Non-fictie

Bakplaatbijbel
Janneke Philippi


Koken met de bakplaat: in het voorwoord legt Janneke Philippi uit hoe makkelijk deze manier van koken is! Ideaal voor als je niet zo'n keukenprins(es) bent.
Alles rangschikken op de bakplaat, en hup, de oven in.
Makkelijker kan niet. En in de tijd dat de oven zijn werk doet, heb je je handen vrij om bijgerechtjes te maken, een sausje of een salade, ook in dit boek te vinden overigens.
En de afwas: nauwelijks pannen!
Een goede reden om je eens te verdiepen in dit kookboek.
Nog even wat aandacht voor benodigdheden, keukengerei en tips over kruiden volgen de recepten.


Ruim 400 pagina’s met recepten die mede door de foto’s het water in de mond doet lopen.
Er is een handige onderverdeling, die je af kunt lezen aan de kleurmarkering aan de zijkant van het boek: hoofdgerechten met vlees of vis of vega, maar ook hartige plaattaarten, plaatbroden, zoals flammkuchen en pizza, en natuurlijk: zoete plaattaarten.


Een extraatje vormen de tips voor plaatrecepten met restjes. Zoals je dat overigens met de overige recepten ook heel goed kunt doen, is hier volop ruimte om te improviseren. Tenslotte zijn restjes niet voorspelbaar.


Wie al eens gekookt heeft met behulp van een bakplaat weet wel dat er veel mogelijk is, maar tomatensoep van de plaat? Toch wel verrassend. Ook bij een salade denk je niet meteen aan de oven, maar wèl natuurlijk als het gaat om een salade van geroosterde groenten! 


De zoete taarten, je begint al te likkebaarden bij de foto’s, en als je een recept gaat lezen, ontdek je vaak dat het helemaal niet zo ingewikkeld is.
Scones van de bakplaat bijvoorbeeld: dat ziet er makkelijker uit dan het originele recept. Het uitproberen waard dus. Dat uitproberen, dat zal met veel van deze recepten gebeuren. Zeker als je de tip van Janneke leest over koken voor een feestje: vaak kun je bakplaten van tevoren klaarzetten zodat je ze alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal!


De Bakplaatbijbel is nummer 29 uit de kookbijbelreeks. Stuk voor stuk zijn dit kookboeken om heel veel inspiratie uit op te doen.


Zie ook het inkijkexemplaar


Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstyliste. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, maakte ze meerdere kookboeken, waaronder de boeken in de populaire serie ... bij Janneke thuis. Ook aan dit boek heeft hij meegewerkt.


ISBN 9789048866526 | Hardcover | 496 pagina’s | Uitgeverij Carrera | maart 2023

© Marjo, 12 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER