Non-fictie

Peter Barthel

http://peterbarthel.nl

 

Professor, bestaat God?
Peter Barthel


Toen de Rijksuniversiteit Groningen in 2014 400 jaar bestond, mochten mensen 400 vragen stellen. De 7-jarige Anco stelde deze vraag: 'Bestaat God, kan de universiteit dat uitzoeken?' Niet een theoloog maar een hoogleraar sterrenkunde (tevens kerklid) beantwoordde deze vraag die indertijd de pers haalde: 
'Mijn antwoord aan jonge vragensteller Anco was als volgt: 'Nee, God bestaat niet als een persoon die in de hemel woont, de wereld bestuurt en voor jou zorgt. Het goede en het mooie in deze wereld - dat is wat ik God zou willen noemen. God bestaat in hoe jij en ik leven. Als mensen voor elkaar willen zorgen, dan zie je dáár iets van God'. pag 21.


Dit boekje bevat zijn antwoord met verdere aanvullingen waarin zijn reactie aan Anco verder wordt onderbouwd: 'Dit essay bevat dus een persoonlijke visie van een exacte wetenschapper op het bestaan van God, op religiositeit, en op de functie van de kerk', pag 14 - 15.


Hij zoekt naar een nieuw Godsbeeld en is van mening dat dit een intellectuele en spirituele verrijking voor ons kan zijn. Uitgelegd wordt dat we God wetenschappelijk gesproken niet kunnen bewijzen maar ook niet uitsluiten. Zijn werkelijkheid is van andere aard. 
De bijbel bevat in de visie van de auteur diep-zinnige verhalen die we niet letterlijk maar woordelijk moeten nemen: ze hebben betekenis voor ons. 


Helder is zijn onderscheid tussen wetenschap die rationeel naar de werkelijkheid kijkt, het gevoel waarin onze zintuigen waarnemen en beoordelen, en religie die vraagt naar de zin en het doel van ons bestaan. Verwondering is ons uiteindelijke antwoord op het feit dat wij hier zijn op aarde.


Een klein maar helder boekje over fundamentele vragen.


Zie ook het artikel in Trouw.


ISBN 9789462984639 | Hardcover | 108 pagina's | Amsterdam University Press | februari 2017

Evert van der Veen, 25 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER