Non-fictie

Susan Smit

Heks
Een magische reis door de westerse spiritualiteit
Susan Smit


"Schrijf over jouw persoonlijke weg naar een hogere spirituele intelligentie," zei de hoofdredacteur van Marie Claire tegen Susan Smit. Dit naar aanleiding van het boek van Danah Zohar getiteld Spirituele intelligentie, de kwaliteit die grenzen verlegt. Dezelfde Danah Zonar adviseert Susan later tijdens een persoonlijk gesprek over het boek: "Het zou goed voor je zijn je te verdiepen in hekserij. Als kunstzinnig type ben je deels een vrouw, deels een heks." Hierbij niet wetend dat deze raad het leven van Susan Smit compleet om zou gooien.


Susan neemt de raad namelijk ter harte en gaat zich inderdaad verdiepen in de heks en alles wat ermee samenhangt. Het enige wat ze namelijk weet van heksen is dat ze punthoeden dragen, in het zwart gekleed gaan en zich met (zwarte) magie bezighouden. In sprookjes zijn de heksen bijna nooit goed op enkele uitzonderingen na.
De zwarte kant, de schaduwkant van jezelf onderzoeken en accepteren blijkt wel een onderdeel van het heks zijn. Toch is dat heel wat anders dan zwarte magie beoefenen wat door heksen zelden gedaan wordt. Jezelf in al je facetten - positief en negatief -  leren kennen is helend. Zwarte magie niet.

Er valt heel wat te leren en bestuderen. Susan leest enorm veel over alles wat heksen en hekserij betreft. Ze leest over de rituelen, de cirkel van het leven, over kruiden en mineralen. Over het respect voor alles wat leeft. Over verborgen vrouwelijke kracht. Nergens leest ze over toepassing van zwarte magie, sterker nog wie zich daarmee bezighoudt begeeft zich buiten de heksentraditie.
De eerste afspraak met een heks, Alexandra, wordt gemaakt. Het blijkt een gewone moderne vrouw te zijn die gewoon altijd heks geweest is. Als kind had ze al bijzondere gaven die ze pas op latere leeftijd écht accepteerde.


Hoe meer Susan Smit te weten komt over hekserij hoe diepgravender wordt haar onderzoek, Ze woont heksenkringen bij ofwel een heksenbijeenkomst, coven genaamd. Susan leest over de heksenjachten die te bizar voor woorden waren. Ze ontmoet beroemde heksen zoals Laurie Cabot en Zsuzsanna Budapest waarvan de laatste over feministische spiritualiteit en dianische wicca schrijft. En na een flinke leerperiode van ruim een jaar wordt Susan zelf ingewijd als heks. Ze weet inmiddels dat ze in wezen zelf een heks is.


Susan Smit beschrijft haar zoektocht en ervaringen open en eerlijk. Ze heeft flinke twijfels en gelooft niet gelijk alles. Ze is kritisch maar toch voelt ze ook dat ze thuisgekomen is.
Als lezer heb je ook zo je gedachtes als je over de bijeenkomsten leest. Zijn die allemaal wel zo spiritueel? Is het écht zo bijzonder? Maar toch voel je ook dat het meer is dan een bijeenkomst van een groepje vrouwen. Er gebeurt tijdens die bijeenkomsten iets waardoor het besef komt dat er meer is dan de dingen die je kunt waarnemen. Er ontstaat een innerlijk weten, een reis naar de kern van alles. Er ontstaat een besef dat alles in de wereld met elkaar verbonden is. En dat ervaren alle aanwezigen maar het werkt ook door in het dagelijkse leven. Het ego wordt overstegen en er ontstaat een één zijn zonder onderscheid. Het is een helende, mooie 'magie'.

In het boek wordt veel meer beschreven dan het 'simpele' bovenstaande, maar het voert te ver om dat allemaal te beschrijven. Vast staat dat de hele zoektocht van Susan Smit op een duidelijk manier beschreven is zodat je veel inzicht krijgt over wat een heks nu eigenlijk is en wat 'hekserij' inhoudt.


ISBN 9789048860937 | Paperback | 237 pagina's | Lebowski Publishers | 15 juni 2011 (1e druk 2001)

© Dettie, 1 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER