Non-fictie

Ida De Ridder

Fine
Levenslang met Elsschot


Ida De Ridder is de dochter van Alfons De Ridder (Willem Elsschot), Fine was haar moeder.
Haast niemand kende de vrouw van Elsschot, hij hield zijn schrijversleven en privéleven erg gescheiden. Ook Fine zelf was niet erg toegankelijk tegenover vreemden. De enige keer dat zij 'bekend' werd was omdat zij binnen hetzelfde etmaal stierf als Willem Elsschot.
Jeanetta Josephine (Fine) Scheurwegen groeit op in een arbeidersgezin, haar moeder (Moe) is geen prettig mens maar haar vader (Va) is een vriendelijke zachtaardige man die keihard werkt voor zijn gezin. Ida zélf herinnert hem ook als de lieve opa, die bij het minste of geringste emotioneel werd zoals o.a. in Tsjip wordt verteld.
Fine is het vierde kind van de zeven kinderen Scheurwegen.
Fine kan goed leren en mag twee jaar langer naar school dan normaal het geval is. Veel zal het haar niet helpen. Nadat school is afgelopen wordt ze kindermeisje en later hulpje in de huishouding bij het bakkersgezin De Ridder, haar latere schoonouders. Deze noemden haar Jos en ze zal voor hen ook altijd Jos blijven. Fine bleef altijd een onderdanige houding aannemen naar de familie De Ridder toe.
Ida zelf is de hekkersluiter van het zes kinderen tellende gezin De Ridder, zij herinnert zich niet echt veel van haar moeder in haar jeugdjaren. Zij en haar achttien maanden oudere broer Jan worden opgevoed door Adèle. Haar moeder herinnert zij zich als de STEM. De STEM die tot de orde riep, de STEM die iedereen gehoorzaamt, de STEM die zegt dat het eten klaar is. Vader Fons gehoorzaamt altijd aan die STEM. Maar wel herinnert ze zich de bezoeken aan de Cinema elke donderdagmiddag met haar moeder en de moeder die in de vakantie veel minder streng was. Adèle was Ida's vervangmoeder, toen zij vertrok naar Polen voelde Ida zich verweesd.


Fine was een hardwerkende, kordate vrouw. Zij deed het huishouden en zorgde voor het gezin en vader was een vaag figuur op de achtergrond. Het huis werd elke dag uitgebreid schoongemaakt en Ida moest al snel meehelpen, ze kreeg een flinke huishoudelijke taak toegewezen. Ida zag haar niet als een liefdevolle moeder. Haar verrassing was dan ook groot toen ze later brieven te lezen kreeg van haar moeder aan haar zus Anna, daaruit bleek dat moeder wel degelijk zorgen had en meevoelde met haar kinderen, zelf had ze dat niet zo gezien of ervaren.
Het huwelijk van haar ouders was turbulent. De eerste tien jaar was het een goed huwelijk maar daarna duldden ze elkaar nauwelijks om op hun oude dag weer uitstekend met elkaar op te kunnen schieten.
De kinderen wisten nauwelijks dat vader schreef, alles wat betreft het schrijven werd buiten de deur gehouden.


Het verhaal is leuk om te lezen maar niet meer dan dat.
De vele ooms, tantes en broers en zussen met veelal dezelfde naam als de ooms of tantes maken het verhaal af en toe verwarrend. Ik ontdekte de summiere stamboom pas na het lezen van het boek. Zoals zo vaak is deze stamboom op de laatste pagina van het boek geplaatst.
Door het hele boek heen zijn veel foto's geplaatst van zowel Va en Moe Scheurwegen, de ooms en tantes en het gezin De Ridder. Het verhaal is niet erg liefdevol, Fine komt als een vrouw over die het gezin erg strak houdt, alles erg zwart-wit stelt en constant met haar huishouden en inrichting van het huis bezig is.
De schrijfstijl is veelal prettig en goed maar af en toe wordt er teveel verondersteld dat je de boeken van Elsschot kent en wat de familie betreft meteen begrijpt over welke 'Jan' er nu weer gesproken wordt. Het verhaal blijft niet hangen. Het is een aardig tussendoortje.


Paperback | 136 Pagina's | Athenaeum-Polak & Van Gennep november 2007 ISBN10: 9025363423 | ISBN13: 9789025363420

© Dettie, januari 2008

Reageren? Klik hier!