Non-fictie

De Zilveren Lepel

Groenten uit een Italiaanse tuin
De Zilveren Lepel


Dit mooie, verzorgde kookboek is een schot in de roos voor elke kookliefhebber. Het is niet alwéér een Italiaans kookboek maar veel meer dan dat.
Het is een standaardwerk over groenten. Het boek volgt de seizoenen waarbij elk seizoen is voorzien van een eigen kleur en leeslint.


We beginnen bij de lente - groen leeslint - en wel met een beschrijving van de dan beschikbare groenten.
Elke lentegroente heeft een eigen pagina waarbij wordt beschreven hoe de groente eruit ziet, hoe ze smaakt, waar je op moet letten als je de groente koopt, welke combinaties heel geschikt zijn met die betreffende groentes etc. Onderaan elke pagina staat op welke bladzijden recepten met deze groentes te vinden zijn.
Maar wat het boek nu zo apart maakt, er staat ook een kort en krachtige beschrijving bij hoe je de lentegroenten zelf kunt telen! Deze groenten zijn: spinazie, snijbiet, artisjokken, asperges, tuinbonen, erwten, radijs, avocado (binnenshuis), uien en witlof.
De recepten zijn heel goed te volgen en als er vlees of vis in zit dan staat er een kleine pictogram van het betreffende dier bij.
Wat mij zeer aanstaat is dat er geen foto's van prachtig opgemaakte -bijna lege- borden in het boek staan met een likje saus en een paar blaadjes spinazie en pasta wat je thuis, tot mijn frustratie, nooit op die manier lukt. Wel staan er mooie foto's in maar dan naar de realiteit. De gefrituurde artisjok en venkel worden bijvoorbeeld getoond in een gewone schaal met op de bodem een stukje dubbelgevouwen keukenrolpapier zodat het vet opgevangen kan worden. De asperges met kwarteleitjes liggen op een veelgebruikte witte ovale schaal zoals jij en ik ook in de kast hebben. Op de schaal liggen de asperges gewoon opgeschept met daaroverheen de eitjes gestrooid. Kortom, de gerechten zien er op de foto net zo uit als ze bij jou in de pan of op een bord of schaal eruit zullen zien. Het is wat het is en dat is mooi en aantrekkelijk genoeg. Ik krijg er tenminste onmiddellijk trek van. Overigens, niet van alle gerechten zijn foto's gemaakt.
Voor alle bovengenoemde groentesoorten staan vrij veel recepten in dit boek en alles lijkt me even heerlijk. Er staan geen ingrediënten bij die je maar één keer in de twee jaar gebruikt maar de recepten zijn evengoed wél apart.


Na de lente volgen natuurlijk de zomer, herfst en winter met elk een eigen leeslint, respectievelijk geel, bruin en grijs. Opnieuw worden de groenten eerst apart beschreven en wordt verteld hoe je ze het beste zelf kunt kweken.
Bij het zien van de zomerfoto's van de heerlijke verse sperziebonen, paprika's, tomaten, mais, venkel enz. loopt het water al in je mond maar als je de recepten leest gebeurt dat helemaal. De rustieke tomatentaart ziet er verrukkelijk uit evenals de hartige taart met rucola en taleggio. En natuurlijk staat ook het recept van de onvolprezen caprese salade met buffelmozzarella in dit boek, dat is echt zo'n succes-verzekerd-salade.
De herfst brengt ons aardappelen, pompoenen, bietjes, truffels, wortels, kastanjes en mijn favoriieten; de paddestoelen. Ook hier staan weer alle beschrijvingen en een flinke hoeveelheid recepten bij.
Nieuwsgierig sloeg ik het gedeelte over de winter open, welke groentes zouden we gepresenteerd krijgen? Werd er dan nog wel groente gekweekt? En ja! radicchio en kardoen maar het is meer oogst- dan zaaitijd. In deze periode zijn de spruitjes, rode kool, bloemkool, prei, broccoli, knolselderij etc. volgroeid en opnieuw zijn er aparte recepten voor die toch zeer goed te bereiden zijn.
Aan het eind van het boek is er een woordenlijst waarin de gebruikte ingrediënten of bereidingswijzen worden uitgelegd. Deze wordt gevolg door een register met Nederlandse benamingen met daarna een register met de Italiaanse benamingen.


Dit is zo'n kookboek dat je altijd pakt als je even niet weet wat je moet maken voor jezelf of de de visite. Zo'n boek dat je openslaat als je bijvoorbeeld een stel tomaten en nog wat kaas in de koelkast hebt, je bladert er even in en je komt vanzelf wel een recept tegen of de getoonde recepten brengen je wel op idee. En weet je niet zo goed hoe een groente bereid moet worden? Dan kun je met dit boek ook goed uit de voeten.
Het is zo'n kookboek dat je koestert en nooit meer wegdoet ook al vallen de bladzijden er bijna uit. Zo'n kookboek waarin je notities maakt over de smaak of waar je bij een recept schrijft heerlijk! of Goddelijk! of bijzonder! of uitstekend!. Het wordt zo'n kookboek vol vlekken vanwege het veelvuldige gebruik. Zo'n kookboek wat je eigenlijk elke kookliefhebber cadeau zou willen geven. Kortom, een perfect kookboek!


ISBN 9789048812882 Hardcover met leeslinten voor elk seizoen, 432 pagina's Carrera Culinair  juli 2012

© Dettie, 30 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER