Non-fictie

Igor Josifovic en Judith de Graaff

hspace="15"Urban Jungle
Igor Josifovic en Judith de Graaff


Over planten zijn al heel wat mooie boeken geschreven maar Urban Jungle is toch wel een van de mooiste boeken die ik over dit onderwerp heb gelezen en bekeken. Urban Jungle bloggers Igor Josifovic en Judith de Graaff beschrijven in dit boek niet alleen hoe je jouw huis in een waar paradijs voor groenliefhebbers kunt veranderen, ze nemen je ook nog eens mee naar een aantal huizen die door de inwoners al in een ware stadsjungle zijn veranderd. De lezer kan dus heerlijk bij andere mensen binnenkijken en tal van leuke ideeën opdoen. Op de cover staat “inspiratie voor een huis vol groen” en dat is precies wat dit boek biedt.


In dit fraai vormgegeven boek nodigen de bewoners van vijf huizen je uit een kijkje te komen nemen. Allereerst wordt een bezoekje aan Marij en Evert gebracht. Zij wonen met hun twee katten in Nederland, in Alphen aan den Rijn. Dit stel laat geen enkel hoekje van hun huis onbenut. Overal worden leuke ideeën toegepast. Zo aarzelt Marij geen moment de verfkwast te pakken als ze weer een mooie kleurcombinatie heeft bedacht. Overal in het huis staan planten. Ze zijn allemaal verschillend. Zo staat er naast een roze kast een grote Calathea op een sierlijke plantenstandaard en fleuren cactussen en een mooie varen een vintage dressoir op. Ook leuk zijn de grote Rhipsalis die aan het plafond hangt en de kleine planten die tussen woonaccessoires en in de badkamer staan.


Jeska & Dean zijn het tweede stel waar we binnen mogen kijken. Zij wonen, toevallig ook met twee katten, in het Engelse Hastings. Hun huis is een waar verzamelhuis waar je geen nieuwe meubels of een tv aantreft. Dit stel houdt van vintage meubels en tovert graag oude kratten in leuke wandkastjes om. Jeska houdt van uiteenlopende planten maar haar favoriete plant is toch wel de Tradescantia Zebrina die ze van haar vriendin Sarah-Lou heeft gekregen. Wat is het snel van een stekje tot een prachtig grote plant uitgegroeid! Elke ruimte in dit gezellige huis kenmerkt zich door mooie kunstwerken en heel veel planten.


Het derde huis waar de lezer met open armen wordt ontvangen staat in het Duitse Mühlhausen. Hier wonen Pepper en Michael samen met hun tweejarige dochter Nahele. In dit huis is de natuur naar binnen gehaald. De vloeren en muren zijn licht en de meubels zijn van hout. Aan de muren hangen mooie aquarellen van planten maar natuurlijk is dat niet het enige groen in huis. Op zorgvuldig gekozen plekken staan de mooiste planten waarbij het toch wel erg leuk is dat de echte planten overeenkomen met de ingelijste afbeeldingen. Dit stel krijgt een tien voor stijl en creativiteit.


Plantenliefhebster Morgane woont met haar zoontje Armand in het Franse Toulouse. Dat deze dame van kleur en uitbundigheid houdt is meteen te zien. Morgane houdt van grote planten die ze in groepjes bij elkaar zet. Ze zet planten in rieten manden, terracottapotten en zelfs papieren zakken. De kleur en de vrolijkheid spatten van de pagina’s af! Ik moest lachen om een eigenwijs ogende cactus in een geel, gebreid potje. Volgens mij is het bij Morgane altijd gezellig in huis!


Fem woont met haar zoon San en haar partner Sezer in het Turkse Istanbul. Wie bij dit groen minnende drietal op visite gaat, zal zijn of haar oog niet meteen op de fraaie meubels laten vallen. Dit huis staat werkelijk bomvol planten. Het zijn er zo’n zeshonderd in totaal. Fem runt een plantenstudio en hoewel ze haar werk inmiddels naar een andere locatie heeft verplaatst, wordt haar huis nog altijd door planten gedomineerd. Tafels, kastjes, decoratieve ladders en stellingkasten staan vol met kleine potjes met planten. Ook zijn er plantjes die onder stolpen staan en er hangt een grote verscheidenheid aan hangplanten aan een grote boomtak. In dit huis voelt elke plantenliefhebber zich ongetwijfeld meteen gelukkig.


Naast de inspirerende huizen waar de lezer binnen mag kijken, bevat dit boek plantportretten, leuke doe-het-zelf ideeën, tal van tips, handige en leuke weetjes en bergen inspiratie.


Tot slot is er een kort hoofdstuk gewijd aan het maken van jouw eigen urban jungle. De lezer wordt meteen gerustgesteld: bij iedereen gaat weleens een plant dood. Ook wordt in dit hoofdstuk uitgelegd hoe je kunt achterhalen wanneer jouw planten water nodig hebben. Het lijstje met makkelijke planten voor beginners (waaronder de lepelplant en de graslelie) is eveneens een handige toevoeging.


Naast het feit dat dit boek boordevol nuttige informatie staat, is het ook een waar lust voor het oog. Door de smaakvolle vormgeving en de prachtige foto’s is Urban Jungle eveneens een koffietafelboek waar je keer op keer in zult bladeren. Ik ga dit mooie boek nog heel lang koesteren.


ISBN 9789059567719 | hardcover| 175 pagina's | Fontaine Uitgevers | september 2017
Vertaald door Renate Hagenouw/Vitataal

© Annemarie, 5 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER