Non-fictie

Mademoiselle S.

height=De schaamteloze passie van Mademoiselle S.
Mademoiselle S.

De brieven lagen goed verstopt in de kelder van een oud huis. Niemand weet hoe lang ze er hebben gelegen en ook niet wie ze zo zorgvuldig heeft verborgen. Tijdens het leeghalen van het huis worden ze echter gevonden door ambassadeur Jean-Yves Berthault. Terwijl hij een vriendin helpt met het leegruimen van het pand, valt zijn oog op een kist vol lege weckpotten. Ze zijn wel erg zorgvuldig afgedekt. Is het soms de bedoeling dat de potten iets anders aan het zicht onttrekken? Op de bodem van de kist treft hij een chique, leren tas aan. In de tas vindt hij een schat.

De schat bestaat uit een stapel brieven die in 1928 en 1929 zijn geschreven. De briefschrijfster heet Simone. Een jaar lang ordent en bestudeert Berthault de brieven tot er een logisch en chronologisch geheel is ontstaan. De inhoud van de brieven is verbazingwekkend. De onbekende Simone heeft ze aan haar getrouwde minnaar geschreven. Het taalgebruik en enkele details verklappen dat Simone een welgestelde, Parijse dame was. De inhoud van de brieven vormt een schril contrast met het beeld van een keurige, Parijse dame uit de jaren ’20. Simone schrijft zonder omhaal over haar seksuele uitspattingen en fantasieën. Ze laat werkelijk niets aan de verbeelding over en bedient zichzelf van een bijzonder stoutmoedige woordenschat.

Wie de brieven leest, leest over twee minnaars die experimenteren met seks. Simone beschrijft aan haar geliefde Charles hoe ze hun samenzijn heeft ervaren en ze deelt haar fantasieën en verlangens met hem. Seks voert de boventoon in de brieven maar er is meer. Simone houdt oprecht van haar Charles maar weet dondersgoed dat hij getrouwd is. Ze is bang dat hun relatie geen lang leven beschoren is maar ze is verliefd. Ze hunkert naar de gestolen uurtjes die ze samen doorbrengen en ze is tot steeds meer bereid om de interesse van Charles vast te houden. Hun seksspel wordt steeds buitengewoner en op een gegeven moment draaien ze de rollen zelfs om. Aanvankelijk stelt Simone zich slaafs en gewillig op, later zal Charles in de rol van een vrouw kruipen om zijn homoseksuele fantasieën te vervullen. Simone, bang dat Charles haar voor een man zal verlaten, kruipt in de huid van een dominante man. Toch blijft ze bang dat haar liefde voor Charles groter is dan zijn liefde voor haar.

“O, Charles, Charles. Wat voor vrouw heb je van mij gemaakt? Besef je op zijn minst wel hoeveel ik van je houd? Ik ben gespitst op de geringste van je grillen om je te behagen. Ik vervul bij voorbaat alle wensen die je zou kunnen hebben en zou alle obstakels die zich op je weg bevinden willen verwijderen, alle onbeduidendheden die je in je tred van jonge god belemmeren. Mijn god, ik moet wel van je houden dat ik na dertien maanden van hartstocht zo onafgebroken naar je verlang!”

Omdat alleen de brieven van Simone zijn aangetroffen, leert de lezer Charles niet heel goed kennen. Hij komt over als een man die schaamteloos gebruik maakt van de liefde die Simone voor hem voelt. Hij buit haar verliefdheid en jaloezie uit maar diezelfde toewijding lijkt hem ook te benauwen. Als lezer vrees je dat de relatie vroeg of laat zal sneuvelen. Het is te intiem en te ongeremd. Jean-Yves Berthault weet niet wie de brieven in de kelder verborgen heeft maar Charles zal het niet zijn geweest. Toentertijd was het in Parijs gebruikelijk na het beëindigen van een relatie alle correspondentie aan de afzender terug te  geven.

Sinds het verschijnen van 50 tinten grijs van E.L. James gaan erotische boeken als zoete broodjes over de toonbank. Het is een genre dat mij persoonlijk niet aanspreekt en ik heb de boeken van E.L. James, en de vele boeken van andere schrijvers die volgden, dan ook niet gelezen. Na het lezen van De schaamteloze passie van Mademoiselle S. ben ik nog steeds geen fan van het genre maar door de authenticiteit van het verhaal en de geschiedkundige waarde van het boek, steekt dit boek ongetwijfeld met kop en schouders boven zijn fictieve soortgenoten uit. Ja, het is een verhaal over seks maar ook over zelfontplooiing, seksuele vrijheid en het verwoestende effect van de liefde. Wie dit soort boeken graag leest doet er goed aan te kiezen voor de kwaliteit van De schaamteloze passie van Mademoiselle S.

ISBN 9789044535136 | hardcover | 287 pagina's| Uitgeverij De Geus | juni 2015
Vertaald door Tatjana Daan

© Annemarie, 30 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER