Non-fictie

Robert Declerck & Margit Sarbogardi

De mooiste dorpen van toen
Robert Declerck en Margit Sarbogardi


Als ik op zoek ga naar een vakantiebestemming, kies ik graag voor het Vlaamse land. Dat je er heerlijk kan fietsen en wandelen weet ik dus al wel. Toch biedt dit doosje met wandelkaarten nog een heleboel informatie die mij niet bekend is. Het is een handig doosje met een veertigtal kaarten, waarbij er ook een zit met een werkwijzer, en een inhoudsopgave. De kaarten zijn ingedeeld op provincie (heet dat in Vlaanderen zo?): Antwerpen; Limburg; Oost-Vlaanderen; West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.


Een eerste blik maakt mij al duidelijk dat ik maar weinig van de ‘behandelde’ dorpen ken, al ken ik dan weer wel veel van de gemeenten waartoe ze behoren. ‘Zondereigen’ zegt mij niets, maar Baarle-Hertog wel!
Maar dat is leuk: het zijn juist de kleine onbekende dorpjes die je leert kennen als je een wandeling gaat maken. Op de kaarten lees je geografische gegevens, met - heel handig voor de niet-Vlaming! - een kaartje waarop je kunt zien waar de provincie die je gekozen hebt ongeveer ligt (of andersom: je kiest de wandelingen die bij de provincie horen waar je je dan bevindt) met een stip als aanduiding voor de plek. Maar ook - en dat waardeer ik ten zeerste - geschiedenis en leuke wetenswaardigheden; tips voor overnachtingadressen en eet- en/of drinkgelegenheden; hoe je er kan komen met openbaar vervoer, of het rolstoeltoegankelijk is of niet, en waar je meer informatie kan halen.
Maar vooral: de route die je kan wandelen, met een beschrijving, waar je op zou kunnen letten, en een kaartje.


De wandelingen variëren van 4 tot ongeveer 12 kilometer, voor elk wat wils dus.
Het zijn redelijk stevige kaarten die wel tegen een stootje zullen kunnen; kleurrijk en duidelijk.
Er zijn nog andere wandelboxen in deze serie. Die van Flanders Field lijkt me ook wel wat!
Ik heb nog niet de gelegenheid gehad er een te testen, maar het ziet er goed uit, dus het zal vast wel lukken!


ISBN 9789058269331| 40 kaarten |Davidsfonds |februari 2013
Illustraties van Jan Crab

© Marjo, 23 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER