Non-fictie

Margot Hoeberichts

http://www.margothoeberichts.nl

 

height=Is dit dan later?
Margot Hoeberichts

De dertigjarige Margot heeft haar leven eindelijk op de rit. Ze staat op het punt te gaan samenwonen met haar vriend Casper en op haar werk heeft ze een felbegeerde promotie gemaakt. Na een wat rumoerige jeugd ziet ze de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Dan stuurt haar vijfenvijftigjarige moeder haar een WhatsAppberichtje. De tekst slaat in als een bom:

“Het is geen abces, volgens de huisarts is het een tumor.”

Margot is verbijsterd. Ze wist niet eens dat haar moeder last van een abces had. Wel had ze al een tijdje griepachtige klachten, hoofdpijn en last van haar rug. Margot maakte zich zorgen over de gezondheid van haar moeder maar die wuifde haar bezorgdheid steevast weg. Margots moeder was een kei in het vermommen van haar klachten. Ook voor de vreemde geur die om haar heen hing, had ze altijd een smoesje paraat. Nu valt er echter niets meer te verbloemen. Zodra Margot haar ernstig vermagerde moeder in het ziekenhuisbed ziet liggen, weet ze dat het mis is. Goed mis.

De arts in het Duitse ziekenhuis waar moeder ligt, bevestigt haar angstige vermoedens. Het is “Krebs”. Kanker. Margot beseft dat ze vreemd genoeg altijd al bang is geweest dat haar moeder niet oud zou worden. Ze heeft al jaren het gevoel dat haar moeder kanker heeft. Margots moeder heeft er alles aan gedaan haar ziekte te verbergen maar haar dochter heeft haar gezondheidstoestand haarfijn aangevoeld. Margot heeft haar moeder regelmatig geadviseerd naar een dokter te gaan maar haar goedbedoelde adviezen werden in de wind geslagen. Haar moeder wilde niemand tot last zijn. Bovendien woonde ze met haar vriend Gerard in Duitsland en was ze de Duitse taal niet volledig meester. Ook was haar verzekering niet altijd in orde.

En nu ligt moeder daar. Overduidelijk ziek. Doodziek. Nu ze haar ziekte niet meer kan verbergen, is het duidelijk dat de ziekte zeer vergevorderd is. De tumor is gigantisch. Waarom heeft ze nooit iets gezegd? Moeder werkte in de verpleging en ze moet de ernst van de situatie hebben ingezien. Waarom heeft ze dit leed alleen gedragen? Er volgen onderzoeken maar binnen een week is het duidelijk dat moeder terminaal ziek is. Er wordt gesproken over dagen, misschien zelfs uren. Twee weken na het schokkende WhatsAppberichtje woont Margot een crematieplechtigheid bij. Het is haar moeder van wie afscheid wordt genomen. Zo snel is het gegaan.

In het boek Is dit dan later? tekent Margot kort na de dood van haar moeder haar verdriet op. Heel open en eerlijk schrijft ze over haar jeugd die werd gekenmerkt door de echtscheiding van haar ouders en de geldproblemen van haar moeder. Dat er geen uitvaartverzekering is afgesloten, is dan ook niet verbazingwekkend maar wel erg vervelend voor de nabestaanden. Margot maakt het niet mooier dan het is. De band met haar moeder heeft dieptepunten gekend maar de laatste jaren ging het beter en soms zelfs goed. Ze hielden van elkaar. Margot schrijft over de impact die de dood van haar moeder op haar leven heeft. Zo functioneert ze minder goed op haar werk en heeft ze moeite haar emoties te combineren met de balans die ze zo naarstig nastreeft. Margot houdt van orde, duidelijkheid en regelmaat. De dood van haar moeder heeft alles overhoop gegooid.

Is dit dan later? is een verhaal uit het hart. Daar horen ook wat kromme zinnen bij. Bij dit soort boeken gaat het immers meer om de inhoud en het verwerkingsproces dan om de stijl. Wel is het erg jammer dat er enorm veel werkwoorden verkeerd zijn vervoegd. Zelfs op de achterflap van het boek gaat het mis. Waarom heeft niemand de tekst nagekeken voor het naar de drukker ging?

Is dit dan later? is vooral een heel persoonlijk, aangrijpend en heftig verhaal dat Margot, en wellicht ook lotgenoten, zal helpen het leven een nieuwe richting te geven. Ik wens haar, en iedereen die met het verlies van een dierbare te maken krijgt, veel sterkte toe.

ISBN 9789402215267 | paperback | 144 pagina's| Uitgeverij Boekscout | maart 2015

© Annemarie, 29 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER