Non-fictie

Boozy

Puur gelul
Verhalen uit de onderbuik
Boozy

Als geboren en getogen Achterhoeker ben ik misschien wel de minst geschikte persoon om dit boek te beoordelen. Boozy – initiatiefnemer van het literaire festival Puur Gelul - is namelijk Hagenees in hart en nieren. Zijn beste verhalen van de afgelopen jaren zijn gebundeld in dit boek.

De verhalen zijn geschreven in het Haags en voorzien van een ruime hoeveelheid vloekwoorden. Boozy aanschouwt de wereld op geheel eigen wijze en hanteert een unieke logica. De verhalen van Boozy zijn doorspekt met rauwe humor en “grof” is misschien nog wel een milde uitdrukking om zijn schrijfstijl te beschrijven.

Boozy maakt graag van een mug een olifant en weet een kleine gebeurtenis te beschrijven alsof er een activiteit van wereldformaat heeft plaatsgevonden. De verhalen gaan over alledaagse dingen zoals boodschappen doen, naar de sportschool of een woonwarenhuis gaan of over bestellen bij een postorderbedrijf. Het volgende vond plaats toen Boozy voordat het Sportjournaal begon nog even een kopje koffie wilde pakken:

“Ik trek un koppie uit ut keukuhkassie en probeer tegelijkertijd un roerijzer uit ut laatje te jetsen. Dit allemaal onder ut mom van tijdsbesparing. Deze la klemt al sinds de vorige bewoners en uiteraard matst die me ook hedenavond niet. Als kleine toenadering schenkt ie me un klein kiertje waar me klauw net niet doorheen ken. 
Geweld lost tenslotte alles op, dus neem ik un graai en J A A A H H, god gloeiende. Zo met me fikken in un cocktailprikker! Gelukkig net onder me nagelbed zodat ut pijnlijk rendement optimaal is.”

Je houdt van deze stijl of niet maar waar niemand onderuit kan is dat Boozy een woordkunstenaar is. Zijn taalgebruik getuigt van grote creativiteit én originaliteit. Verder is het haast bewonderenswaardig op hoeveel manieren Boozy zijn medemens verbaal (en niet verbaal) te lijf gaat. Hij put uit een enorme verzameling scheldwoorden en beledigingen. Ook de vrouw van Boozy (zijn “wèf”) krijgt er regelmatig verbaal flink van langs en het verbaasde me dan ook niet dat verderop in de bundel een echtscheiding een feit is.

De verhalen zijn grappig en de onderwerpen leuk gekozen. Veel situaties zijn herkenbaar maar worden door Boozy toch iets anders beleefd dan de gemiddelde mens. Maar waarom zo grof? Het bovenstaande citaat is een van de vriendelijkste passages uit het boek. Voor mij is het echt teveel van het goede maar ik vermoed dat een grote groep mensen smakelijk zal lachen om de praatjes en het woordgebruik van Boozy.

ISBN 9789048816958 | paperback |171 pagina's| Lebowski | april 2013

© Annemarie, 14 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER