Paddenstoelen
Ewald Gerhardt
In dit mooie handzame boekje met een afneembare plastic hoes kun je alles vinden over de in ons land voorkomende paddenstoelen.
De schrijver vertelt wat het verschil tussen paddenstoelen en planten is, welke functie paddenstoelen in de natuur hebben, waar zij veelal voorkomen, welke soorten paddenstoelen er zijn, hoe hun sporen verspreid worden etc..
De grondsoort, de vegetatie (dennenbomen, loofbomen, mos etc) spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van paddenstoelen. Paddenstoelen komen overigens niet alleen in bossen voor en zijn niet alleen in de herfst te vinden. Er zijn paddenstoelen die alleen in het voorjaar voorkomen of in de winter. Er zijn paddenstoelen die alleen in gras of op duingrond voorkomen.
Het uiterlijk van de paddenstoel is veelal dankzij de omgeving gevormd. Enkele paddenstoelen hebben een lange steel omdat zij bijvoorbeeld in hoog gras groeien. Andere paddenstoelen worden donkerder naarmate zij in een vochtiger omgeving staan.
Het determineren van paddenstoelen wordt ook besproken, het kan erg moeilijk zijn bepaalde paddenstoelgroepen te determineren zonder gebruikmaking van de microscoop, maar de in dit boek voorkomende paddenstoelen zijn met het blote oog duidelijk te herkennen.
Paddenstoelen vormen ook een voedselbron voor vele insecten maar ook o.a. voor naaktslakken, eekhoorns en de mens.
Aan het verzamelen, bereiden en eten van paddenstoelen is eveneens een hoofdstuk gewijd. Natuurlijk wordt er gewaarschuwd dat je geen enkele paddenstoel moet eten zonder zeker te weten dat hij niet giftig is. De gevolgen van het eten van giftige paddenstoelen en hoe te handelen bij vergiftigingsverschijnselen wordt overigens ook besproken.
De in dit boek beschreven en getoonde paddenstoelen en zwammen zijn verdeeld in 14 hoofdgroepen 'waarnaar de verzamelaar zijn vondsten bij het determineren moet indelen', te weten: 7 soorten plaatjeszwammen die ingedeeld zijn naar de kleur van hun lamellen (dunne plaatjes onder de hoed), 2 soorten buisjeszwammen, zoals boleten die vallen onder de zachtvlezige buisjeszwammen en bijv. de zwavelzwam die valt onder de taaivlezige buisjeszwammen.
Dan volgt hoofdgroep 10 de cantharellen en stekelzwammen, nr 11 Knotszwammen, Koraalzwammen en Sponszwammen, nr 12 Stuifzwammen, Bovisten en Aardsterren, hoofdgroep 13 Stinkzwammen en uiteindelijk hoofdgroep 14 Morieljes, Kluifzwammen, Bekerzwammen en varkensoren.
Elke hoofdgroep heeft een eigen logo en kleur en er staat in een korte beschrijving bij wat deze groep inhoudt.
Erg handig is dat de kleuren van deze hoofdgroepen aan de zijkant van de pagina's te zien zijn. We kunnen dus eerst de hoofdgroep zoeken en kijken welke kleur er bij hoort en dan gelijk bij de goede groep verder zoeken om de paddenstoel verder te determineren.
Bij elke van de 200 besproken paddenstoelen staat een '3-stappen check' welke de doorslaggevende kenmerken van die paddenstoel aangeven. Bijv. bij de kale inktzwam staat onder de duidelijke drie genummerde foto's als 3-stappen check
1 Hoed grijs tot grijsbruin
2 Hoed bij rijpheid inktachtig vervloeiend
3 Steel zonder ring, met knoopachtige verdikking
Je hoeft dus niet elke keer een hele tekst door te lezen, even de 3 stappen check lezen en bekijken is genoeg.
Boven de foto's staat de Nederlandse naam met daaronder de Latijnse naam en de maanden waarin de paddenstoelen te zien zijn.
Onder de foto's en de 3-stappen check staan de kenmerken van de paddenstoelen vermeld, waar de paddenstoelen voorkomen, en op welke paddenstoel ze lijken zodat je bij twijfel daar ook kunt nakijken of dát eventueel de gevonden paddenstoel is. Ook wordt gemeld of het een eetbare, niet eetbare, giftige of dodelijk giftige paddenstoel betreft.
Het herkennen en determineren van een paddenstoel móet hier wel mee lukken.
De pagina's zijn ingenaaid, het boekje is soepel, past makkelijk in een kontzak van een broek of een jaszak en is erg prettig ingedeeld. Kortom, een grote aanrader voor de geïnteresseerde in paddenstoelen.
ISBN 9789052108728 Paperback, ingenaaid, afm 10 x 21 x 1,3 cm, 240 pagina's | Tirion Natuur maart 2012
© Dettie, 17 april 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER