Non-fictie

Matthijs Dicke, e.a.

altTopstukken
Maritiem Museum Rotterdam
Matthijs Dicke, Boudewijn Pothoven, Annelies van der Zouwen


Stel, je hebt een verzameling van 875.000 objecten en je wilt aan de hand van 50 ervan een beeld vormen van de visie en collectiebeleid, zowel in het heden als uit het verleden, van het museum waar ze in de collectie zitten. Het lijkt een welhaast onmogelijke taak, maar dat was waar de auteurs van dit werk voor stonden bij het maken van dit boek.


Wat wel snel duidelijk wordt, is dat de variëteit aan objecten in het Maritiem Museum Rotterdam enorm is. De collectie bestaat uit meerdere deelcollecties, waarvan de collectie foto's met circa 500.000 stuks verreweg het grootste is. Daarnaast vormen de technische tekeningen (250.000), boeken (35.000) en bedrijfs- en reclamedrukwerk (31.000) de grootste deelcollecties. Uit deze en vele andere typen objecten zijn 50 objecten gekozen en door fotografen Erik en Petra Hesmerg werkelijk prachtig op de gevoelige plaat vastgelegd. De auteurs geven vervolgens tekst en uitleg waarom juist de keuze op deze objecten gevallen is.


Tezamen geven de 50 gekozen objecten een overzicht van bijna 600 jaar maritieme geschiedenis, waarbij zowel het oudste (circa 1425) als het nieuwste (2014) een scheepsmodel betreft. Verder bestaat de selectie uit boeken, kaarten, schilderijen, (onderdelen van) schepen en nog meer scheepsmodellen. Ook gebruiksvoorwerpen zoals een glas van de admiraliteit uit de 18e eeuw, een aktetas uit de 19e eeuw en een wollen muts van een walvisvaarder uit de 18e eeuw zijn gekozen.


Na een korte inleiding met afbeeldingen, volgen vijf sets katernen. Deze bestaan ieder uit een combinatie van 16 bladzijden foto's, gevolgd door acht bladzijden beschrijvende tekst. De objecten zijn daarbij allemaal in kleur paginagroot en soms zelfs twee pagina's breed in beeld gebracht. De acht pagina's beschrijvende tekst zijn ter verduidelijking wederom van dezelfde foto's voorzien, maar dan nu verkleind en in zwart/wit (of eigenlijk zwart/blauw, aangezien de tekst op blauw papier gedrukt is).


Topstukken is een prachtig boek en een genot om doorheen te bladeren. Slechts een bezoek aan het museum zelf kan dit nog overtreffen.


ISBN 9789057303272 | Gebonden | 148 pagina's | Walburg Pers | oktober 2014

© Nicolàs, 4 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER