Non-fictie

Peter Jacobs

Heldhaftige missies in WO II
Raids vanuit de lucht, op zee en in het hart van het vijandelijk gebied
Peter Jacobs


Van de 'grootschalige' oorlogsvoering waarbij de fronten tegenove relkaar  stonden, kennen we allemaal in grote lijnen wel het verloop. Daarbinnen is er de oorlog in het klein waarbij het doel is de vijand schade toe te brengen. Dit boek beschrijft dertig van dergelijke acties van geallieerde kant die vaak vanuit de lucht maar ook wel via zee werden uitgevoerd.  Het zijn stuk voor stuk bijzondere verhalen die goed zouden zijn voor een spannende film en bij een aantal acties is dat ook gebeurd.


Vrij bekend is de ondergang van het Duitse oorlogsschip Bismarck van 250 meter lengte (toen indrukwekkend groot) dat zwaar was bewapend. Het schip ging 27 mei 1941 ten onder en die gebeurtenis had voor de geallieerden symbolische waarde.
Er is een aanval op het havengebied en fabrieken in Bremen, dat zwaar werd verdedigd maar de vliegers slaagden - ondanks de nodige verliezen - wel in hun missie.


Naast complete vernietiging van Duits materieel werd vaak tijdelijke schade toegebracht: reparatietijd waardoor vliegtuigen, schepen of fabrieken voor enige tijd niet konden worden ingezet. De acties werden zo goed mogelijk voorbereid, soms vond er ook training plaats, maar toch waren er altijd menselijke en materiële verliezen, soms aanzienlijk. Enkele aanslagen liepen uit op een mislukking en als men de omstandigheden leest dan is dat ook niet verwonderlijk. Het is eerder een wonder dat zoveel aanslagen wél succesvol waren.


Er zijn prachtige acties bij: de sleepboten die nazi-schepen meenemen uit een Westafrikaanse haven en de kano's waarmee mariniers kleefbommen op onderzeeërs aanbrengen. In Noorwegen werden de elektrolysekamers vernietigd van een centrale waar zgn. zwaar water (een stof voor de productie van de atoombom) werd gemaakt. De soldaten vluchtten na de aanslag per ski en overbrugden zo 400 kilometer.
Verder zijn er de aanslagen op grote dammen in het Ruhrgebied die slaagden waardoor de electriciteitsproductie een forse klap werd toegebracht en er bovendien een forse overstroming volgde.


Onbekend maar belangrijk is de actie eind december 1943 - januari 1944 waarbij de invasiestranden in Normandie werden verkend. Deze actie verliep succesvol: de Duitsers hebben er niets van gemerkt. Ook de bezetting van de Pegasusbrug waarmee de invasie van 6 juni 1944 begon, was een succes. Dat gold niet voor operatie Market Garden, beter bekend als de slag om Arnhem. Dat was letterlijk 'een brug te ver'.


Een boek dat respect afdwingt voor de militairen die voor deze acties hun leven hebben gewaagd en gegeven.


ISBN 9789045210551 | Hardcover | 303 pagina's | Uitgeverij Karakter | maart 2016
Vertaald door Gerrit-Jan van den Berg

© Evert van der Veen, 22 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER