Non-fictie

Inge Delva & Nele van Poucke

Yoga en ik
Inge Delva & Nele van Poucke


Dankzij dit boek maak je eens op een heel andere manier kennis met yoga. We krijgen geen moeilijke yogaposes voorgeschoteld die uitgevoerd worden door beeldschone superslanke dames die van elastiek lijken te zijn. Nee, in dit boek gaat het over mensen als jij en ik. Inge Delva heeft namelijk vijftien heel verschillende mensen die yoga beoefenen geïnterviewd en gevraagd waarom ze dat doen en wat yoga voor hun betekent. Dat leverde vijftien zeer persoonlijke en boeiende verhalen op.

Het eerste verhaal is van Serdar, 46 jaar, hij was een man die altijd bezig was met zijn werk en uiterlijk. Zijn leven bestond uit fitness en mooie kleren.


'Ik zat constant in de gym om er stoer en gespierd uit te zien. Voor het werk doste ik me elke dag keurig uit in de mooiste maatpakken met perfect bijpassende schoenen en das. Yoga kon tot dan toe mijn interesse niet wegdragen. Ik vond het te belangrijk om mijn gespierde torso te behouden'.


Hij was bang dat yoga zijn figuur niet ten goede zou komen.  In feite zorgde zijn brede, gespierde lichaam een buffer voor de innerlijke Serder. In mijn diepste wezen ben ik eigenlijk een hele gevoelige, manlijk trut, zegt hij over zichzelf. Hij leeft verder behoorlijk ongezond, rookt en drinkt veel.
Maar zijn lijf begint te protesteren en een flinke hyperventilatieaanval brengt de ommekeer. De huisarts van Serder adviseert yoga...


Hij begint met één les per week maar het bevalt hem zo goed dat hij als snel meerdere keren per week. Hij stopte met alle andere sporten. 'Ik vond zoveel rust in me dat ik me opnieuw in balans ging voelen en mijn job me geen stress meer bezorgde.' Hij vindt dit zo wonderbaarlijk dat hij zich steeds meer gaat verdiepen in yoga. Na diverse opleidingen te hebben gevolgd neemt hij zelfs een loopbaanonderbreking van zijn werk om zich volledig toe te leggen op yoga. Hij geeft 16 uur les per week maar kan er helaas zijn brood niet mee verdienen. Nu hij weer werkt in een bedrijf is het echter niet meer met de enorme stress. Dankzij meditatie en yoga leert hij op een andere manier kijken en omgaan met alles.  Hij is ook veranderd voor zijn omgeving.


Sinds ik yoga beoefen, ben ik zachtaardiger geworden. Ik durf me kwetsbaar op te stellen en mijn zwakkere kanten te laten zien.'[...]
'Yoga is niet: op je hoofd staan, maar het einddoel is innerlijke rust.'


En zo volgen er nog veertien verhalen van totaal verschillende mensen die totaal verschillende beroepen hebben.

Er is het verhaal van Lies (35) die na het constateren van borstkanker een flinke operatie en een aantal chemokuren moet ondergaan en dankzij Yin Yoga op een rustige manier heeft geleerd om haar lijf te accepteren en te leren in hoeverre haar lichaam zich weer herstelde. Yoga is voor haar een uitlaatklep geworden als zij zich erg gestrest voelt.


Via het verhaal van Kathleen (37) leren we dat yoga en zwangerschap heel goed samengaan en zelfs helpen om rustig de bevalling te ondergaan. De yogaoefeningen zijn ook toegespitst op de aanstaande bevalling en Kathleen heeft er veel baat bij gehad. Na dit verhaal volgen foto's met oefeningen rond zwangerschapsyoga.


Helga (42) is godsdienst- en kinderyogadocente. Tijdens de godsdienstlessen had ze al gemerkt dat ze kinderen middels yogaoefeningen rustig kon krijgen.Toen ze zelf kinderen kreeg besloot ze de basisopleiding yoga voor kinderen te gaan volgen en dat fascineerde haar zo dat ze doorleerde en yogaoefeningen en -technieken leerde voor kinderen met bepaalde moeilijkheden zoals ADHD of hoogsensitiviteit. Nu ze weer voltijds werkt als godsdienstdocente geeft ze de kinderen in de klas ook yogaoefeningen en de kinderen zijn laaiend enthousiast.

Er staat een verhaal in van Jasper (35) die na de diagnose MS rust in zijn hoofd vond dankzij de yogalessen maar ook leerde om te gaan met een stijve arm die hem flink hinderde.

We lezen het indrukwekkende verhaal van Tanja (42 jaar) voor wie yoga haar toevluchtsoord is. Tanja lijdt namelijk haar leven. Yoga helpt haar om de situatie te aanvaarden zoals ze is, en om kleine stapjes te zetten naar meer geluk. Ze heeft een emotioneel zwaar leven achter de rug en op de yogamat voelt ze zich even vrij van alle zorgen. Ze vindt het heerlijk dat ze tijdens de yogales de buitenwereld even buiten kan sluiten. De yogalessen worden letterlijk haar adempauzes waardoor ze het leven beter aankan.

We maken kennis met de verdrietige en dappere verhaal  Noenoe die de dood van haar beide ouders verwerkte op de yogamar


En zo zijn er meerdere, heel verschillende verhalen van mensen die vertellen wat yoga voor hen betekent.  De leeftijden van de geïnterviewden variëren van 35 tot 63 jaar.

Nele van Poucke is yogalerares en toont via foto's na elk interview een aantal yogaoefeningen. Het zijn geen ingewikkelde, bizarre houdingen, ze nodigen eerder uit om het zelf te proberen.

Kortom, het is een interessant boek dat je laat kennismaken met diverse yogavormen maar vooral met het bijzondere en positieve effect dat yoga op mensen heeft. Aanrader.


ISBN 9789461314697 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | 20 mei 2016

© Dettie, 10 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER