Non-fictie

G. Willow Wilson

De vlindermoskee
G. Willow Wilson


Toen de schrijfster, Willow Wilson, erg ziek werd, beloofde ze een God dat ze moslim zou worden als ze binnen drie dagen beter zou zijn. Haar ziekte duurde in totaal anderhalf jaar. 


Willow Wilson is geen vrouw die in een land woonde waar bijna alle bewoners aanhangers van de islam zijn. Sterker nog zij woonde in Amerika en had een atheïstische opvoeding genoten.


"Maar voor mijn ouders was God taboe; we waren ontwikkelde mensen, en ontwikkelde mensen geloven niet in die flauwekul. [...]
In hun ogen was God een onverdraagzame, wraakzuchtige blanke man. Weigeren in hem te geloven was niet alleen wetenschappelijk correct - het was een moreel gebod."


Beide ouders waren opgegroeid in een conservatief protestants gezin en hadden het geloof de rug toegekeerd in het Vietnamtijdperk.
De schrijfster besloot al op vrij jonge leeftijd niets te zeggen over gedachten of ervaringen die ze had maar bleef zichzelf wel vragen stellen.
Toen ze geesteswetenschappen studeerde werd wel de Bijbel besproken maar de Koran niet. De docenten zeiden dat het onderwijzen van de Koran kwaad bloed zou zetten bij de moslimstudenten, wat de schrijfster erg onwaarschijnlijk leek. Eigenlijk wist de schrijfster niets van de islam en ging zelf op onderzoek uit. Langzamerhand ontstond bij haar een gevoel van thuiskomen, een weten, een zekerheid, op een dag zou ze zich bekeren tot het islamitische geloof. Maar dan wordt het 11 september 2001...
Na zoiets kon ze toch geen moslim meer worden? Willow valt in een vertwijfeling en weet niet wat ze moet doen. Ze zoekt het in boeken en heeft veel gesprekken maar...


"Niets voelde even waar als wat ik in de Koran had gelezen. Ik wachtte erop dat mijn geloof aan het wankelen werd gebracht door het grote bewijs, de afwijzing van het spirituele gezag die zoveel mensen ertoe had aangezet om religie de rug toe te keren. Hoe vaak ik de tegenargumenten hoorde, ze voelden voor mij niet waarachtig. Mij kwam het voor alsof de filosofen die beweerden dat er geen licht was gewoon de lichtschakelaar hadden afgedekt."

Willow studeerde al Arabisch voor 11 september en als zich de kans voordoet om naar Egypte te gaan om daar verder te studeren kan ze geen goede reden bedenken om niet te gaan. Toch is ze besluiteloos, ze weet dat als ze gaat, ze zich zal bekeren. Het zijn haar ouders, die niets van haar innerlijke worsteling weten, die haar over de streep trekken... zo'n kans mag ze niet laten lopen.
Onderweg naar Egypte, zonder dat ze iemand iets verteld heeft, heeft Willow zich bekeerd, ze bidt stiekem. En dan gaat in Cairo, in het appartement waar Willow samen met een vriendin  ingetrokken is, de telefoon. Het is Omar, een Egyptische man, natuurkundeleraar op de Engelse School, een vriend van Ben. Ben is de man waar de twee vrouwen het appartement van overgenomen hebben. Willow is goed bevriend met Ben en herinnert zich de naam Omar uit de mails van Ben. Willow weet niet dat met dit telefoontje haar hele leven zal veranderen...
Willow en Omar worden in heel korte tijd zwaar verliefd op elkaar en deze verliefdheid gaat niet over, ze besluiten dat ze hun verdere leven samen willen delen.
In een sprookje zou het verhaal nu eindigen met de woorden "En ze leefden nog lang en gelukkig..." maar voor Willow begint nu alles pas echt. Ze leert Omars familie kennen en ze zal en wil nu ook in het openbaar uitkomen voor haar geloof. Willow worstelt met vele, vele vragen. Alle vooroordelen komen aan bod waarvan vele weerlegd kunnen worden. En ook  haar ouders zullen moeten weten dat ze een Egytptische, islamitische schoonzoon zullen krijgen. 


Willow is een zeer intelligente vrouw en weet uitstekend haar innerlijke strijd wat betreft het geloof te verwoorden. Ook het Egyptische leven en vooral de rol van vrouwen bespreekt ze in heldere taal. De heimwee naar huis speelt eveneens parten, ze voelt zich steeds heen en weer getrokken tussen haar geboorteplaats en haar plaats naast Omar.
Al met al een bijzonder boek dat verhelderend werkt ten aanzien van het islamitisch geloof en het leven in een land waar dit geloof de boventoon voert. Een boek dat de vooroordelen ten aanzien van dit geloof bespreekt en in een ander daglicht stelt.
Het is een realistisch verhaal waarbij de schrijfster niet schroomt haar twijfels en onzekerheden te benoemen. Een boek dat je laat nadenken...


ISBN 9789025430368 Paperback 286 pagina's Uitgeverij Contact juni 2010
Vertaald door Anneke Bok, Nan Lenders

© Dettie, 17 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER