Non-fictie

Nasrdin Dchar

Nasrdin
Nasrdin Dchar


'Ik ben een Nederlander. Ik ben heel trots op mijn Marokkaanse bloed. Ik ben een moslim. En ik heb een fucking Gouden Kalf in mijn hand.'


Deze woorden spreekt Nasrdin Dchar terwijl hij op het podium staat met het gouden beeldje in zijn hand dat hij kreeg voor zijn rol in de film Rabat. Het is dan 2011. De prijs werd voor de eerste keer toegekend aan een Nederlands-Marokkaanse acteur.


Zijn ouders streken in de jaren zeventig neer in Steenbergen, als tweede Marokkaanse familie in die stad. In de jaren ’70 werden zij nog niet bekeken met de argusogen die vandaag de dag gericht zijn op mensen van buiten Nederland. Hulp werd van alle kanten aangeboden, ze werden vriendelijk bejegend. 


Zijn loopbaan is indrukwekkend:
Dchar is bekend van onder meer de televisieseries Shouf Shouf!, Deadline (Vara), De Troon en De vloer op. In 2010 was hij in de bioscoop te zien in de boekverfilming Tirza. Ook speelde hij in Lotus, Süskind en Wolf.
Naast zijn televisie- en filmwerk staat Dchar het gehele seizoen op het toneel. Hij heeft producties gedaan bij onder andere Theatergroep Made in da Shade (tegenwoordig productiehuis MC), Het Waterhuis (tegenwoordig Siberia), Het Toneel Speelt, en hij is een vaste gastacteur bij het Ro Theater.
In 2012 deed hij een solovoorstelling over zijn moeder, die hij in 2015 opnieuw speelde in het theater. In 2017 eerde hij zijn vader met eenzelfde soort voorstelling, DAD geheten. Hij maakte het drieluik af met een voorstelling over zijn vrouw.


Dit alles vertelt hij in zijn biografie, waarin ook een talent voor schrijven naar voren komt.
Het verhaal wordt verteld in de tegenwoordige tijd, ook al speelt alles in het verleden. Dat plus de korte hoofdstukken zorgen er voor dat het geheel vlot leest.
En natuurlijk het feit dat het leven van Nasrdin niet een leven is dat de gemiddelde lezer zelf ondervindt. We lezen hoe vooroordelen het hem niet altijd gemakkelijk maakten, hoe hij met vallen en opstaan is gekomen tot dat podium waar hij het Kalf kreeg. Over zijn ouders, over het geloof, en de dubbele cultuur. En we leren hem kennen als een man met wilskracht, die staat voor wie hij is, wie hij wil zijn.


ISBN 9789048863600 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Hollands Diep | november 2023

© Marjo, 13 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER