Non-fictie

Pelle Sandstrak

http://www.pellesandstrak.com

 

Mr. Tourette en ik
Pelle Sandstrak


Achterflap: Pelle groeit op in een Noord-Noors dorpje. Hij verzint steeds meer regels waaraan hij zich moet houden. Als er bijvoorbeeld een vliegtuig overvliegt, moet hij zijn laarzen uitdoen om te voorkomen dat het neerstort op zijn huis. Als Pelles vader een artikel leest over Gilles de la Tourette herkent hij symptomen van die aandoening in zijn zoon. Maar wanneer hij Pelle meeneemt naar een arts, zegt deze: 'Tourette? Nee, dat hebben we hier niet.'


Wat wist ik van het syndroom van Gilles de la Tourette? Dat mensen die het hebben ongewild schunnige dingen roepen. Het blijkt veel meer dan dat te zijn. Behalve tics ook dwanggedachten en dwanghandelingen, die zo'n ernstige vorm kunnen aannemen, dat je niet meer kunt functioneren. Als het je uren kost om over een drempel te stappen, ga je maar nergens naar binnen of kom je je huis niet meer uit. Als het je uren kost om je kleren uit te trekken, hou je ze maar aan en laat je het douchen achterwege.


Als Pelle op zichzelf in de stad gaat wonen, gaat het van kwaad tot erger: hij vervuilt, leeft op koude spareribs en sinaasappelsap en slaapt uiteindelijk in een oude auto. Zijn redding is nabij, wanneer hij op de radio een professor over het syndroom hoort vertellen en zijn eigen symptomen herkent. Hij schrijft de professor een brief en het balletje begint te rollen. Het kost hem jaren om van zijn 173 dwanghandelingen af te komen.


Je moet even wennen aan de energieke stijl waarin het boek geschreven is, maar dan leg je het ook niet meer weg. Heel nuchter, bijna laconiek vertelt hij zijn aangrijpende levensverhaal. Zijn strijd om een normaal leven te kunnen lijden dwingt een enorm respect af.
Pelle Sandstrak geeft inmiddels lezingen over de hele wereld, hetgeen zeker tot meer begrip en mededogen zal leiden.


ISBN 9789044514605 Paperback 415 pagina's Uitgeverij De Geus september 2010
(Herdruk in december 2015) vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen

© Berdine, 13 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER