Non-fictie

altHet beste uit Koud bloed
Diverse auteurs

Vijf jaar geleden werd onder redactie van Siem Eikelenboom en Marie-Anne van Wijnen het tijdschrift Koud bloed opgericht, een magazine dat in het teken staat van true-crime. Bekende en minder bekende misdaadverslaggevers en anderen die beroepsmatig met misdaad te maken hebben, leveren bijdrages aan het tijdschrift evenals experts op het gebied van muziek, film en taal. Ook schrijvers, dichters en striptekenaars verschaffen artikelen. In het boekje dat nu voor me ligt zijn de beste verhalen uit de afgelopen vijf jaar samengevoegd.

Op de kaft van het boek prijken foto’s van misdadigers Willem Holleeder, Sreten Jocić, Klaas Bruinsma en Gwenette Martha. Laatstgenoemde met het bekende zwarte balkje voor zijn gezicht. De artikelen in het boek zijn allemaal op dezelfde wijze opgemaakt en doen denken aan krantenartikelen compleet met vetgedrukte kop.

Leo Blokhuis bijt het spits af. Hij schrijft over het lied “Too Much Blood” van de Rolling Stones. Het lied gaat over de Japanner Issei Sagawa die in Parijs een Nederlandse studenten doodde en daarna deels verorberde. Je zou vermoeden dat Issei de rest van zijn leven in de gevangenis slijt maar in werkelijkheid werd hij uitgeleverd aan Japan waar hij vandaag de dag restaurants beoordeelt voor tijdschriften. De kannibaal is nu een Japanse beroemdheid en heeft tevens een vijftal misdaadboeken op zijn naam staan.

Niet alle verhalen in het boek zijn even luguber als dat van Leo Blokhuis. Linda Eijking heeft bijvoorbeeld een boeiend artikel geschreven over Wilco Viets, die – samen met zijn zwager Herman du Bois - onterecht zes jaar, acht maanden en twee dagen gevangen heeft gezeten voor de moord op Christel Ambrosius. In 2008 werden de twee mannen verkozen tot Puttenaar van het jaar wat in schril contrast staat met hun eerdere status. Voor het schrijven van het artikel heeft Linda Eijking een bezoek gebracht aan Wilco Viets en zijn vrouw Evelien.

De misdaadgedichten van Nico Dijkshoorn zijn kort en humoristisch en die van John Schoorl zijn eveneens kort maar grimmiger. Er staan artikelen in het boek over misdaden, misdadigers en rechtszaken. De term “misdaad” is breed. Er wordt geschreven over moord, drugshandel en de maffia maar ook over bouwfraude en de Eper incestzaak. Niet alleen onschuldigen vallen in handen van de misdadigers, de criminelen hebben het ook op elkaar voorzien en menigeen kwam in de afgelopen jaren door een afrekening om het leven. Vermakelijk is het verhaal waarin historicus en schrijver Nico Verbeek tijdens een wel heel ongebruikelijke ontmoeting moet tolken. Hij liever dan ik!

Zelf vond ik niet alles interessant maar artikelen die mij koud lieten zullen anderen juist wel weer interesseren en andersom. Het literaire gehalte van de verhalen varieert. Sommige artikelen zijn objectief terwijl in andere stukjes de eigen mening van de auteur doorsijpelt. Er staan zakelijke verslagen in het boek maar ook haast smeuïge verhalen zoals het verhaal over de moord op een vijftienjarige meisje in Italië. Geerten Meijsing beschrijft het gebeuren in de stijl van een sappige thriller. Door de verscheidenheid aan auteurs zijn de artikelen heel divers en daardoor is Het beste uit Koud bloed geschikt voor een gevarieerd lezerspubliek.

ISBN 9789491567476 | paperback | 288 pagina's| Uitgeverij De Kring | november 2013

© Annemarie, 4 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER