Non-fictie

Gidon Lev met Julie Gray

Maak er iets moois van!
Wat een Holocaust-overlevende jou over levenslust kan leren
Gidon Lev met Julie Gray


De Tsjechische Gidon Lev is nog maar 6 jaar als hij samen met zijn familie naar het concentratiekamp Theresienstadt wordt gedeporteerd. Hij verblijft daar tot het einde van de oorlog. Samen met zijn moeder gaat hij in mei 1945 naar een herstellingsoord en na verloop van tijd vertrekken ze naar Praag in de hoop dat ze daar verenigd zullen worden met hun naaste familieleden. Helaas ziet Gidon niemand van zijn familie meer terug. Hoe heeft hij alle traumatische ervaringen die hij in zijn vroege jeugd opgedaan heeft, verwerkt? Hoe komt het dat hij ondanks al het verdriet toch zo positief in het leven staat?


Zoals in het voorwoord staat, geven psychologen aan dat mensen die onvoorstelbaar lijden ondergaan hebben, vaker hoopvoller zijn dan mensen die dat niet hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor Gidon. Hij bracht zijn kindertijd door in het donker, voor hem is hoop het leven zelf. Die noodzaak van hoop in zijn leven brengt Gidon tot uitdrukking in zijn leven en in dit pure boek.


Gidon neemt je als lezer aan de hand mee door zijn jeugd, maar maakt daarbij steeds ook sprongen naar het hier en nu. Hij heeft 40 jaar lang niet gesproken over wat hij meegemaakt heeft in het concentratiekamp, maar merkt dat als hij eenmaal begint te vertellen dit heel goed is voor hem en zijn toehoorders. Hij zegt: ‘Ik hoop dat mensen gaan nadenken over hoe onze herinneringen bewaard kunnen blijven en gebruikt kunnen worden om toekomstige generaties te onderwijzen.’
Ook mijmert hij over de vraag wat wij geleerd hebben van de Holocaust. Tot zijn spijt moet hij zeggen dat we er nog niet van geleerd hebben. Maar er is nog tijd. En er is altijd hoop. Maar we hebben meer nodig dan hoop, we moeten onszelf onderwijzen en actie ondernemen.


Zo staat het verhaal van Gidon Lev vol krachtige leuzen die ons tot nadenken zetten en ons aansporen om te omarmen dat wij, mensen, elkaar in onze verscheidenheid nodig hebben. De kern van het boek is: We moeten tolerantie en begrip omarmen als we deze prachtige wereld samen willen blijven delen.
Laten we daar met elkaar naar streven!


ISBN 978 90 239 6249 6 | NUR 402 | paperback | 217 pagina’s | Uitgeverij Mozaïek | november 2024 
Vertaald door Connie van de Velde

© Els ten Voorde, 11 november 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER