Non-fictie

Nic van Son

101 Vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen
Nic van Son


Informatie boekje over allerlei hoorproblemen. Er is een voorganger met 101 vragen over horen, maar ook in dit boekje wordt eerst aandacht besteed aan de anatomische achtergrond. In het eerste hoofdstuk lees je summier wat je weten moet over het buiten-, midden- en binnenoor, en de gehoorzenuw. Ook het evenwichtsorgaan komt aan bod, omdat die onlosmakelijk verbonden is met het oor.
In de volgende hoofdstukken gaat het over de andere kant van de zaak: de problemen: tinnitus, menière, hyperacusis, otosclerose en de brughoektumor.
In de vorm van vragen wordt duidelijk uitgelegd wat je weten wil.
Wat zijn de symptomen? Kun je het voorkomen? Waar kun je terecht? Is het erfelijk? Is het aanstellerij? En nog meer.
Hoewel: er blijkt nog heel veel niet bekend te zijn. Iemand die last heeft van tinnitus hoort gebrom, geruis, gesuis, gebonk, geknars, gegil, gedreun etc…Gelukkig niet allemaal tegelijk! Maar toch heel belastend. Een deel ervan kan verklaard worden doordat er sprake is van een vernauwd bloedvat vlak bij het gehoor, of kaakgewrichten kunnen geluiden veroorzaken. Aan dit soort tinnitus kan iets gedaan worden, maar vaker is het onverklaarbaar waar het geluid vandaan komt.


In dit boekje lees je over de onderzoeken die men doet, over de eventuele oorzaken, waar je hulp kunt krijgen, maar helaas: vooral over hoe je er mee kunt leren leven.
Aan de hand van dezelfde vragen wordt informatie gegeven over de andere onderwerpen.
Hyperacusis (het is een goed teken dat ik er nog nooit over gehoord heb) blijkt een aandoening te zijn waarbij gewone geluiden als onaangenaam hard ervaren worden. Stress is hier van invloed, zoals ook bij tinnitus trouwens. Stress versterkt de verschijnselen, de verschijnselen veroorzaken stress.


‘De kunst is om hier mee op een goede manier om te gaan.’


Tja…
Eigenlijk geldt dat voor de meeste hoorproblemen. Ook met Menière (draaiduizeligheid, oorsuizen en gehoorverlies ineen) geldt dit recept.
Gelukkig kan er bij otosclerose vaak nog wel geopereerd worden om de patiënt het gehoor terug te geven. Het is een vorm van overbodige botgroei, die weggehaald kan worden.  Ook de tumor kan geopereerd worden.
Het boekje sluit dus gelukkig af op een positievere toon dan waarmee het begonnen is. Erna volgt nog informatie over deskundigen, over de financiën, en er worden tips gegeven waar je meer te weten kunt komen. Met een woordenlijst en een register is het boek helemaal af.
Het boek is mooi vormgegeven, verlevendigd met aardige foto's die verder niet bij het onderwerp aansluiten. Dat er helaas niet op alle vragen die je als lijder aan een van deze kwalen zou kunnen hebben beantwoord worden is geen mankement van het boek. Er is gewoon niet meer bekend, of er zijn geen directe oplossingen. Maar daarom wordt geregeld doorverwezen naar de juiste mensen: KNOarts, en natuurlijk de Hoorstichting.


ISBN 9789021551401  | paperback | 132 pagina's | Kosmos | februari 2012
Een uitgave namens de nationale hoorstichting

© Marjo, 27 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER