Non-fictie

Schurken
Waargebeurde verhalen over moordenaars, oplichters, dwarsliggers en vrijbuiters
Patrick Radden Keefe


In dit boek zijn twaalf artikelen gebundeld die eerder in The New Yorker zijn verschenen. Het zijn zogenaamde ‘longreaders’, die te lang zijn voor internet, maar heel geschikt voor tijdschriften. De lezer kan het artikel in één keer lezen, maar verdiept zich toch grondig in het thema.
Deze twaalf hoofdstukken zijn zeer aangenaam om te lezen en heel onderhoudend. Daar draagt de gevarieerde keuze van de ‘schurken’ aan bij.


Niet elke ‘schurk’ wilde zich laten interviewen door Keefe. De schrijver ging dan op zoek naar personen uit de kring van de ‘schurk’ om op basis van die informatie zijn verhaal te schrijven. Dit genre staat bekend als de ‘write-arounds’.


De schurken komen uit de wereld van het terrorisme, de wapenhandel, de maffia, maar ook uit de bankensector (fraude, handelen met voorkennis, witwaspraktijken), misleiding (hoe marketing Donald Trump in de schijnwerpers heeft gezet), de advocatuur en het verdedigen van een massamoordenaar. Het is een boeiende mix van personen en aandachttrekkende misdrijven.
Die misdrijven betreffen witwaspraktijken, maar ook de frauduleuze voorkennis van een hedgefondshandelaar. Het gaat over terrorisme, maar ook over drugshandel en wapenhandel.


Het boek opent met een hoofdstuk dat voor het Nederlandse publiek interessant zal zijn. Keefe bespreekt de ‘misdaadfamilie’ Holleeder en analyseert waarom Astrid Holleeder zich tegen haar eigen broer heeft gekeerd. Vanaf het moment dat ze in de rechtszaal tegen haar broer getuigde, leeft ze in  permanente angst voor haar leven. Ze is ervan overtuigd dat haar broer in staat is om een huurmoordenaar op haar af zal sturen.


Het boek sluit af met een hoofdstuk over Anthony Bourdain. Hij is geen misdadiger, maar ‘een gastronomische rebel’. Deze kok reisde de hele wereld over op zoek naar bijzondere lokale eetgewoonten.  In Hanoi onthaalde hij Barack Obama op een gerecht van noedels, gerookte worst drijvend in bouillon en gebraden buikspek. Hij stelde Obama op zijn gemak door op te merken dat slurpen heel gewoon is in dit deel van de wereld. Na afloop plaatste Bourdain een foto van de ontmoeting online. Het ‘diner’ met de president had zes dollar gekost ‘en het was mijn rondje’.


Het zesde en middelste hoofdstuk is het opwindende verslag van de jacht op El Chapo, een Mexicaan, en ’s werelds beruchtste drugsbaron.


De overige hoofdstukken zijn van hetzelfde boeiende niveau. De lezer kan het zelf ontdekken als hij of zij dit boek gaat lezen. Het is een aangenaam boek om te lezen na een drukke werkweek of mee te nemen op een lome zomervakantie. Elk hoofdstuk is een afgerond geheel, ook dat draagt bij aan de ontspanning. Drukfouten ben ik niet tegengekomen en de vertaling van Hans E. van Riemsdijk en Marijke Gheeraert is uitstekend.


ISBN 9789046829882 | Paperback | Omvang 368 bladzijden | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | juni 2022

© Henk Hofman, 8 juni 2022

Lees de reacties op het Forum en/of reageer, klik HIER.