Giftige positiviteit
Hoe je omgaat met lastige situaties en gevoelens in een wereld die negativiteit wil uitbannen
Withney Goodman
"Geluk en positiviteit zijn zowel een doel als een verplichting geworden. Bij alles wat er gebeurt, krijgen we te horen dat we dankbaar moeten zijn, of positiever. Als er iets in je leven verkeerd gaat komt dat doordat je de 'verkeerde houding' had of 'het onvoldoende hebt geprobeerd.''
Op facebook, instagram etc. overal zien we selfies met blije, lachende gezichten. In reclames zien we bijv. vrouwen met tenaladies vrolijk en blij lachen met elkaar. Als mensen elkaar vragen hoe het gaat is het antwoord bijna altijd "Goed!". Helaas als je heel vervelende dingen meemaakt zoals het verlies van een baan of een verbroken relatie dan mogen we ook niet gewoon praten over hoe vervelend dat is en dat we ons daardoor waardeloos voelen. Je krijgt dan nietszeggende opmerkingen als: Wie weet wat voor leuke baan, man/vrouw je terugvindt? Of "ook dit is een leerproces". "Geen handvol maar een land vol".
Als je graag zwanger wilt worden of steeds miskramen krijgt dan zijn opmerkingen als: "God heeft het misschien zo bedoeld" of 'Je kunt ook kinderen adopteren", bepaald niet de 'hulp' waar je op zit te wachten. En zo zijn er heel veel uitspraken die maken dat we eigenlijk niet mogen laten zien wat we wérkelijk voelen, zoals:
- Tijd heelt alle wonden
- Wees dankbaar voor wat je hebt
- Wees dankbaar voor wat je ervan geleerd hebt
- Het leven zal je nooit meer geven dan je aankunt
- Het had erger kunnen zijn
Bij een scheiding:
- Pas als je van jezelf houdt, zal iemand van jou houden
Of bij ziekte:
- Je ziet er niet eens ziek uit. Je ziet er fantastisch uit.
- Kijk naar wat je allemaal wél kunt doen!
Of tegen jezelf zeggen:
- Ik zou gelukkig moeten zijn
- Ik schaam me dat ik me zo voel, mijn leven is zo rijk gevuld
etc.
De schrijfster van dit boek, relatie- en familietherapeute, behandelt uitgebreid wat deze 'giftige positiviteit' voor invloed heeft op mensen en de samenleving.
Ze komt met voorbeelden uit haar praktijk waarin mensen worstelen met hun eigen 'negativiteit' terwijl die heel normaal is. Mensen schamen zich voor hun 'negatieve' gevoelens maar stikken bijna in het niet kunnen uiten van hun verdriet of frustratie. Want ze moeten blij en vrolijk zijn.
Dat deze 'giftige positiviteit' vaak het tegenovergestelde bewerkstelligd is vrij onbekend. Mensen gaan zich eenzaam voelen omdat ze hun verdriet niet kwijt kunnen. Of stoppen hun verdriet of frustratie in keihard werken, altijd op reis zijn, alcohol, veel uitgaan etc. Het niet kunnen uiten kan leiden tot ziek worden en dan is de cirkel weer rond. Dan wordt wéér gezegd dat je een positieve houding ten opzichte van de ziekte moet aannemen want dat maakt dat je eerder beter wordt. Whitney Goodman geeft allerlei handvatten waarbij je leert hoe je aan kunt geven dat je écht wilt praten.
Soms is in bepaalde gevallen een positieve insteek wel goed. Maar vaak zijn positieve opmerkingen enorme dooddoeners die maken dat je niet meer durft te vertellen hoe het wérkelijk met je gaat. Want dan ben je zwak of werk je niet hard genoeg aan jezelf om 'eroverheen te komen'.
Whitney Goodman vroeg ook aan haar cliënten wat zij graag hadden willen horen en dat kwam meestal neer op begrip voor de situatie of laten blijken dat ze gehoord werden, bijv. Het is logisch dat je dit voelt, vooral in deze situatie'.
De 'giftig positieve' opmerkingen hadden de cliënten meestal eerder gekwetst dan goed gedaan.
De schrijfster gaat op veel zaken uitgebreid in. Ze behandelt o.a. ook positieve affirmaties en waarom ze bij bepaalde mensen juist niet werken. Ook behandelt ze het klagen. Wanneer is het klagen en wanneer niet? En wat kun je doen tegen jezelf veroordelen omdat je zogenaamd niet positief bent? enz. enz.
Het is een boek dat veel te bieden heeft, het geeft inzicht en laat zien dat al die blijheid juist een averechts effect heeft. Verder leer je hoe je met moeilijke situaties en gevoelens om kunt gaan en aan kunt geven aan een ander zonder de invloed van de 'giftige positiviteit'.
Een boek om meerdere keren te lezen.
ISBN 9789400514089 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Lev | februari 2022
Vertaald door Edzard Krol
Dettie, 28 juli 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER