Non-fictie

Voorbij het narcisme
In je relaties, familie en werk
Mjon van Oers


"In de kern is een narcist emotioneel onvolwassen. Hij behandelt anderen daardoor vaak met wreedheid, meedogenloosheid en onverschilligheid. De eigenschappen die een narcist naar buiten toe laat zien, zoals charme, verantwoordelijkheidsgevoel, liefde enzovoort, zijn allemaal nep en slechts een middel om bewondering en aandacht te krijgen. Mede hierdoor zijn de meeste mensen waarschijnlijk niet in staat om de volle omvang en ernst van de stoornis te begrijpen."


Nadat ik haar haar eerdere twee boeken Detox je liefdesleven en Narcistisch misbruik in de liefde mocht lezen, kreeg ik ook dit boek toegestuurd door de uitgever. Ondanks het pittige onderwerp ben ik daar blij mee, Mjon van Oers heeft namelijk een heel aangename, heldere, onsentimentele schrijfstijl. Waar andere boeken over het onderwerp narcisme soms escaleren in een soort 'scheldpartij' op de narcist en vertellen hoe schandalig narcisten mensen behandelen, blijft Mjon van Oers to the point. Zij geeft op een neutrale, objectieve manier weer wat narcisme is en wat de gevolgen van narcistisch gedrag zijn.


In haar eerste boek Narcistisch misbruik in de liefde draaide het vooral om het gedrag van een narcist in een liefdesrelatie en de gevolgen daarvan. In haar tweede boek Detox je liefdesleven geeft ze weer hoe je als slachtoffer van narcistisch gedrag kunt handelen ten opzichte van de narcist en hoe je je daar los van kunt maken. Dat boek vertelt hoe je het detoxproces verloopt zodat je het gif dat je toegediend kreeg van de narcist weer kwijt kunt raken.
Narcisten hebben namelijk geen empathie en proberen jou zover te krijgen dat je handelt naar hun wensen. Daarvoor schuwen ze niet om jou compleet in verwarring te brengen door te liegen of de waarheid zodanig te verdraaien dat je gaat twijfelen aan jezelf.


Voorbij het narcisme - de titel zegt het al - legt vooral de nadruk op het leren signaleren van narcistisch gedrag en hoe je daar mee om kunt gaan. Met narcistische personen kun je namelijk overal te maken krijgen zoals op je werk, in een relatie anders dan de liefdesrelatie, in je familie etc.
In klip en klare taal beschrijft zij hoe te reageren en te handelen als je bijvoorbeeld met een narcistische collega of meerdere te maken krijgt.


Ook bespreekt ze wat voor effect het heeft als een van jouw ouders een narcist blijkt te zijn. Het gedrag van die ouder kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor iemands latere leven. Puntsgewijs bespreekt ze hoe kinderen kunnen reageren op dat narcistische gedrag. De een schakelt bijvoorbeeld alle gevoel uit, de ander wordt heel dienend, of juist agressief en provocerend en weer een andere kinderen doet overal heel erg zijn best in, zodat ze de waardering krijgen sie ze verdienen - wat overigens vaak evengoed niet gebeurt - . In alle gevallen blijkt hoe beschadigend het gedrag van een narcistische ouder op een kind is. Gelukkig zijn er ook handvatten te lezen waardoor je het kind kunt leren dat ze de moeite waard zijn en hoe ze zichzelf kunnen leren waarderen.


Verder komen enkele mensen aan het woord die vragen hebben over narcistisch gedrag, zij vertellen over hun situatie en vragen hoe zij nu verder moeten. Deze situaties zullen herkenbaar zijn voor diegenen die met narcistisch gedrag in aanraking zijn geweest. Mjon van Oers geeft uitgebreid antwoord op deze vragen.


Mjon van Oers laat eveneens zien wat er achter het narcistisch gedrag zit. Als je dat eenmaal kunt zien, verandert er veel in de relatie tot de narcist. Je ziet dan iemand die alles aangrijpt om niet onderuit te gaan, om niet doorzien te worden, want de grootste drijfveer van een narcist is angst.
Mjon van Oers geeft aan hoe je na deze aardbeving die de omgang met een narcist veroorzaakt heeft in jouw leven kunt leren om weer jezelf te worden en met liefdevolle blik naar jezelf kunt kijken. Vaak ben je veranderd maar weet je wel veel beter wie je bent en waar je voor staat.

Het fijne van de boeken van Mjon van Oers is dat zij altijd eerst een definitie geeft van de onderwerpen die zij behandelt. Zodat je gelijk weet wat er onder narcisme of ander gedrag verstaan wordt. Ook heeft zij geen - negatief -  oordeel over de narcist en ook niet over het slachtoffer van narcistisch gedrag. Onder invloed raken van een narcist kan iedereen overkomen, hoog- en laag opgeleide mensen, arm en rijk etc.
Mjon van Oers pleit er ook voor dat in opleidingen niet alleen het gedrag van een narcist wordt behandeld maar ook de verstrekkende gevolgen voor het slachtoffer van narcistisch misbruik.

Mjon van Oers heeft opnieuw een zeer verhelderend en inzicht gevend boek geschreven dat een uitstekende aanvulling vormt op de twee voorgaande boeken !


Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.


ISBN 9789020212662 | paperback | 175 pagina's | Uitgeverij AnkHermes | februari 2020

© Dettie, 8 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER