jeugd 10-12 jaar

altSerafina en de kronkelstaf
Deel 2 Serafina trilogie
Robert Beatty


‘Je hoort hier niet, Serafina!’


Het is haar moeder die dat zegt en natuurlijk begrijpt Serafina het wel: haar moeder is een bergleeuw, en zij is een meisje. Maar hoort ze dan wel thuis op Biltmore, het grote landhuis van de Vanderbilts, waar haar vader een soort technisch manusje van alles is? Ze voelt dat niet zo, want zij, Serafina, is altijd verstopt geweest. Ze was ERV-er, Eerste RattenVanger, omdat ze erg lenig en snel is, en bovendien in het donker net zo goed kan zien als overdag. ’s Nachts verkende ze het huis en overdag sliep ze.
Dat veranderde enigszins toen ze Breaden leerde kennen, het neefje van meneer Vanderbilt, maar toch. Nee, in het huis hoort zij evenmin thuis.


Steeds vaker dwaalt ze rond in het bos, en op een dag ziet ze een koets met zwarte hengsten er voor. Het vreemde is dat er niemand op de bok zit. Later ziet ze een man uit de koets stappen gevolgd door een aantal gemeen uitziende wolfshonden. Hij laat alle honden ruiken aan een stukje stof. ‘Volg de geur! Zoek de zwarte!’ Ze vallen háár aan! Ze heeft geen tijd om daar bij stil te staan, ze moet vluchten! Gelukkig komt er hulp: een onbekende jongen. En een leeuwin…


De paarden van de koets vindt ze later terug in de stallen, maar verder is niet duidelijk wie er dan nog meer in zat. Een van de nieuwe gasten op Biltmore is een man die vaak wandelt en gaatjes in de grond prikt. Ook is er een rechercheur die de dood van meneer Thorne onderzoekt (zie het eerste deel). En een meisje, dat ze later beter zal leren kennen: Rowena.


De koets met zijn onbekende inzittende is niet het enige probleem: Serafina heeft gezien hoe grote zwermen vogels door de lucht vlogen, maar waar gingen ze heen? En die zwermen vlinders die in grote getale dezelfde kant op gingen. Is er een verband met de man met de honden?


‘Ze was ervan overtuigd dat er in het bos iets niet in de haak was. Dat er op Biltmore iets niet in de haak was. En zij zou erachter komen wat dat was en ervoor zorgen dat het in orde kwam. (-) Ze wist wat haar te doen stond.‘


Maar ze kan dat niet alleen. Behalve Braeden en Rowena blijkt Essie ook een grote steun. Zij is een kamermeisje met wie Serafina het heel goed kan vinden. Essie heeft vaak interessante informatie voor haar. Toch duurt het even voor Serafina zeker weet op wie ze kan rekenen in de strijd tegen het Kwaad. Die strijd is hard en vaak zeer gevaarlijk. Soms druipt het bloed over de pagina’s, er wordt flink gevochten en gebeten.


Voor tere zieltjes is dit verhaal zeker niet, maar Serafina is een meisje dat je in je hart sluit. Je wil dat ze zal zegevieren, en terwijl je leest over benarde situaties en wilde achtervolgingen moedig je haar in stilte aan. In dit tweede deel wordt ook duidelijk wie zij eigenlijk is, al wordt de keuze voor wat haar plek moet worden nog niet echt duidelijk. Er moet immers nog een derde deel volgen!


Robert Beatty woont zelf in de Blue Ridge Mountains bij Asheville, North Carolina met vrouw en dochters, zijn assistenten.
Het landgoed bestaat echt, http://www.biltmore.com en de bossen ook.


ISBN 9789401442541 | Paperback | 392 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2017 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege

© Marjo, 28 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER