Non-fictie

Hans Gerritsen

Photocall
balletpics by Hans Gerritsen


Waarom is ballet zo fascinerend? Is het de elegantie, de gratie van de dansers? Is het de ongelooflijke lichaamsbeheersing? Is het het bedrieglijke gemak waarmee de dansers bewegen? Is het het sprookje wat ons voorgetoverd wordt? Vaststaat dat het adembenemend mooi is, of het nu modern of klassiek ballet is. Ballet heeft iets, het trekt aan je, als je het ziet moet je blijven kijken. Het heeft alles in zich, een verhaal, prachtige mensen, vaak mooie kleding, bijzondere dansvondsten en vooral de sprookjesachtige gratie en elegantie. Het blijft fantastisch.


Dat vindt Hans Gerritsen, de maker van dit prachtige fotoboek, ook. Al 35  jaar volgt hij dansers van balletgroepen met zijn fotocamera. - Hij is balletfotograaf voor o.a. Introdans, Scapino Ballet, Ballet van Vlaanderen en Les Ballets de Monte Carlo.-
Over zijn fascinatie voor ballet zegt hij in zijn (Engelse) introductie:  "Ballet is een van de mooiste kunstvormen die er bestaan. Kunst getoond en tot uiting gebracht door het menselijk lichaam zelf, met de danser als middelpunt, in een fascinerende combinatie van choreografie, kostuums, setting en licht."

Het is: "Een boek zonder chronologie en gearrangeerde inhoud. Oud naast nieuw en full-colour naast zwart-wit. Elke foto toont zijn eigen verhaal." Het boek is voor het gemak opgedeeld in vijf willekeurige groepen. Bij elke groep zien we eerst de afbeeldingen in het klein met daarbij de paginavermelding waar de foto te vinden is. Verder staat vermeld welke balletgroep of dansers we zien. Welke uitvoering zij ten tijde van de foto dansten en wie de choreografie van dat ballet voerde. Bij enkele van deze kleine afbeeldingen zijn QR codes geplaatst (die met bijvoorbeeld een tablet of smartphone te scannen zijn) waardoor meer achtergrondinformatie te vinden is over de afbeelding, dat kan een gefilmd commentaar van de choreograaf zijn of een gefilmd deel van het ballet zelf.


© Hans Gerritsen © Hans Gerritsen © Hans Gerritsen


En dan volgen de schitterende paginagrote (24x 30 cm) foto's, soms staat de foto zelfs verspreid over twee pagina's weergegeven. Bij enkele foto's heb ik het gevoel dat ik naar een stilgezette film kijk, de dansers zijn zo in hun beweging gevangen dat je bijna de beweging verder uitgevoerd 'ziet' worden. Ongelofelijk mooi.
De ene keer lijkt de foto vooral de lichaamsbeheersing te benadrukken, de enorme spierkracht die nodig is voor de uit te voeren bewegingen. De andere keer zien we voornamelijk de gelaatsuitdrukking van de dansers, die zo intens kan zijn dat je het verdriet, de vrolijkheid, de verontwaardiging, tederheid of liefde bijna meevoelt. De dansers gaan totaal op in hun dans. Soms ligt de nadruk van de foto op de kleding die meestal eveneens zeer vindingrijk en bijzonder is.
De foto's waarop verschillende dansparen in eenzelfde houding staan, zijn ook fascinerend. De houdingen lijken hetzelfde maar dankzij de persoonlijkheid van de dansers is het toch weer heel anders.


De zwart-wit foto's zijn prachtig belicht, ze benadrukken het lichaam, de dans zelf of de mooie abstracte vormen die de dansers creëren. De foto's in kleur zijn helder, spatten vaak van de pagina af, en vormen een prachtig contrast met de meer ingetogen zwart-wit foto's. Steeds opnieuw is het bekijken van de foto's intens genieten.
Alle balletdisciplines hebben een plaats in het fotoboek. Van klassieke dans tot modern ballet gedanst door 's werelds beste en beroemdste dansers en gecreëerd door de meest befaamde choreografen. Elke balletliefhebber zou dit fotoboek, dat van grote culturele waarde is, in huis moeten hebben. Het toont ons een, uit uniek materiaal bestaande, 35-jarige balletgeschiedenis.


Zie ook http://www.hansgerritsen.nl/ballet


ISBN 978908243804 | Mooi gebonden hardcover  | 224 pagina's | Hans Gerritsen | 6 november 2015

© Dettie, 18 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER