Non-fictie

IEDP

IEDP
iedereen elke dag plezier
spreukenboekOp een dag kreeg de redactie van Leestafel een mailtje dat als onderwerp 'Plezier is een keuze' had.  Dat wekt natuurlijk je nieuwsgierigheid. Er bleek een boek te zijn uitgekomen met daarin een spreuk voor elke dag. Aan ons werd gevraagd 'Is dit spreukenboek iets voor jullie?'
Nu zijn spreukenboeken wel vaker uitgegeven. Johanna Kruit gaf zelfs een bundel uit met een haiku voor elke dag. Wat maakt dit spreukenboek dan zo bijzonder? Het is de motivatie, de gedachte achter dit boekje.
Iedereen Elke Dag Plezier (IEDP) staat voor positiviteit en vertrouwen. In het voorwoord van de initiatiefnemer Michiel Drijber staat o.a.:


Iedereen Elke Dag Plezier kán toch helemaal niet? Klopt ook! Maar laten we een gek doen en zeggen dat het wél kan. En het als doel bepalen, als een ster aan de hemel. Iedereen Elke Dag Plezier wil zo'n ster zijn, voor iedereen zichtbaar, waar je ook bent, elk moment van de dag. Laat plezier iets zijn dat we elkaar toewensen en geven, en waar we wat meer naartoe gaan leven. Vanuit het besef dat plezier energie geeft, rust en verbinding, en leidt tot geluk en duurzame vooruitgang.

Mijn spreuk: Plezier is een keuze!

[...] Plezier geef je al weg met een eenvoudige glimlach, een complimentje of een keer zwaaien. [...] Hoe meer je ervan weggeeft, des te meer je ervan terugkrijgt. Plezier is dé drijvende kracht achter succesvol en gelukkig samenleven en samenwerken.


IEDP is een 'bewustzijnsbeweging' die zijn oorsprong vindt op internet. Het begon allemaal met de LinkedIn Group Iedereen Elke Dag Plezier.
Binnen twee jaar groeide de LinkedIn groep van Iedereen Elke Dag Plezier uit tot een bewustzijnsplatform van meer dan 53.000 leden. Het is groep voor mensen die dagelijks vrolijkheid, plezier, behulpzaamheid en positiviteit een belangrijke plaats in hun leven en in het leven van anderen willen geven. Wat hen bindt is de overtuiging dat alles leuker is als je het met plezier doet en dat je er ook meer mee bereikt.
Plezier is gratis en je kunt het delen, zelfs als je het zelf even niet hebt en dat doen de vele leden van de LinkedIn groep met elkaar en hun omgeving zowel zakelijk als privé.
Inmiddels is er o.a. ook een IEDP website http://www.iedp.nl én dit boekje dat dankzij de mensen die aangesloten zijn bij IEDP tot stand is gekomen. Zij leverden de spreuken en uit de 6500 inzendingen is een keuze gemaakt.
In het boekje staat links de datum (zonder jaartal) en de spreuken  - ca. 5 per pagina - rechts alleen de datum en een paar witregels zodat je daar zelf kunt schrijven wat jou die dag plezier deed.
Aan het eind van elke maand staat een speciale spreuk, met een persoonlijk verhaal van de schrijver. Bijv. Daan van Leeuwen; zij leverde als spreuk van de maand Wat is het leven NU toch mooi! Haar persoonlijk verhaal staat in het teken van deze speuk.

Enkele spreuken uit het boek:

Wees net als anderen ook uniek
(Susan Kampen)


Soms lijkt het of je niet vooruit komt, maar dan gebeurt het juist.

(Yolanda Pietersma)


Als de zon niet straalt, straal dan zelf.

(Paul van Riet) 


'Wat voor dag is het vandaag?'
'Vandaag is mijn lievelingsdag,' antwoord Poeh

(Karen de Vries)


Geweldig initiatief, geweldig boekje.


ISBN 9789048490110 Paperback 229 pagina's Uitgeverij Literoza april 2011

© Dettie, 25 mei 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reager, klik HIER