Anna's perfecte smaken
Anna Jones
Citroen, olijfolie, azijn, mosterd, bliktomaten, kappertjes, chilipeper en harissa, tahin, knoflook, uien, miso en pinda's. Dit zijn de (basis)ingrediënten waar dit vegetarische kookboek om draait. Ingrediënten die allen lang houdbaar zijn, relatief betaalbaar en makkelijk te verkrijgen. Elk ingrediënt heeft een eigen hoofdstuk gekregen en het is verbazingwekkend wat er allemaal mee gemaakt kan worden.
De hoofdstukken beginnen met uitleg over het ingrediënt, een opsomming van de verkrijgbare soorten en uitleg over de smaak, uiterlijk en bij welke groente het ingrediënt goed past. Ook wordt vermeld hoe je het ingrediënt het beste kunt bewaren en welke manieren van gebruik bij Anna Jones favoriet zijn.
Hoewel ik graag en altijd met verse ingrediënten kook, ben ik toch niet erg bekend met harissa, tahin en miso en dan is deze uitleg extra prettig.
Maar naast de overheerlijke recepten krijgen we ook heel veel informatie over hoe je de smaak van vlees en vis kunt vervangen door plantaardige producten. Anna Jones gebruikt bijvoorbeeld fijngemalen en daarna gebakken kappertjes als vervanger voor anjovis. Om de smaak van bacon en ontbijtspek te krijgen bakt ze plakken gerookte tofu krokant in wat olie en druppelt daarna een beetje ahornsiroop met gerookte paprikapoeder over de warme plakken en bakt ze nog een paar seconden, en klaar is de 'spek'.
Anna Jones geeft ook korte maar grondige les in smaak. We leren dat naast proeven ook andere zintuigen meespelen in onze smaak. Ze leert ons hoe je smaak kunt opbouwen, hoe je het beste zuur, bitter, zout en zoet gebruikt. Maar ook hoe de werking van zoet kan zijn, bijvoorbeeld op het verzachten van pittige gerechten, ook meldt ze dat zoet wordt versterkt in warme gerechten.
Ook de textuur van een gerecht wordt besproken evenals veel andere zaken die met smaak te maken hebben. Het is erg interessant om te lezen.
Maar er is veel meer in dit kookboek te lezen, wat helaas onmogelijk is om allemaal te noemen.
Verder doen de recepten met de twaalf ingrediënten je watertanden. Zelf ben ik een groot liefhebber van knoflook en alle recepten die in dit boek staan nodigen erg uit om ze te gaan maken. De tahin blijk je zelf te kunnen maken en als je de bijbehorende gerechten ziet en leest, zullen daar ook vast wat van de recepten uitgeprobeerd worden. Rokerige aubergines met tahin en gekruide tomaten bijvoorbeeld.
Wat ook erg prettig is, is dat een beetje kookliefhebber veel van de ingrediënten - veelal kruiden - in huis zal hebben, het te bereiden eten zal daardoor niet enorm duur worden.
Opnieuw heeft Anna Jones een erg prettig en aantrekkelijk kookboek samengesteld.
Het enige wat ik mis is een aanduiding van het aantal calorieën, koolhydraten en dergelijke maar het merendeel van de recepten vormen vooral gezonde maar heerlijke gerechten dus heel erg is het niet.
Aanrader!
ISBN 9789464043082 | Hardcover | 353 pagina's | Fontaine uitgevers | 26 maart 2024
Vertaald door Renate Hagenouw en Aniek Njiokiktjien
© Dettie, 27 maart 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Vegetarisch het jaar door
Anna Jones
Was vroeger vegetarisch eten iets voor de geitenwollensokkentypes, de softies, de wereldverbeteraars, nu is het heel normaal. Steeds meer restaurants hebben vegetarische gerechten op hun kaart staan en die worden bovendien steeds lekkerder. Het is niet meer de kaasschnitzel met friet en een salade met tomaat en uitjes maar een prachtige maaltijdsalade met noten en fruit of een groentestoofschotel met ingrediëntens die op een verrukkelijke manier gekruid en bereid zijn. Het smaakt zelfs zo lekker dat je dat thuis ook wel eens wilt uitproberen, maar hoe doe je dat?
Gelukkig is er nu dit boek van Anna Jones want haar recepten zijn stuk voor stuk kleine, heerlijke, culinaire hoogstandjes, wat niet betekent dat je uren in de keuken moet staan, of heel ingewikkelde recepten voorgeschoteld krijgt. Integendeel! Bijna alle gerechten staan binnen het uur op tafel.
Het is een heel persoonlijk kookboek geworden. We zijn in het rijke Westen natuurlijk vreselijk verwend met allerlei soorten groente en fruit die het hele jaar door te koop zijn. Anna Jones vertelt in het voorwoord dat ze het een openbaring vond om te leren koken op basis van seizoenen. Ze ondervond dat de smaken op hun best zijn als de groentes aangeboden worden in hun natuurlijke seizoen.
Dat is ook de reden waarom ze dit kookboek in 6 seizoenen heeft opgedeeld. 'Een jaar opdelen in vier seizoenen, vind ik te vaag', zegt ze daarover. 'Het onderscheid is veel subtieler dan lente, zomer, herfst en winter. [...] Elke juni is weer anders, de wilde knoflook komt elk jaar op verschillende momenten op. [...] De seizoenen zijn een nuttig hulpmiddel, maar laat je leiden door je ogen en je smaak.'
Het boek begint met het hoofdstuk getiteld Het begin van het jaar, gevolgd door de hoofdstukkenTekenen van lente, De eerste warme dagen, Zomer, Herfst en Winter. Ze licht bij elk recept toe wat zij er zo aantrekkelijk aan vindt en hoe je bepaalde dingen het beste kunt aanpakken zoals bijvoorbeeld een wrap maken of loempiaatjes 'vouwen'. Soms staat bij een recept, 'zie de inleiding'. Aanvankelijk zocht ik in de inleiding voorin het boek wat er bedoeld werd, maar al snel bleek dat de persoonlijke toelichting boven het recept bedoeld werd.
Omdat ik niet goed bekend ben met de vegetarische keuken/diverse groentesoorten, komen er in het boek wel ingrediënten voor die ik niet ken, zoals edamame, cornichons (een soort kleine augurken zo blijkt) Castelfranco sla (sla voortgekomen uit een kruising van roodlof en andijvie, fontina, (kaas) en bij de term 'geforceerde rabarber' wist ik ook niet zo goed wat bedoeld werd en zocht in het recept naar de beschrijving hoe dat te maken was, maar vond het niet. Logisch, want het blijkt dus rabarber te zijn die in de winter gekweekt wordt i.p.v. de zomer.
Maar eerlijk is eerlijk over het algemeen zijn de ingrediënten in dit boek vrij bekend en in elke groentewinkel of supermarkt verkrijgbaar. De gerechten zijn bijzonder en deden me watertanden. Bij het lezen van de recepten werden dan al ook gauw papierstrookjes tussen de bladzijden gestopt want dát recept wilde ik zeker eens maken, en dát recept ook, en dát ook. De bovenkant van het boek lijkt inmiddels op een egel, zoveel smakelijke gerechten zijn er in te vinden die ik toch écht eens móet maken.
Al met al kon ik nauwelijks stoppen met het kijken naar de prachtige foto's en het denkbeeldig proeven van de gepresenteerde 250 gerechten. Het is dan ook heel goed te begrijpen dat dit boek het Kookboek van het jaar geworden is. Het staat vol met enorm fijne en verfijnde gerechten, is prettig om te lezen, en prachtig vormgegeven. Elke kookliefhebber zal van dit boek genieten! Ook een prachtig boek om cadeau te geven.
Anna Jones is chefkok, kookboekenauteur en foodstyliste. Ze is columnist bij The Guardian en schrijft ook voor diverse andere Britse kranten en tijdschriften. Zij heeft samengewerkt met geliefde chefs als Antonio Carluccio, Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver en Mary Berry. Maar in Nederland is ze nog relatief onbekend. Vegetarisch het jaar door is haar derde kookboek.
ISBN 9789059568525 | Hardcover | 476 pagina's | Fontaine uitgevers | augustus 2018
Afmeting 25,2 x 19,5 x 4 cm | Mooi en duidelijk vertaald door Marielle Steinplatz
© Dettie, 3 november 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!