Non-fictie

J. Zirkzee, J. Hoogerwaard, M Shanti

https://www.jacquelinezirkzee.nl

https://jetekst.nl

https://www.parisbooks.eu (informatie over Michelle Shanti)

 

Schrijf je boek in 1 jaar
Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard, Michelle Shanti

Na het succes van de scheurkalender met schrijftips besloten de drie auteurs, op verzoek van de lezers van de kalender, meer schrijftips te leveren. Maar dan in boekvorm. De teksten in deze handleiding zijn kort maar effectief en opbouwend, na het lezen en het uitvoeren van de oefeningen en tips kom je als vanzelf bij het volgende 'seizoen'.


Het boek is namelijk opgedeeld in vier 'seizoenen', te weten:
- Zaaien
- Groeien
- Verzorgen
- Oogsten

Het zaaien bestaat vooral uit... beginnen!
Vervolgens krijgt de lezer allerlei bruikbare tips en oefeningen zodat er een goede start gemaakt kan worden in het schrijfproces. De auteurs schrijven alle drie in dit hoofdstuk over de aanvang het schrijven en wat daar allemaal bij komt kijken en waar je aan moet denken.
Creëer een schrijfplek, denk na over wat je wilt schrijven, fictie, non-fictie? Hoe kom je aan inspiratie? Wie vertelt het verhaal? Voor wie schrijf je het boek? Welke schrijftaal, welke stijl pas je toe in het boek? Welke stijl is passend bij welk boek? Past de taal bij je personage?  Klopt je verhaal? - bijv. bij een historische roman - Doe onderzoek, maak een dummie van je boek. Maak een boekenplan, daar kun je altijd op terugvallen, enz..


Het groeien
Dit is het belangrijkste 'seizoen'. Hierin ontstaat de ruwe versie van het verhaal.
'Omdat dit gedeelte de kern bevat van jouw project, neemt dit seizoen de meeste ruimte in tijdens het jaar van jouw boek.' schrijft Jacqueline Zirkzee. En natuurlijk hebben alle drie de auteurs weer motiverende en praktische tips en suggesties voor de schrijver in spé.


Maak een lijst van je personages met daarbij hun uiterlijke kenmerken, zodat een brildragende man niet een paar bladzijden later zijn contactlenzen uit doet. Of een blond kind even later niet veranderd is in een jongetje met rode krullen. Kijk welke naam bij het personage past, speel met namen. Houd jouw boekenplan in de gaten. Hoe kun je spanning, humor of erotiek in je verhaal brengen, hoe blijf je de lezer boeien. Hoe blijf je origineel? Let op de taal, gebruik synoniemen. Ook bijzonder is de tip om muziek op te zetten die bij jouw personage past, zodat je in de juiste sfeer komt.
Daarnaast kun je veel schrijfopdrachten uitvoeren, deze helpen je verder om in te zien hoe je naar personages kunt kijken, welke eigenschappen ze hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook een interview houden met je personage(s), daardoor leer je ze beter kennen en blijft zij of hij levensecht. En... vertel niet teveel. (Show don't tell).
Kortom, er staat enorm veel informatie in dit gedeelte die de schrijver ondersteunt en verder op weg helpt zodat het boek ook daadwerkelijk geschreven zal worden


Verzorgen
In dit 'seizoen' is het wieden en snoeien van belang. Het boek is geschreven maar nog niet af. Het moet met een kritische blik gelezen worden, wat ongetwijfeld leidt tot schrappen van zinnen of stukken tekst. Ook kunnen tekstgedeeltes omgegooid of aangevuld worden. Aangeraden wordt om daarbij hulp in te schakelen. 'Kill your darlings' is een gekende kreet die dit proces goed omschrijft. Alles wat overbodig is en het verhaal niet dient, kun je schrappen, aldus Jet Hoogerwaard. Proeflezers zijn fijn maar niet zaligmakend, ze zijn ook geen redacteurs waarschuwt zij de schrijvers. Let op de spelling, de spellingscontrole van je computer haalt niet alle fouten eruit. Let op de interpunctie en hoe je die gebruikt. Leestekens kunnen een tekst doodslaan of op laten bloeien. Zijn er nog losse eindjes? Herlees de tekst keer op keer tot het goed voelt, en als uiteindelijk de redacteur ingeschakeld wordt dan kun je ervan uitgaan dat de tekst opnieuw gewijzigd wordt.
We lezen overigens ook wat het werk van een redacteur inhoudt. Ook belangrijk is een redacteur vinden die bij je past. Daarover zijn ook tips te vinden in dit boek.


Oogsten

En dan is het zover, het boek is klaar, de correcties zijn gedaan, en nu... loslaten! Niet aan de gang blijven. En dan komt het meedelen aan de wereld dat jij een boek hebt geschreven. Er zullen persberichten geschreven moeten worden, in dit boek staan tips hoe je die kunt opstellen zodat ze de aandacht trekken. Vervolgens krijgt de schrijver antwoord op de vraag, hoe benader je een uitgever? Of wil je in eigen beheer uitgeven? Hoe maak je een goede achterflaptekst? Hoe moet jouw cover eruitzien? Hoe ga je om met kritiek? En nog veel meer tips en raadgevingen volgen.


Het prettige aan dit boek is, dat het realistisch is. Het belooft je geen gouden bergen, maar helpt je het schrijfproces door. Het boek hoeft ook niet in één jaar geschreven te zijn (Donna Tartt deed acht jaar over haar eerste boek) maar dankzij dit boek heb je wel houvast en weet je hoe ver je in je traject zit, wat je nog allemaal tegen kunt komen en hoe je daar mee om kunt gaan. De oefeningen maken dat je inziet hóe je bepaalde dingen kunt schrijven of hoe je kunt bereiken dat het verhaal wordt zoals jij wil. De teksten zijn kort maar helder.
Al met al een handig, zeer informatief en stimulerend boek voor de aankomende schrijver.


ISBN 9789492883544 | Paperback | 275 pagina's | Uitgeverij Parisbooks | juni 2019

© Dettie, 22 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER