Non-fictie

Han Peeters, Eva Krap

altHan & Eva
Eva Krap en Han Peeters 


Het boek geeft een mailwisseling weer tussen een man en een vrouw, twee uitgevers, de een Eva Krap, van Erya Media. Zij is de eigenaar, hoofdredacteur, en schrijft zelf. Ook is zij kruidengeneeskundige.
De ander is Han Peeters, ook schrijver en uitgever, met een roemrucht verleden.
Waarschijnlijk biedt deze achtergrond genoeg stof voor waarheidsgetrouwe verhalen. Als die allemaal waar zijn, dan hebben de schrijvers van dit boek ook in hun privéleven een bewogen bestaan (gehad).
Het zijn vaak zeer persoonlijke verhalen, soms hilarisch, soms ontroerend, soms zo privé, dat ik ze niet had willen lezen. Op die momenten hoop ik maar dat het duimgezogen werk is.
Het is zeker een boek met ‘lettergekletter’ (leuk woord, trouwens).
Ik heb mijn twijfels, maar geef hen het voordeel daarvan. Hoewel: het zijn allebei verhalenvertellers.


Dat ze dat goed kunnen, is duidelijk. Ze proberen elkaar de loef af te steken, in een uitwisseling van verhalen. Aanvankelijk is het alleen dat, maar gaandeweg ontwikkelt zich een vriendschap, en misschien wel meer. De lezer weet dat door de tussenvoegsels: de reacties van Han en Eva op de verhalen van de ander. En waar eerst ‘hoi’ boven de mails staat, wordt dat later: ‘lieve’. Natuurlijk moet dit alles leiden tot een persoonlijke ontmoeting.


Het leest als een trein, maar: niet achter elkaar door.
Zoals bij een verhalenbundel, lees ik af en toe een stuk. Dat is in dit geval niet zo handig, want het is een combinatie, verhalenbundel en roman in een. Immers: door de tussenstukjes, de persoonlijke reacties en commentaren is het eigenlijk ook een roman. En daar wil je dan weer in doorlezen om te weten hoe het afloopt. Lastig doseren dus..
Origineel gegeven, leuk uitgewerkt, maar…tja…


ISBN: 9789462170001| paperback |198 pagina's | ClusterEffect/Erya Media | september 2012

© Marjo, 29 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Han & Eva
Han Peeters, Eva Krap


Eva Krap (1982) is eigenaar van Erya Media, hoofdredacteur, recensent, schrijver en verslaggeefster. Daarnaast is zij kruidengeneeskundige en schrijft ze artikelen voor het tijdschrift van de Hemochromatose vereniging.
Han Peeters was een succesvol ondernemer totdat hij vanwege vermeende malversaties (waarvan hij later is gerehabiliteerd) alles verloor. Opgekrabbeld na een lange, uitzichtloze periode, is hij momenteel uitgever en gepassioneerd schrijver.


Wanneer Han en Eva via de mail met elkaar in contact komen, besluiten ze al gauw elkaar over en weer verhalen uit hun leven te sturen en daar cijfers voor te geven. Wie kan de mooiste en leukste vertellen? Het gevolg is een intensieve uitwisseling van persoonlijke geschiedenissen waardoor ze elkaar steeds beter leren kennen en elkaar steeds meer gaan waarderen. Een persoonlijke ontmoeting kan niet uitblijven, maar welke gevolgen heeft dit voor hun relatie?


De verhalen zijn afwisselend hilarisch, ontroerend, opportunistisch en vrolijk. De mailtjes worden afgewisseld met korte dagboekachtige fragmenten waarmee de auteurs meer inkleuring aan hun gevoelens en emoties geven. Hierdoor komen ze wel wat dichter bij de lezer te staan. Aan de andere kant is Han & Eva een zeer persoonlijk document en met name bij de meer intieme en persoonlijke ontboezemingen voelde ik me eerder een voyeur dan een geïnteresseerde lezer.


In zijn totaliteit vind ik het een aardig boek dat vlot wegleest, maar dat verder bij mij geen blijvende indruk zal achterlaten.

 ISBN: 9789462170001 paperback 198 pagina's Uitgever: ClusterEffect/Erya Media september 2012

Joanazinha, 11 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER