Non-fictie

Daila Lama

https://www.dalailama.com

https://mutts.com

 

Van hart tot hart
Een gesprek over hoop en liefde voor onze prachtige planeet
Daila Lama & Patrick McDonnell (illustraties)


Wij mensen zijn de enige soort die in staat is om de aarde zoals we die kennen te vernietigen.
Maar als we de aarde kunnen vernietigen kunnen we hem dus ook beschermen.


Dit mooi uitgevoerde boek heeft een belangrijke inhoud. De Daila Lama roept ons namelijk op om liefdevoller met elkaar en met onze aarde om te gaan.
Het verhaal begint met tekeningen van brandende bossen met daarbij als enige tekst Daintree-regenwoud, Australië, Sierra National Forest, Verenigde Staten, Amazone regenwoud, Brazilië. Dat heeft impact. Het laat ons zien wat de gevolgen zijn van het menselijk handelen. 'We hebben nu het stadium bereikt waarin Moeder Aarde onze aanwezigheid niet langer kan verdragen." meldt de tekst ons.


De Daila Lama probeert door middel van het verhaal in dit boek ons wakker te schudden.
Hij begint het verhaal met de komst van een Tibetaanse Panda naar het verblijf van de Daila Lama. Deze laat het bijzondere dier zien wat voor positieve invloed de natuur op de mens heeft. De Daila Lama vertelt over zijn komst als kind naar Lhasa en hoe mooi hij de bloemen en de overige natuur vond.  En hoe hij voelde, zo klein als hij was, dat die natuur belangrijk was.


We hebben leven om ons heen nodig,
dat groeit, bloeit en floreert.

Want we willen allemaal groeien, bloeien en floreren.


Hij zag op zijn reis de meest mooie dieren en was diep onder de indruk van alles wat hij zag. Maar helaas veel van al dat moois is weg...


Om het tij te keren zullen mensen een andere houding moeten aannemen. Een houding die bestaat uit onbaatzuchtigheid, barmartigheid en compassie voor elkaar en Moeder Aarde.
Ofwel de Daila Lama pleit voor een barmhartige revolutie.
Alles is nauw verbonden met elkaar en als we ons dat beseffen en een liefdevolle houding hebben tegenover elkaar en elkaar een gelukkig leven wensen. Het weten dat er een gevoel van menselijke eenheid bestaat, zal alles veranderen. Dan zullen we het welzijn van anderen belangrijk vinden en ernaar handelen.
"Een goed en wijs hart is de bron van alle geluk en vreugde."


Deze wijze en ook wel pittige les wordt begeleidt met prachtige, fijne, soms bijna tere, zeer liefdevolle afbeeldingen waarin we de Daila Lama en de pandabeer door de omgeving lopen waardoor de woorden van de Daila Lama extra kracht bijgezet worden. Ook maken de tekeningen de lessen wat luchtiger. Het boek heeft wat weg van het boek De jongen, de vos, de mol en het paard, alleen de inhoud is serieuzer van toon.


De uitvoering van het boek moet apart genoemd worden want dat is een lust voor het oog, het is een hardcover, met glanzende, warme gekleurde letters op de cover en heeft een leeslint.
Al met al vormt het een prachtig boek en zal als cadeau ook zeker gewaardeerd worden.


Zie ook het inkijkexemplaar bij googlebooks


Tenzin Gyatso, de 14e Dalai Lama is de hoofdmonnik en spiritueel leider van het Tibetaans boeddhisme. Hij is internationaal bekend geworden als mensenrechtenactivist, waarvoor hij onder andere de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Patrick McDonnellis de auteur van de populaire strip MUTTS, die al meer dan 25 jaar in meer dan 700 kranten (waaronder Het Parool) in 20 landen verschijnt.


ISBN 9789402711097 | Hardcover | 144 pagina's | Harper Collins | 20 oktober 2022
Vertaald door Edward van de Vendel

© Dettie, 6 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER