Non-fictie

Amalia
Claudia de Breij


Natuurlijk wekt het je nieuwsgierigheid op, een boek over onze - naar alle waarschijnlijkheid -  toekomstige koningin. We weten nog heel weinig over haar. Alleen dat ze wel eens op de ski's staat en dit jaar cum laude geslaagd is voor het gymnasium en een jaar 'vrij' neemt. Ook weten we dat ze binnenkort achttien jaar wordt. Maar veel meer is het ook niet.
Op de cover zien we een prachtige jonge vrouw. Maar wie is die vrouw écht? Komen we dat door dit boek te weten? Voor een deel zeker wel, maar er zal ook veel niet verteld zijn, gewoon om dat het ons niet aangaat.


Dat Claudia de Breij gekozen is als interviewer is een goede zet geweest. Zij heeft het integere maar ook gezonde nieuwsgierige wat een interview met een kroonprinses vereist. We lezen ook over de afwegingen die Claudia de Breij maakt, kun je bepaalde dingen wel vragen? Ga je dan niet te ver? Én moet je sommige uitspraken van Amalia wel vermelden? Zijn die niet té privé? Een lastige keuze want als interviewer wil je toch ook graag nieuws brengen.


De Breij heeft gekozen voor een beschouwende benadering. Ze neemt ons mee en we bezoeken met haar samen de jonge vrouw Amalia. Ze beschrijft de spontaniteit en de onverwachte humor die Amalia tentoonspreidt. Maar ook haar perfectionisme en oprechte interesse in mensen en wat hen drijft.
Amalia heeft haar toekomst geaccepteerd, het is nu eenmaal een feit ofwel het is zoals het is verklaart ze nuchter.


Natuurlijk komen ook haar ouders ter sprake waar ze uitstekend mee kan opschieten, en de familie van beide zijde. Ze is graag in Argentinië waar veel gezongen en gedanst wordt. Maar het is niet alleen vrolijkheid, vooral de dood van haar tante heeft haar erg geraakt, dat had even zijn tijd nodig voor het zijn plek vond.
Ze is wars van overdreven gedoe. Maar houdt wel van respectvol met elkaar omgaan.


Amalia neemt Claudia mee naar plekken die belangrijk voor haar zijn, zoals de strandtent van vrienden, de manege, ze gaan langs haar oude school. Ze praten over vriendschappen, welke zijn echt, welke niet? Ze praten over zingen, wat Amila graag doet en goed kan.


We krijgen een beeld van een jonge vrouw die behoorlijk om zich heen gekeken heeft en de wereld af en toe bijna filosofisch benaderd. Ze weet wat haar te wachten staat en soms voert ze gesprekken met een deskundige als het een beetje teveel op haar af komt. Dat vindt ze ook heel normaal.
Kortom, ze is een wijs mens. We mogen blij met haar zijn.


ISBN 9789493256637 | Hardcover | 110 pagina's | Uitgeverij Pluim | november 2021
Met foto’s uit het privéarchief van de prinses.

© Dettie, 20 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER