Non-fictie

Raul Sánchez-Serrano

Kakebo
Mijn budget journaal/De Japanse kunst van het sparen
Raul Sánchez-Serrano


In het voorwoord staat te lezen dat Kakebo letterlijk 'kasboek voor huishoudelijke besparingen' betekent. Het is uitgevonden door Motoko Hani (1873-1957), 'een van de eerste vrouwen die toegang kreeg tot hoger onderwijs. Ze werd de eerste journaliste van Japan en richtte een unieke meisjesschool op, die pleitte voor waarden als vrijheid en identiteit van de vrouw. Als journalist startte ze in 1903 het vrouwentijdschrift Katei no tomo. Daarin spoorde ze lezeressen aan om hun inkomsten, uitgaven en besparingen te noteren. In 1904 lanceerde Hani de eerste kakebo in de geschiedenis [...]' Dit boek vloeit voort uit dat idee van Motoko Hani. Het nodigt je uit om je financiële zaken te noteren en inzichtelijk te maken.


Voordat je daaraan begint, wordt verteld hoe je het boek het beste kunt gebruiken in de Kakebo, stap voor stap instructies. Natuurlijk noteer je je inkomsten, maar omdat er ook een aantal vaste lasten bestaan zoals huur, verzekeringen, gas en licht, tv abonnement etc. én variabele lasten, zijn daar ook kolommen voor gemaakt zodat je per maand je inkomsten en lasten kunt noteren en een overzicht hebt van het netto te besteden bedrag voor die betreffende maand.


Het boek is verder opgedeeld in de twaalf maanden van het jaar, bij elke aanvang van een nieuwe maand staat een tip om te bezuinigen op de uitgaven. De ene keer wordt geadviseerd spullen te ruilen in plaats van nieuw te kopen. De andere keer wordt het waterverbruik besproken zoals beter kort douchen dan in bad gaan, of tandenpoetsen met de kraan dicht enz.
Elke maand kun je ook je - financiële - doel aangeven. Bijvoorbeeld als je wilt sparen voor een weekendtripje, dan kun je het bedrag noteren en hoe je dat wilt bereiken, bijvoorbeeld door brood mee te nemen naar je werk in plaats van een broodje kopen.


De twaalf maanden zijn op hun beurt weer verdeeld in een wekelijks kasboek, die van maandag tot en met zondag loopt. Geadviseerd wordt om de eerste maandag van de maand te beginnen met noteren maar persoonlijk is voor mij te starten op 'salarisdag' handiger. 
De dagen van de week staan keurig op rij gerangschikt en daaronder kun je naast de kopjes 'eerste levensbehoeften, vrije tijd en verwennerij, cultuur en extra's, per dag de uitgaven in die betreffende week noteren. Naast de weekkolommen staan gespecificeerde kolommetjes zodat je bijvoorbeeld bij cultuur kunt aangeven dat je je geld hebt besteed aan een boek.  Of bij vrije tijd in het weekoverzicht het totaalbedrag opschrijven dat je uitgegeven hebt aan een avondje uit en dat bedrag in de zijkolom specificeren in café- en restaurantkosten.
Zo krijg je een helder overzicht van alle uitgaven van die week.


Aan het eind van de maand kun je je weekuitgaven in een maandoverzicht noteren die gespecificeerd worden in de bovengenoemde categorieën en zo zie je in één oogopslag waar je geld die maand aan opgegaan is en of je jouw spaardoelen hebt kunnen waarmaken of niet. Want dat sparen is waar het boek eigenlijk om draait.


In feite is het boek natuurlijk een luxe variant op het huishoudschriftje wat menigeen bijhield/bijhoudt. Maar het is wel een zeer aangename luxe en het boek is erg prettig om mee te werken. - Alleen de middenkolom is aanvankelijk wat lastig invullen vanwege de stugheid van het boek. -
Omdat alles al staat aangegeven, bijv. school, ziektekosten, huur, schuld etc., vergeet je ook niet gauw iets aan mogelijke kosten van die maand. Het kasboek maakt ook duidelijk aan welke zaken je (te) veel geld uitgeeft of wat beter kan. En aan het eind van het jaar heb je een helder overzicht van al je inkomsten en uitgaven van dat jaar. Kortom, eigenlijk zou elk jaar een editie van Kakebo moeten verschijnen want het is een zeer aangenaam hulpmiddel in vaak lastige, onoverzichtelijke financiële wereld van menigeen.

Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789401609111 | Paperback | Formaat 21,6 x 14,1 cm | Uitgeverij Xander | januari 2018
NUR 320 | Vertaald door Lindy de Jong

© Dettie 4 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER