Non-fictie

Cor van Gelderen & Wouter van der Tol

Schitteren in de schaduw
De beste planten voor donkere plekken
Cor van Gelderen & Wouter van der Tol (beeld)


De liefde voor schaduwplanten ontstond bij Cor van Gelderen al in zijn jeugd. Zijn ouders waren fervente liefhebbers van bostuinen. En waar Cor aanvankelijk vooral de bomen en struiken bewonderde, kwam daar later de fascinatie voor schaduwplanten bij.

Cor vertelt o.a. over de tuinen die Wouter van der Tol en hij bezocht hebben in de loop der jaren en over het onderscheid die er bestaan wat betreft schaduwtuinen. Je hebt namelijk (delen van) tuinen die echt de hele dag in de schaduw liggen, wat wil zeggen tuinen die minder dan 2 uur zon per dag krijgen, tuinen die 2-3 uur zon krijgen en tuinen die een lichte schaduw hebben, dit betekent 3 tot 6 uur zon per dag. Deze schaduw kan bijvoorbeeld ook ontstaan door een transparante boomkroon.
Er is zelfs verschil in schaduw die ontstaat door een boom of door een schutting of gebouw. Die laatste blijft zomer en winter hetzelfde. Schaduw door een boom verandert naargelang het seizoen. Allemaal heel interessant om te lezen. Deze informatie wordt begeleidt met prachtige foto's van bosrijke omgevingen en schitterende bomen en struiken.

Vervolgens gaat het boek over op de plantenlijst die gepresenteerd wordt in de Latijnse alfabetische volgorde, natuurlijk staat de Nederlandse naam er ook bij vermeld.
Bij elke plant staat een kleurenfoto en de eigenschappen van de betreffende plant. Dit laatste is vooral uit persoonlijke ervaringen verteld waardoor het een levendig boek blijft.
Het is echt genieten om de enorme hoeveelheid aan schaduwplanten te bekijken. Het is verbazingwekkend dat zoveel planten de voorkeur geven aan een schaduwplekje.


Achterin het boek worden nog planten genoemd die gesorteerd zijn op bijzondere eigenschappen zoals, opvallend blad, mooie herfstkleur, nectarbron, bijzondere bloem, geurend etc. Al met al is het een erg compleet boek dat menige tuinliefhebber met plezier zal lezen en gebruiken voor de inrichting van de eigen tuin.
Het enige minpuntje is het ontbreken van mogelijkheden/beschrijvingen voor de kleine tuin. Het hele boek gaat, gezien de foto's, uit van een bostuin of grotere tuin waarin ook bomen en flinke struiken geplant kunnen worden. Maar voor de rest is het een prachtig verzorgd en heel informatief boek.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789464711097 | Hardcover | 240 pagina's | HL Books | 27 oktober 2023
Afmeting 22,3 x 23 cm

© Dettie, 28 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER