voor het clubblad Goal van G.F.C., ook voor bladen in Schotland en Australië. Daarnaast schreef hij mee aan jubileumboeken en een cabaret. Tenslotte schreef hij voor meerdere websites, vooral zijn website http://www.gerbie.nl


Bindwijze: Zachte kaft (Paperback) Aantal pagina's: 127 Uitg WWAOW,ISBN: 9789402131345

© Dettie, augustus 2008

Reageren? Klik hier!