Non-fictie

Philippe Claudel

Kleine fabriek van droom en werkelijkheid
Philippe Claudel


Wij kennen Philippe Claudel vooral als schrijver, maar filmliefhebbers zullen ook weten dat de film ‘Il y a longtemps que je t’aime’ van zijn hand is. Hij schreef het script en regisseerde het.
In dit boek, dat een soort ‘verboeking’ is geworden, vertelt hij over dat proces, in een leuke alfabetische opsomming.
Daarna volgt het script van de film: een vrouw keert na een afwezigheid van vijftien jaar terug bij haar zus. Behalve die zus weet niemand waarom ze zo lang weg was, maar dat wordt vrij snel duidelijk: Ze zat in de gevangenis. Waarom dan wel? Wat heeft ze gedaan dat ze zo’n lange straf verdiende?
Claudel maakt ook duidelijk wat voor problemen een ex-gedetineerde tegenkomt op zijn weg terug in de maatschappij. Daarbij komt nog dat Juliette niet de makkelijkste vrouw is. Of misschien is ze zo geworden door haar verleden?


Interessant boek dat snel weg leest. Het eerste deel is boeiend, en is in de stijl van Claudel nergens een droge saaie tekst geworden. Hij vertelt over het kiezen van de acteurs, over het belang van muziek. Over de details die hij in de film verwerkt heeft, die een kijker niet eens op zullen vallen. Zo is de keuze van boeken die personages lezen of alleen maar ter hand nemen, of die ergens op een tafel liggen, nooit toevallig. Ook zijn er verwijzingen naar films of regisseurs die Claudels bewondering weg kunnen dragen. En een kleine anekdote: in een scene in de film staat een vissenkom met drie vissen er in: die zomaar afdanken na gedane arbeid kon niet, vond Claudel, dus nu staat de kom in zijn keuken.
Een afwisselende opsomming dus.
Deel twee heeft veel witruimte en hapt ook zo weg.
Leuk om dit nog eens te lezen als je de film kent (of het toneelstuk, er is intussen een bewerking voor op het toneel)


ISBN 9789023441564  | paperback | 288 pagina's|  Bezige Bij | augustus 2009
vertaald uit het Frans door Manik Sarkar

© Marjo, 2 juni  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER