Slank door Microbewegingen
Eva van Zeeland
Al jaren ben ik op zoek naar een vorm van lichaamsbeweging die voor mij goed te doen is. Omdat ik een ziekte heb waardoor ik weinig mobiel en snel moe ben (CVS/ME) is een sportschool of andere vorm van sport beoefenen niet erg haalbaar. Ook mijn gewrichten hebben niet zo'n zin in sport en deed ik het toch dan kwamen ze me bedanken met zeer pijnlijke bulten.
Toch bleef ik zoeken, misschien was yoga wat? Misschien was wandelen wat? Nee dus. Een vriendin dacht heftig mee en gaf me een boek waarin oefeningen stonden voor mensen die herstelden na een zware ziekte maar ook daar hadden mijn lijf en gewrichten geen zin in, 'daar begin ik niet aan!', protesteerden ze pijnlijk luidruchtig. Maar ja, je wil toch wel een beetje soepel blijven, vooral als je wat ouder wordt. Dus bleef ik speuren naar een voor mij goed toepasbare vorm van bewegen waarvoor ik niet het huis uit hoefde en niet rond hoefde te springen of iets dergelijks.
En toen... las ik een recensie over dit boek en dacht, misschien is dit wat. En ja! Het is wat! Ik ben nu drie weken bezig en ik loop nog normaal, heb geen dikke gewrichten, ben niet bekaf... Het wonder is geschied! Eigenlijk vond ik het vreemd want waarom kan dit wel en de rest niet? Zo sloom zijn de oefeningen in dit boek nu ook weer niet.
Het geheim zit hem denkelijk in de heel korte tijd die de oefeningen vragen waarbij je alleen je spieren gebruikt en weinig druk op je gewrichten uitoefent. Het zijn inderdaad microbewegingen. Bijna alle oefeningen duren minder dan een minuut. Het is dus geen uitputtingsslag en dat maakt het ook zo prettig om te doen. Je slaat niet lam zoals bij zoveel andere vormen van lichaamsbeweging.
Het prettige is ook dat je de oefeningen de hele dag door kunt doen, je hoeft geen mat uit te rollen, geen gewichtjes of andere attributen aan te schaffen. Je doet ze gewoon onder je dagelijkse bezigheden door.
Je kunt als je onder de douche staat in twee tellen op je tenen gaan staan en weer terug, en dat 10 x doen en klaar ben je. Je kunt in de keuken als je bijv. even moet wachten tot het water kookt, strekoefeningen doen met de theedoek in je handen. Je kunt strekoefeningen met je benen doen, daarbij het aanrecht als steun gebruikend. Je kunt arm- en borstspier oefeningen doen door middel van handen voor de borst samendrukken.
Er zijn oefeningen voor in de auto, op kantoor, achter het beeldscherm, in bed, in de badkamer enz. En ze kosten allemaal maar een paar seconden. De langste oefening is 120 seconden, maar het merendeel duren ze 30 tot 50 seconden. Je bouwt met deze oefeningen geen conditie op zoals bij bijvoorbeeld hardlopen maar je zorgt wel voor soepele, sterke spieren en dat is ook heel wat waard.
Achterin het boek staat een 21 dagen plan. Dag één begint met een eenvoudige rekoefening van de armen. Daarna komt er elke dag een oefening bij, aan het eind van het 21 dagen plan doe je 21 oefeningen verspreid over één dag. De oefeningen bestaan steeds uit een aantal keren kort aantrekken en loslaten van de spieren. Er zijn oefeningen voor het hele lijf. Je kunt alles in je eigen tempo, in je eigen tijd doen. Het plan werkt prima. De nadruk in dit boek ligt niet op slank worden, dat is een bijkomstigheid, het gaat echt om de bewegingen. Je zal mogelijk wel wat slanker ogen als je spieren steviger zijn geworden.
Bij het boek zit een vel met stickers waarop een kolibrie staat, het symbool voor microbewegingen, die stickers kun je in huis op strategische plekken plakken, als geheugensteuntje voor de oefeningen. Achterin het boek staat dat je gratis e-coaching kunt krijgen. Dit houdt in dat je elke dag een mail krijgt rond de 21 dagen challenge, waarin o.a. de nieuwe oefening besproken wordt, de ene keer met, de andere keer zonder foto. Ook kun je je aanmelden bij een besloten facebookgroep waar je ervaringen kunt uitwisselen en vragen kunt stellen.
Al met al ben ik erg blij met dit boek en ik kan het mensen die niet intensief kunnen sporten zeer zeker aanraden.
ISBN 9789490783365 | Paperback | 141 pagina's | Reality Bites Publishing | februari 2015
© Dettie, 15 maart 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER