Non-fictie

Bente van de Wouw

Onderweg
Op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf
Bente van de Wouw


"Ik wist dat ik in het leven dat nog voor me lag opnieuw zou breken, barsten, scheuren. Dat was goed, ik wist nu hoe ik mezelf weer aan elkaar kon lijmen. Ik zou de barsten opvullen met goud en als die grote en kleine scheuren zouden, net als in de Japanse kunst kintsugi, bijdragen aan mijn schoonheid."


Bovenstaande zinnen schrijft Bente van de Wouw tegen het eind van het boek. Voorafgaande hieraan hebben we haar indrukwekkende verhaal kunnen lezen dat begint met de eerste stap op de Camino in Saint-Jean-Pied-de Port. Natuurlijk lezen we over het het te wandelen traject, de blaren, de ontmoetingen, het afzien en de vreugde, de prachtige band die tussen wandelaars ontstaat, de vriendschappen die gesloten worden en de hulp die de wandelaars elkaar bieden.
Toch zijn dat min of meer de bekende verhalen ondanks dat Bente van de Wouw die op erg mooie manier weet over te dragen.

Het mooiste aan het boek is echter het innerlijke traject dat Bente aflegt. Dat vertelt ze ons als het ware onder het wandelen door. 
Hooggevoelig als ze is, kent haar leven meer pieken en dalen dan anderen. Maar die zijn nooit zo erg dat ze er last van heeft. Haar leven verloopt prettig, na haar schooltijd krijgt ze een mooie baan en woont ze samen met haar jeugdliefde Rick. Maar op gegeven moment breekt alles haar op, stikt ze bijna in het stramien waarin ze zit, alleen weet ze dat op dat moment nog niet. Ze krijgt een burn-out en langzamerhand ziet ze de liefde tussen Rick en haar afbrokkelen totdat de dag komt dat hij weg is. Het verdriet hierover beschrijft Bente bijna voelbaar.

Ze krijgt paniekaanvallen en haar gevoelens flitsen van hoogte- naar dieptepunten en weer terug. Ze probeert overeind te blijven maar het lukt niet. Ze gaat naar haar ouders in de hoop daar haar veilige haven terug te vinden maar ook dat is veranderd. Haar moeder zegt iets dat angst oproept en haar een tijd zal achtervolgend. Ze knokt en vecht tot ze bijna niet meer kan, de put is diep, en toch is er iets waardoor ze overeind blijft en doorgaat.


Bente vertelt haar verhaal zonder zelfmedelijden maar wel eerlijk. Dat maakt het ook zo ontroerend, ik moest af en toe een traantje wegpinken. Hooggevoelig als ze is, komen veel zaken hard binnen, maar ondanks de paniek en angst weet ze steeds door alles heen te komen om daarna weer overeind te krabbelen. De titel is dan ook mooi gekozen. Bente is niet alleen onderweg naar Santiago maar ook onderweg naar acceptatie en rust.
Het is een prachtig boek dat kracht uitstraalt, een boek van om te koesteren en te herlezen.


Zie ook het instagramaccount van Bente van de Wouw @tobehonestnl


ISBN 9789000381098 | Paperback met flappen | 255 pagina's | Spectrum | 8 februari 2022

© Dettie, 3 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, Klik HIER