Imagine
John
Yoko
John Lennon en Yoko Ono
Iedereen kent het liedje Imagine (1971) wel, het is inmiddels uitgegroeid tot hét lied dat staat voor een betere wereld. Maar wat mensen misschien niet weten, is dat er ook in 1972 een tweede soloalbum van John Lennon verscheen met dezelfde titel. Dit prachtig uitgevoerde boek gaat over het tot stand komen van dit album én het wereldberoemde liedje geschreven door John én de acht jaar oudere Yoko.
Iedereen kende toentertijd John Lennon vooral van de razend populaire groep The Beatles, maar toen hij Yoko ontmoette veranderde zijn hele wereld. Hij had zijn soulmate ontmoet. Hij verliet zijn vrouw én The Beatles en vestigde zijn aandacht op muziek die hij zélf wilde maken en niet opgelegd kreeg. Toentertijd kreeg Yoko, die al een gerenommeerde kunstenares was, van alles de schuld mede omdat men niet gewend was dat een Oosterse vrouw en een Westerse man een relatie hadden. Niemand besefte dat ze elkaars grote liefde waren en John het zelf ook zo wilde.
Het stel kocht samen het landgoed met het mooie witte landhuis Tittenhurst Park in Ascot en daar is het album geboren en samengesteld. Het liedje zelf werd daar ook geschreven. Inspiratiebron voor dat liedje waren teksten die Yoko in haar boek Grapefruit (1965) had staan die begonnen met het woord imagine zoals: "imagine a raindrop [...] imagine a cloud dripping. John borduurde daar op voort. Het was eigenlijk een kinderliedje... In het boek zien we zowel de teksten zoals die in Yoko's boek stonden als het handgeschreven briefje waar John de tekst van het het liedje op genoteerd had.
Tittenhurts werd het creatieve centrum en via vele, vele, vele erg mooie zwart-wit foto's kunnen we van de sfeer rond het samenstellen van het album meeproeven. Maar dat niet alleen. Iedereen die meewerkte aan het album is geïnterviewd, van de muzikanten en producer tot de bouwer van de unieke studio met 8 banden en de technici. Alle muzikanten komen aan het woord maar ook Phil Spector de wereldvreemde producer die leefde voor de studio. - Daarbuiten vond hij de wereld een hel. - En ook de fotograaf die de foto's voor het album maakte, vertelt zijn verhaal evenals de klusjesmannen etc. tot de tuinman aan toe! Alle verhalen zijn boeiend en bijzonder.
Opvallend is dat zij allen heel goed konden opschieten met Yoko, die zij als een erg lieve vrouw kenmerken, een vrouw die zeer beschermend optrad als John in het geding was. John en Yoko deden verder alles samen en waren een heel creatief stel mensen die constant bezig waren met muziek en kunst.
In het boek worden diverse nummers van het album besproken zoals onder andere Crippled Inside, Jealous Guy, It's So Hard, I Don't Wanna Be A Soldier, Oh Yoko! Elk hoofdstuk en nummer wordt voorafgegaan door een inleidende tekst van John en Yoko, samengesteld uit gepubliceerde en ongepubliceerde bronnen en aangevuld met nieuwe commentaren van Yoko.
De foto's in het boek zijn mooi in hun eenvoud en enkelen zijn niet eerder gepubliceerd. Het is bijzonder om te zien (en te lezen) dat de woonvertrekken van John en Yoko helemaal wit waren, inclusief vloerbedekking. De rest van het huis had zwarte vloeren, zo wist iedereen ook welke ruimtes de (niet toegankelijke) privévertrekken van het stel waren. We zien een plattegrond van het huis met daarbij de foto's. We zien John en Yoko in discussie over het album. We zien Yoko bij haar mooi gestileerde doorzichtige kunstwerken. We zien John en Yoko in de tuin bij hun mooie huis, we zien John in de studio en achter de piano etc.
De inhoud en de uitvoering van het boek zijn perfect in balans. Alles is schitterend op elkaar afgestemd. Zelfs de papierzijde is prachtig afgewerkt en toont een helderblauwe lucht met wolken...
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky...
ISBN 9789059568563 | Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Fontaine | 9 oktober 2018
Afmeting 31,5 x 24,5 x 3,3 cm | Vertaald door Saskia Peeters
© Dettie, 28 december 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER