Non-fictie

Saron Petronilia

Het eigenwijze vrouwenboek
De overgang bewust beleven
Saron Petronilia


En ineens krijg je een raar prikkend gevoel in je hoofd en breekt het zweet je uit.
En ineens springen de tranen in je ogen als iemand gewoon vraagt of je koffie wilt.
En ineens word je kwaad op niets af.
En ineens ben je binnen een minuut van supervrolijk naar supersomber en terug.
En ineens komen er herinneringen naar boven waarvan je dacht dat die allang voltooid verleden tijd waren.
En ineens zwaait je bovenarm spontaan mee als je iemand dagzwaait.
En ineens heb je een buikje die niet meer weg te krijgen is.
En ineens lig je nachten wakker en begrijp je niet waarom.


Wat is er aan de hand? Je bent 'gewoon' in de overgang! Daar praat je niet over, dat onderga je. Ook al druipt het zweet van je gezicht, sta je te klotsen in je schoenen dan zeg je nog niet dat je in de overgang bent... De overgang is een taboe volgens veel vrouwen.
Daarom is dit boek geschreven, om vrouwen te informeren over de lichamelijke en geestelijke verschijnselen en hoe je er mee om kunt gaan.


Allereerst wordt er verteld wat er allemaal in je lijf gebeurt. Natuurlijk is het meest opvallende verschijnsel dat de menstruatie onregelmatiger wordt en tenslotte stopt.  In het boek wordt uitgebreid uitgelegd wat er met de eicellen gebeurt en welke hersenklier de regie heeft over je menstruatiecyclus.  Er wordt verteld over de hormoonregeling dat zorg draagt voor de eisprong en over  de opvolgende lichamelijke reacties tot de uiteindelijke bevruchting of menstruatie plaatsvindt.
Tijdens de overgang stopt de eiproductie en verandert de hormoonhuishouding. Het weer in balans brengen van die hormoonhuishouding kan gepaard gaan met meestal opvliegers, nachtzweten, onregelmatige menstruatie. Minder voorkomend zijn hoofdpijn, angsten, vergeetachtigheid, slecht slapen, hartkloppingen, droge slijmvliezen, libidoverlies, stemmingswisselingen, emotionele labiliteit en concentratiestoornissen. Kortom, er gebeurt nogal wat in een vrouwenlijf tijdens de overgang.


In dit boek komen diverse vrouwen aan het woord die vertellen hoe zij de overgang ervaren hebben. De een had er verselijk last van, de ander nauwelijks op een paar opvliegers na.  Het varieert dus enorm.
Ook worden de symptomen uitgebreid besproken en wat je er aan kunt doen om ze te verminderen. Veel vrouwen denken bijv. dat ze dement aan het worden zijn omdat ze zoveel vergeten en zich steeds meer herinneren van vroeger... niets aan de hand, het hoort bij de overgang. Ook veel winden moeten laten hoort erbij of hartkloppingen, of vaker moeten plassen of plotselinge huilbuien hebben zonder te weten waarom of met rust gelaten willen worden enz.


In het volgende hoofdstuk worden alle mogelijke vormen van hulp weergegeven met een beschrijving waaruit deze hulp bestaat, variërend van menopauzeklinieken tot alternatieve therapie en (erg opwekkend maar niet heus) een rij aandoeningen die je kunt krijgen dankzij de overgang en de leeftijd. Ook staan er oefeningen voor een energieker lichaam in en in hoofdstuk vier staan veel lichaamsvriendelijke yoga-oefeningen.


Hoofdstuk vijf vertelt over eten en hoe je je lichaam op gewicht en in conditie kunt houden. Cafeïne en alcohol moeten zo min mogelijk gebruikt worden en water is uitstekend, maar of dit nu specifiek een tip voor de overgang is? Er staan enkele recepten bij met sojaprodukten omdat deze goede diensten bewijzen tijdens de overgang, evenals o.a. salie, hop en rode klaver. Sporten is natuurlijk ook altijd goed.


In hoofdstuk zes wordt veroudering van de huid besproken en wat je kunt doen aan je veranderende uiterlijk. Waarschijnlijk neem je een andere haarkleur en moet je je anders opmaken dan vroeger.  Zorg voor innerlijke schoonheid wordt geadviseerd. (cliché)  Hoe lekkerder je in je vel zit, hoe meer je jezelf waardeert en om jezelf kunt lachen, hoe mooier je bent. (gaap, niets nieuws onder de zon, dooddoener 1e klas)


Dan komen we aan bij hoofdstuk zeven, het verminderde libido. Uitgebreid wordt verteld waar de geslachtsdelen van de vrouw uit bestaan en waar ze voor dienen. En opnieuw worden er oefeningen gegeven, dit keer om soepele lendenen en sexy heupen te houden. Ook het ontdekken van de G spot wordt uitgebreid toegelicht. (soms lijkt het wel een voorlichtingsboek ipv een boek voor volwassen vrouwen).


In hoofdstuk acht wordt de relatie behandeld omdat vrouwen in de overgang ineens hun jarenlange onvrede uiten, ruimte willen hebben, moeite met uitvliegende kinderen hebben, kribbig zijn vanwege slecht slapen of woede-uitbarstingen hebben waarvan ze zelf schrikken etc.
De vrouw verandert, is niet meer de volgzame echtgenote maar een vrouw met sterke wil geworden. De relatie met de partner verandert daardoor ook.


Tot slot komt ook nog de man aan het woord die last van een midlifecrisis heeft. (Ik vraag me af of een boek over die midlifecrisis bij mannen ook vol recepten staat en hoe de man zijn huid moet verzorgen en bij zichzelf ten rade moet gaan wat hem seksueel prikkelt en oefeningen krijgt om zijn lendenen soepel te houden of, welke kleding hij het beste kan dragen gezien zijn veranderde figuur etc.)


Tja wat zal ik zeggen. Vrolijk word je niet van dit boek ondanks dat de flaptekst een positieve benadering belooft. Wel stellen sommige dingen je gerust omdat je leest 'dat het bij de overgang hoort'.
Wat ik mis is het lachen, de humor. Soms is de overgang gewoon enorm komisch. Zeker niet altijd maar het is niet alleen kommer en kwel. Alleen al het stoppen van de menstruatie is prettig, geen gedoe, geen buikpijn meer zoals zoveel vrouwen hadden. Veel vrouwen móeten ook niet meer zoveel en worden rustiger. Dat zegt Angela Groothuizen wel in een interview maar in het boek zelf zag ik dat niet zo.
Veel wat in het boek staat geldt voor mensen van alle leeftijden. Matig met alcohol en koffie, gezond eten, voldoende bewegen is voor iedereen beter. De oefeningen wekken soms mijn lachlust op. Oefeningen voor sexy heupen, ja leuk, maar die had ik vroeger al niet en zal ze ook niet meer krijgen. Of je bekkenbodemspieren oefenen met een dildo.. ach ja... Ook tips voor solosex zodat je kunt uitvinden wat jij prettig vindt! Tjongejonge, het is een boek voor vrouwen van ca. 45-50 jaar! Niet voor pubers.
Ronduit storend vind ik alle blokjes en kadertjes met tips en weetjes, korte interviewtjes op elke bladzijde van het boek. Dat kom je veel tegen in meidenboeken maar nogmaals dit is geen boek voor puberende meiden maar voor volwassen vrouwen.


Ik kan me niet voorstellen dat vrouwen zo weinig weten over hun lichaam of hoe ze zichzelf kunnen verzorgen maar ja, wie ben ik. Eigenlijk werd ik vooral erg melig van dit boek en dat is dan een van de weinige positieve dingen die ik erover te melden heb.
Er staat wel veel informatie in over allerlei zaken wat een vrouw betreft maar over het algemeen vind ik het vrij kinderlijk, alsof vrouwen echt helemaal niets weten, en het boek is in mijn ogen te gewild populair geschreven.


ISBN 9789022996058 Paperback 232 pagina's | A.W. Bruna LeV. | oktober 2009

© Dettie, 16 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER