Non-fictie

Yotam Ottolenghi

https://ottolenghi.co.uk

 

Simpel
Yotam Ottolenghi


Eindelijk! Mijn eerste Ottholenghi kookboek! En dat terwijl Yotam Ottholenghi inmiddels bij leven al een legende is. Hij is beroemd om zijn groenterijke/vegetarische recepten en verrassende smaakcombinaties. Achterop het boek lees ik dat Simpel staat voor Snel, Ingrediënten, Maak van tevoren, Provisiekast, Eenvoudiger dan u denkt en als laatste Lui! Ottolenghi licht het allemaal nog wat verder toe.

Onder Snel is te lezen dat hij daarmee bedoelt dat de gerechten binnen 30 minuten op tafel staan, mits alle ingrediënten in huis zijn.


I
ngrediënten: Ottolenghi staat bekend om zijn vele ingrediënten maar dit keer heeft hij zich de beperking opgelegd dat hij niet meer dan 10 ingrediënten zou gebruiken. Wat in het geval van Yotam betekent; geen gebruik van verschillende soorten olie of zout, geen theelepeltje of mespuntje van dit of dat, wat hij anders wel zou doen. Peper en zout, olijfolie, en in enkele gevallen knoflook en ui zijn overigens niet meegerekend bij de 10 ingrediënten, deze smaakmakers zijn standaard.


We konden lezen dat P in Simpel staat voor Provisiekast. Ottolenghi geeft aan wat bij hem altijd in deze kast te vinden is. - In de recepten geeft hij ook aan dat bepaalde ingrediënten uit de provisiekast komen. - Het zijn er 17 (inclusief zoute en peper). Verder raadt hij nog 10 andere ingrediënten aan om altijd in de provisiekast te hebben staan. Zijn doel is dat je maar langs één winkel hoeft te gaan zonder lange boodschappenlijst om je -verse- waren te kopen.  Achterin het boek worden de ingrediënten nader toegelicht.

Met het intrigerende Lui dat bij de laatste letter wordt vermeld, bedoelt Ottolenghi niets anders dan stoofschotels en eenpansgerechten. De bereiding is al gedaan, er is weinig afwas naderhand.

En dan begint het kookfeest, want dat is het. Boven de recepten staan altijd de letters uit het woord simpel die van toepassing zijn voor het gerecht. Boven Frittata met courgette en ciabatta staan bijvoorbeeld de letters I en M. (Ingrediënten & Maak van tevoren) Erg handig om dat te weten!

We beginnen met de Brunch en eigenlijk wil je gelijk alles wel uitproberen. Als je de recepten leest, besef je gelijk al dat de smaak heerlijk en apart zal zijn.
Het hoofdstuk rauwe groente zal denkelijk een van mijn favoriete gedeeltes worden. De courgettesalade met tijm en walnoten heb ik al uitgeprobeerd en die was alvast heerlijk. Vooral de citroensmaak was lekker verrassend in het gerecht. Ook de gefrituurde tijm was een mooie toevoeging en lekker!
In de planning staat nog, 'salade van bosui en kruiden'  maar ook de 'salade van watermeloen, groene appel en limoen' en de 'tomaten met sumak-uien en pijnboompitten' komen nog eens een keer op mijn tafel te staan.


Ook uit het meer dan 100 pagina's tellende hoofdstuk Gare groenten steken al een flink aantal 'boekenleggertjes' om me te helpen herinneren aan de zeer smakelijk ogende en 'in gedachte erg smakelijk proevende' gerechten zoals: 'Geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie', de 'hele geroosterde bloemkool met groene tahinsaus' ziet er ook goddelijk uit maar vooral de 'hele geroosterde selderieknol met korianderzaadolie' ziet er fantastisch uit én klinkt heel spannend...


De rijst, granen en peulvruchten en noedels en pasta  sla ik over vanwege mijn koolhydraatarme dieet maar het water loopt je wel in de mond als je de foto's ziet.


Gelukkig mag vlees en vis wel en ook daar treffen we allerlei uitstekende recepten aan die zeker in de smaak zullen vallen.
'Kipschnitzel in een zadenkorst' klinkt eenvoudig maar de kruiden zijn bijzonder evenals de' langzaam gegaarde kip in een krokante maiskorst' waar 15 gram pure 70% chocola in wordt gebruikt! De 'lamgehaktballen met feta' zien er ook aantrekkelijk uit evenals de 'Lams-siniyah (Midden-Oosterse jachtschotel)' Ook de visafdeling doet je watertanden... 'Stoofpot van inktvis en paprika', 'vissticks in kokoskorst', 'makreel met pistache-kardemomsalsa'...  tja wat is eigenlijk niet lekker?


De desserts - eveneens een favoriet onderdeel - gaan geheid ook gemaakt worden... 'Geroosterde aardbeien met sumak (specerij) en yoghurtcrème' bijvoorbeeld of 'frambozenijs zonder ijsmachine'... jawel!


Helemaal aan het eind van het boek vinden we nog simpele maaltijdsuggesties voor bijvoorbeeld brunch, avondeten, tapasfeest, vegetarisch zomerfeest etc.


Elk recept in dit boek is bijzonder en volgens mij ben je altijd van succes verzekerd als je een van de gerechten maakt. Ze zijn inderdaad simpel, ook om te maken, maar toch heel apart! Ik word een Ottolenghi-kookboeken-verzamelaar denk ik zomaar...


ISBN 9789059568266 | Hardcover met twee leeslinten | 308 pagina's | Uitgeverij Fontaine | september 2018

© Dettie, 26 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER