Non-fictie

Ed Schilders

Duizend Dromen
25 jaar Tilburgse Revue

Ed Schilders


Een fotoboek met tekst, over vijfentwintig jaar revue.
Dit prachtig uitgegeven boek noemt zoveel namen van betrokken uit die vijfentwintig jaar dat het haast niet zo kan zijn dat ze iemand vergeten zijn. De schrijvers, de decorbouwers, de grimeurs, de costumières, de kappers en pruikenmakers, de dansers, de zangers, de cast, en natuurlijk ook de sponsors. Zonder hen zou die hele revue nooit bestaan hebben, want al zijn het grotendeels vrijwilligers die er voor zorgen dat het iedere twee jaar weer een feest is in de Tilburgse schouwburg, er zijn natuurlijk heel veel facetten die wel degelijk geld kosten!
Het boek is gedrukt op glanzend papier, waarop de foto’s prachtig uitkomen. Kleine fotootjes, bladvullende opnames, in mooie keuren, het is een feest om dit boek door te bladeren – en te lezen – en vast niet alleen voor Tilburgers, die vaak wel een of meer van de afgebeelde mensen zullen herkennen.


Het boek verhaalt ook over de geschiedenis, over hoe al in 1895 de eerste revue ontstond. Maar die eerste revues waren kleinschalig en vaak alleen maar in wijkgebouwen. Pas in 1926 werd de eerste show ook opgevoerd in de schouwburg, toen nog gelegen vlakbij het spoor. Dat eerste gebouw is al lang weer verdwenen. De revues die onder de noemer van dit boek vallen werden allemaal opgevoerd in een nieuw gebouw.
Ook in de toekomst zullen de shows een onderwerp hebben dat ze altijd al hadden: Tilburg.
De geschiedenis van de stad, van de textielindustrie en de arbeidersbuurten. Over de ‘beroemdheden: onder meer Peerke Donders, Puk en Muk, Bisschop Zwijsen, Lodewijk Napoleon en Vincent van Gogh, die allemaal iets te maken hebben/hadden met de stad. Maar natuurlijk over de eigen beroemdheden, zoals Mie Fiedel, Zot Joke, Cees Robben en natuurlijk de kruikenzeiker.
Er wordt aandacht besteed aan de decors, waarbij vaak historische foto’s afgebeeld worden, waarop alles gebaseerd is. Er zijn liedteksten, vaak in het Tilburgs natuurlijk. En het laat zien hoe ook de revue de ontwikkeling van de techniek volgde: van typemachine tot pc, van hard schreeuwen en onnatuurlijke opstellingen op het toneel tot ‘oortjes’…


 ‘Ik gao venaovend lekker kooke, Sjaantje. Zon bietje hoote kwieziene. Ik wil welf es we-d-aanders as kaantjes en kappesieners. Dus doe mèn mar slaoi, meej aaj, meej jèun, mee nassi.’


ISBN 9789081816908| Hardcover | 180 pagina's | Stichting Tilburgse Revue | nov 2011 

© Marjo, 4 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER