Da’s gek
Een antropologische kijk op 'normaal'
Danielle Braun
Er zijn diverse studiegebieden binnen de studie antropologie die de mens in al zijn aspecten, zowel fysiek als cultureel, bestudeert. Corporate antropologie, oftewel organisatie-antropologie is er een van. Zoals een antropoloog kijkt naar andere culturen en samenlevingen, zo richt de corporate antropologie zich op organisaties, bedrijven en bestuurders. Een organisatie is net zo goed een groep van mensen die op de een of andere manier bij elkaar horen als de Masai of de stammen in het Amazonegebied dat zijn. Begrijpen hoe groepen werken en daar eventueel verandering in brengen dat is wat een organisatie-antropoloog doet.
Danielle Braun is corporate antropoloog en expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Haar boek Da’s gek richt zich op het bijzondere in andere culturen, dat helemaal zo gek niet blijkt te zijn. Zij wil die gekke elementen (die ik zelf liever ‘bijzonder’ noem) gebruiken bij problemen binnen westerse organisaties.
Na een voorwoord van Joris Luyendijk, en Bram Bakker, legt Braun uit wat de bedoeling is.
‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat we op sommige plekken in de samenleving en in organisaties ver van onze tribale, menselijke behoeften zijn afgedwaald.’(tribe = groep met speciaal verband)
Wat is gek? Wat is normaal? Als je accepteert dat wat jij gek vindt, ook maar een idee is, dan ben je al op de goede weg. Danielle Braun helpt daarbij. Zij snijdt thema’s aan als voodoo, dromen, kleding op diverse stranden, gender, specifieke organisaties en de psychiatrie.
Met mooie kleurenfoto’s als illustraties en een fraaie vormgeving word je uitgenodigd je eens te verdiepen in de mens, waar die zich ook bevindt, en in wat voor soort groep hij leeft en dan te vergelijken. ‘Doormijmeren’, noemt Braun dat. Wie weet doe je nuttige ideeën op.
Een ervan begint met een citaat van Youp van ’t Hek:
‘Iedereen is gek geworden en vindt alles maar normaal’.
Een inleidende tekst laat zien hoe we in onze maatschappij ‘doorgeorganiseerd’ zijn. Bestaat de ideale tribe uit 150 personen, die van ons is onnoembaar groter geworden. Binnen een groep van 150 mensen weet je wie waar verantwoordelijk voor is, je weet waar je eten vandaan komt en wie het klaargemaakt heeft. Maar die kennis hebben we allang niet meer. We kopen gewoon in de supermarkt, ontzettend onpersoonlijk.
Het persoonlijke element wordt vaker bedreigd. Braun verrichtte cultureel onderzoek binnen ons politiestelsel. Er was een bepaald ritueel (het samen eten van een broodje filet americain na een emotioneel zware situatie) waarvan Den Haag vond dat het afgeschaft moest worden. Het verzet dat volgde begrepen zij in het geheel niet. Het ging in hun ogen maar om een broodje. Maar er was veel meer aan de hand. Het broodje was een symbool, dat de politiemensen nodig hadden om met elkaar in gesprek te komen. Een ritueel.
De conclusie: mensen hebben rituelen nodig. Of het nu gaat om de persoonlijke benadering binnen grote organisaties, in de vorm van elkaar bij de naam noemen, afdelingsfeestjes organiseren, of samen dat broodje eten. Denk goed na voor je dat zomaar afschaft.
Wat te denken over de cultuur van Thailand, waar je binnen genders veertien mogelijkheden hebt?
Over Japan waar mannen verzot zijn op virtuele meisjes, met wie ze zelfs op vakantie gaan?
Over sjamanen, die uit hun lichaam treden en stemmen horen, en die in een aantal culturen geëerd worden?
Vergelijk dit alles met wat je zelf gewend bent, en doe er wat mee… mijmer door.
Danielle Braun is corporate antropoloog en expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Haar boek De Corporate Tribe werd uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2016.
Da's gek is een prachtig vormgegeven boek, met een mooi 'opgemaakt' oog op de omslag. Je voelt de verf als je er over wrijft.
ISBN 9789492495358 | Hardcover |176 pagina's | Uitgeverij Water | april 2018
© Marjo, 26 april 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER